Η πλατεία Ταξίμ κάνει τώρα... μποϊκοτάζ

Μετά τη διαμαρτυρία του «όρθιου άνδρα», που ξεκίνησε ο χορογράφος Ερντέμ Γκιουντούζ στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ και συνεχίστηκε από εκατοντάδες διαδηλωτές, οι εικόνες των οποίων έκαναν τον γύρο του κόσμου, οι νεαροί Τούρκοι έχουν αρχίσει να βρίσκουν και άλλους εναλλακτικούς τρόπους διαμαρτυρίας κατά της βίας της κυβέρνησης Ερντογάν παρακάμπτοντας τα δακρυγόνα και τις αντλίες νερού.

Για πρώτη φορά στην Τουρκία οι πολίτες ακολουθούν την τακτική του μποϊκοτάζ. Η εκστρατεία τους στρέφεται κυρίως εναντίον των μεγάλων εταιρειών που δεν στάθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών ή που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Στα κοινωνικά δίκτυα του Ιντερνετ, Twitter και Facebook, διαδίδεται από τους επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν μια έκκληση για μποϊκοτάζ σε μεγάλες αλυσίδες φαστ φουντ στην Τουρκία και συγκεκριμένα στα Burger King και τα McDonald's.

Ο λόγος για τον οποίον καλούνται οι Τούρκοι να αποφεύγουν την εστίαση σε αυτά είναι ότι κατά την καταστολή των διαδηλώσεων εκείνα είχαν κλείσει τις πόρτες τους στους διαδηλωτές που αναζητούσαν καταφύγιο από τα αποπνικτικά δακρυγόνα της αστυνομίας.

Για τον ίδιο λόγο αποφεύγουν και μερικά μέχρι πρότινος δημοφιλή ζαχαροπλαστεία. Στη «μαύρη λίστα» βρίσκεται και ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος επιχειρήσεων της χώρας, Dogus Holding, στον οποίον ανήκει ένα από τα μεγαλύτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, το NTV, που αγνόησε πλήρως τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί.

Το μποϊκοτάζ αφορά ωστόσο όχι μόνο στα προγράμματα του σταθμού, αλλά σε όλη την γκάμα του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του, από αυτοκίνητα Volkswagen και Lamborghini μέχρι καταστήματα ένδυσης και ολόκληρα εμπορικά κέντρα. Μάλιστα όλο αυτό το κίνημα του μποϊκοτάζ στις αγορές που έχει ξεκινήσει μεταξύ των νεαρών Τούρκων, φαινόμενο άνευ προηγουμένου στη χώρα, περιλαμβάνει και έναν νέο τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με αυτόν, οι άνθρωποι καλούνται από την επαναστατημένη νεολαία της Τουρκίας να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν αντικείμενα, να προτιμούν να μετακινούνται πεζή ή με ποδήλατο, να αποφεύγουν να βλέπουν τηλεόραση και όταν δεν μαγειρεύουν να τρώνε σε μικρά μαγειρεία της γειτονιάς.

Οικονομία
Η επιβίωση της συντηρητικής κυβέρνησης Ερντογάν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας και το οικονομικό κόστος των διαδηλώσεων επισημάνθηκε από τον ίδιο.

Κατηγόρησε τους διαδηλωτές για τα 40 εκατ. ευρώ που στοίχισαν στο κράτος οι τουλάχιστον δύο εβδομάδες διαδηλώσεων και τη ζημία που είχαν οι καταστηματάρχες από τον χαμηλό τζίρο λόγω των επεισοδίων. Μάλιστα οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες έχασαν από μερικά δισ.ευρώ το τελευταίο εικοσαήμερο, ενώ το 88% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι δεν έγινε σωστή διαχείριση της κρίσης του Γκεζί.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Υπόσχεται 4 εκατ. θέσεις εργασίας

Με θετικά μηνύματα και εξαγγελίες επέλεξε να εμφανιστεί αυτήν τη φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός. Μιλώντας ενώπιον του κόμματός του AKP, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησής του σε βάθος πενταετίας: την αύξηση του μέσου εισοδήματος κατά περισσότερο του 50% (στις 16.000 ευρώ), τη δημιουργία 4 εκ. νέων θέσεων εργασίας, καθώς και τη μείωση του ελλείμματος και του πληθωρισμού. «Καθώς θα πετυχαίνουμε αυτούς τους στόχους θα βελτιώνουμε τη δημοκρατία... θα βαδίζουμε προς πολύ ομορφότερες ημέρες», δήλωσε ο Ερντογάν.

Πάντως, παρά την καλή πορεία που έχει διαγράψει η τουρκική οικονομία επί της θητείας του, πλέον πολλοί φιλελεύθεροι διανοούμενοι, που με τα κείμενά τους συνέβαλαν κι εκείνοι στις τρεις διαδοχικές εκλογικές του νίκες, του γυρίζουν τώρα την πλάτη και βρέθηκαν μεταξύ των διαδηλωτών τις τελευταίες ημέρες. Αλλά και γενικότερα πολλοί από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές είναι άνθρωποι που είχαν δώσει την ψήφο τους στον πρωθυπουργό για την οικονομική του πολιτική.

Εν τω μεταξύ χθες έξι τουρκικές ιατρικές ενώσεις κατήγγειλαν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε τα δακρυγόνα ως «χημικό όπλο» στη διάρκεια της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

World highlight

Africa

Africa Ut justo id nibh pulvinar mauris pede Phasellus metus Sed congue. More detail
Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.