Σε ηχηρή παρέμβαση, με αποδέκτη το Βερολίνο, προχώρησε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος ευθέως στην Ελλάδα, διεμήνυσε ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί με πολιτικές λιτότητας. Θετικά μηνύματα και από το Παρίσι, ύστερα από τη συνάντηση Βαρουφάκη - Σαπέν.
Χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, που αποτελούν τις προτάσεις του για την αμερικανική οικονομία, και δίνοντας το σύνθημα για τερματισμό της λιτότητας και του «ξεζουμίσματος» των χωρών, όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται σε ύφεση, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσέφερε ισχυρή υποστήριξη στη χώρα μας, την πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους δανειστές.
Με την…. «αμερικάνικη βοήθεια» η ελληνική κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της στο σημερινό άνοιγμα των αγορών, τις οποίες επιχείρησε καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με σειρά κινήσεων να «ηρεμήσει».
Καθοριστική προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και ταυτόχρονα ισχυρή πίεση προς την κυρίαρχη γερμανική πολιτική της Ευρώπης, αποτελεί ασφαλώς η χθεσινοβραδυνή παρέμβαση Ομπάμα.
Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε και δημοσίως, όσα επεσήμανε στην τηλεφωνική τους επικοινωνία στον Αλέξη Τσίπρα, αποστέλλοντας σαφές μήνυμα προς Βερολίνο και Βρυξέλλες ότι «δεν μπορείς να πιέζεις άλλο τους λαούς με λιτότητα» και ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης.
«Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και αυτό απαιτεί συμβιβασμούς απ’ όλες τις πλευρές» προειδοποίησε, ενώ πιθανότατα και σήμερα αναμένεται στην Αθήνα συνεργάτης του Προέδρου στα οικονομικά.
Η Αθήνα είναι ικανοποιημένη και από την τοποθέτηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά τη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, πρωτίστως για την αναφορά του στην ανάγκη να θεσπιστεί ένα «νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης».
«Η ταύτιση των δυο υπουργών Οικονομικών σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα αποδεικνύει ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν πλέον γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας με νόημα ότι ο ελληνικός λαός «μπορεί να είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει την εντολή που του έδωσε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα».
Απαρατήρητη δεν πέρασε και η τοποθέτηση Γιούνκερ ότι θέλει να κρατήσει με κάθε τρόπο στην ευρωζώνη την Ελλάδα και ότι όσο είναι αυτός Πρόεδρος της Κομισιόν δεν πρόκειται να συμβεί το grexit.
Διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Τα επόμενα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα ως προς τη διαμόρφωση πολιτικής πρότασης έως την Τετάρτη που ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γιούνκερ.
Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται στη Λευκωσία, αύριο θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Μ. Ρέντσι και μεθαύριο σε Βρυξέλλες και Παρίσι θα συναντήσει Γιούνκερ και Φρανσουά Ολάντ αντιστοίχως.
Ο υπουργός Οικονομικών, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα επισκεφθεί σήμερα το Λονδίνο και αύριο τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των δυο χωρών.
Αξίζει , πάντως, να σημειωθεί ότι χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Μ. Ρέντσι, καθώς το Βερολίνο επιχειρεί (και δείχνει να πετυχαίνει) να αποτρέψει «μέτωπο» των χωρών του νότου.
Στόχος η πολιτική συμφωνία
Στόχος της κυβέρνησης η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας με τους εταίρους το επόμενο χρονικό διάστημα.
Όπως, μάλιστα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Mega, η πολιτική αυτή συμφωνία θα καταστήσει περιττό το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος και θα καλύπτει την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών