Με το πέρασμα του χρόνου χρειάζεται να περιστρέφουμε το λαστιχάκι περισσότερες φορές γύρω από την αλογοουρά μας σε σχέση με το παρελθόν. Η γενετική προδιάθεση, οι ορμονικές διαταραχές, αλλά και οι συχνές τεχνικές εργασίες, μπορεί να κάνουν τα άλλοτε πλούσια και πυκνά μαλλιά μας άτονα και πιο αραιά.
Τι καινούριο περιμένουμε: Mελέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Science Translational Medicine την περασμένη άνοιξη έφερε στο φως ένα νέο στοιχείο σχετικά με το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Ο Έλληνας επιστήμονας δρ Γεώργιος Κοτσαρέλης και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια βρήκαν την πρωτεΐνη που ευθύνεται για την αλωπεκία, όπως αποκαλείται επιστημονικά η αραίωση των μαλλιών. Πρόκειται για την προσταγλαδίνη D2, που εμποδίζει την ωρίμανση των θυλάκων της τρίχας, επομένως και την ανάπτυξη των μαλλιών, και βρίσκεται σε τριπλάσια ποσότητα στο τριχωτό της κεφαλής των ενηλίκων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης.
Όπως δηλώνει ο κορυφαίος δερματολόγος της Νέας Υόρκης Φρέντερικ Μπραντ που συμμετείχε στην έρευνα, «aν καταφέρουμε να μειώσουμε την παραγωγή της προσταγλαδίνης D2, είναι πιθανό να αποτρέψουμε το φαινόμενο». Ήδη δύο ουσίες περιμένουν έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA): η λαροπιπράντη, που σήμερα χρησιμοποιείται για τις εξάψεις, και η σετιπιπράντη με ένδειξη τη ρινική συμφόρηση. Και οι δύο αποδείχθηκε ότι ελαττώνουν τη σύνθεση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.
Τι ισχύει σήμερα: Προς το παρόν η μινοξιδίλη είναι η κλασική ουσία που χρησιμοποιείται σε μορφή σπρέι για την αλωπεκία. Όπως επισημαίνει ο δερματολόγος , «η ουσία είναι αποτελεσματική περίπου στο 50% των ασθενών. Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια γίνονται πιο συχνά ενέσιμες θεραπείες (στο τριχωτό της κεφαλής) με αυξητικούς παράγοντες και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Οι επισκέψεις που απαιτούνται είναι από 3 έως 6, ενώ χρειάζονται και επιπλέον συνεδρίες για τη συντήρηση του αποτελέσματος». Την ίδια στιγμή γίνονται και θεραπείες με έγχυση δικών μας βλαστοκυττάρων. Όλες ωστόσο είναι καινούριες μέθοδοι, που βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο. Τέλος, για τις βλεφαρίδες διατίθεται η βιματοπρόστη, που καταπολεμά και την τριχόπτωση στη... ρίζα.
Τι προσέχουμε: Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας, είναι απαραίτητο να κάνουμε εξετάσεις για να εξακριβωθεί η ενδεχόμενη ύπαρξη υψηλών επιπέδων ανδρογόνων, διαταραχών του θυρεοειδούς, πολυκυστικών ωοθηκών ή αναιμίας.
Top tips:
- Οι συχνές τεχνικές εργασίες έχουν αποτέλεσμα την απώλεια μέρους των μαλλιών. Φροντίστε να αποφεύγετε οποιαδήποτε μορφή μόνιμης ισιωτικής ή περμανάντ και προτιμήστε το φυσικό τους σχήμα.
- Επιλέξτε προσεκτικά τα προϊόντα περιποίησης και styling ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας.
- Αποφύγετε το καθημερινό λούσιμο και αρκεστείτε σε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
- Μην πιάνετε τα μαλλιά σας σφιχτά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η αλογοουρά και τα σινιόν μπορεί να προσθέτουν πόντους στο στυλ σας, αλλά αποδυναμώνουν την τρίχα και προκαλούν φθορά.
- Μην παραλείπετε τη φροντίδα τόσο του τριχωτού της κεφαλής όσο και των μαλλιών. Εφαρμόστε μια ειδική θεραπεία θρέψης για το τριχωτό και μια μάσκα ενδυνάμωσης για τα μήκη και τις άκρες των μαλλιών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
- Σε περιόδους που παρατηρείται έντονη τριχόπτωση, απευθυνόμαστε σε δερματολόγο-παθολόγο για ορμονικό έλεγχο, καθώς και για σίδηρο-φεριτίνη, γιατί πολλές φορές εκεί βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος.