Θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έπληξε η Ρωσία, με πυραύλους που εκτόξευσε ο στόλος της στην Κασπία. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, τέσσερα πολεμικά πλοία εκτόξευσαν 26 πυραύλους κατά 11 στόχων, καταστρέφοντάς τους.
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν απέδωσε τα εύσημα στο ρωσικό στρατό, σημειώνοντας ότι οι στόχοι ήταν περίπου 1500 χλμ μακριά:
«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα για το αποτέλεσμα των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, όμως όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα αξίζουν μια πολύ θετική αποτίμηση», δήλωσε ο Πούτιν.
«Γνωρίζουμε πόσο δύσκολες είναι αυτές οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και, φυσικά, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Όμως ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα αξίζει μια πολύ θετική αποτίμηση, τόσο το έργο του υπουργείου Άμυνας συνολικά, όσο και το έργο των ειδικών του Γενικού Επιτελείου και των αξιωματικών και των στρατιωτών που επιχειρούν στη Συρία» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
Στη συνάντηση αυτή, που μεταδόθηκε απευθείας από το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1, ο Σόιγκου ενημέρωσε τον Πούτιν ότι τέσσερα πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην Κασπία Θάλασσα εκτόξευσαν 26 πυραύλους εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
«Εκτός από την πολεμική αεροπορία που χρησιμοποιούμε για να καταστρέψουμε τους εξτρεμιστές, σήμερα το πρωί συμμετείχαν και πλοία του στόλου της Κασπίας. Τέσσερα αντιτορπιλικά εκτόξευσαν 26 πυραύλους σε έντεκα στόχους από τη Ναυτική Βάση Καλίμπρ» ανέφερε ο Ρώσος υπουργός. Σύμφωνα με τον Σόιγκου, όλοι οι στόχοι καταστράφηκαν και δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων.
«Το γεγονός ότι εκτοξεύσαμε πυραύλους υψηλής ακρίβειας από την Κασπία σε απόσταση περίπου 1.500 χιλιομέτρων και πλήξαμε όλους τους στόχους λέει πολλά για την καλή εκπαίδευση και τις ικανότητες του στρατιωτικού προσωπικού» απάντησε ο Πούτιν, δίνοντας εντολή στον Σόιγκου να συνεχιστεί η συνεργασία της Μόσχας με τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Ιράκ για το συριακό.
Από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασής της στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου, έχουν πληγεί 112 στόχοι στην εν λόγω χώρα, διευκρίνισε ο Πούτιν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σύρο πρεσβευτή στη Μόσχα, Ριάντ Χάνταντ, περίπου το 40% των υποδομών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος επί συριακού εδάφους, έχει καταστραφεί από όταν ξεκίνησαν οι ρωσικές επιχειρήσεις.
Η Μόσχα διαψεύδει αναφορές ότι κατά την διάρκεια των επιδρομών της, έχει πλήξει θέσεις που δεν σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος.
Η πρόταση Ολάντ και η διάψευση
Ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε επίσης ότι συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, να ενώσουν τις δυνάμεις τους ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, οι αντάρτες της Συρίας, με τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
«Στην τελευταία μου επίσκεψη στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος, ο κ. Ολάντ, εξέφρασε μια ενδιαφέρουσα ιδέα, ότι είναι αναγκαίο να ενωθούν οι προσπάθειες τους στρατού του Άσαντ (του προέδρου της Συρίας) με εκείνες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού αν και επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και ποιος είναι ο επικεφαλής του» σημείωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε:
«Όμως, αν υποθέσουμε ότι αυτή είναι η στρατιωτική πτέρυγα της αποκαλούμενης υγιούς αντιπολίτευσης, τότε, αν ήταν δυνατόν να συνδυάσουν τις προσπάθειές τους εναντίον του κοινού εχθρού -του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νόσρα, των τρομοκρατικών οργανώσεων- τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια καλή βάση για μια μελλοντική πολιτική διευθέτηση στη Συρία».
Η πρόταση του Ολάντ φέρεται να έγινε την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Πούτιν βρέθηκε στο Παρίσι για τη σύνοδο κορυφής με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
Το Παρίσι ωστόσο διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοια πρόταση από τον Ολάντ.
Η συνεργασία των μετριοπαθών ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού με τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προκειμένου να αντιμετωπίσουν μαζί τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι μια ιδέα που διατύπωσε η Γαλλία, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο.
Ο Γάλλος πρόεδρος «μίλησε για την αναγκαιότητα της παρουσίας της συριακής αντιπολίτευσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε η πηγή αυτή από το περιβάλλον του Ολάντ. «Τα υπόλοιπα δεν είναι γαλλική ιδέα» πρόσθεσε.