Ισχυρό πλήγμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αποτελεί η νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές, που τους δίνει τον έλεγχο της Γερουσίας, περιορίζοντας το πεδίο δράσης του αμερικανού προέδρου για την επόμενη διετία.
Η μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες αυτές εκλογές ανατρέπει τις ισορροπίες μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Καπιτωλίου, μόλις έξι χρόνια μετά την άνοδο των Δημοκρατικών του Ομπάμα στην εξουσία και την «περιθωριοποίηση» των Ρεπουμπλικανών σε σημαντικά θέματα όπως η υγειονομική περίθαλψη.
Πλέον είναι οι Δημοκρτικοί που θα βρίσκονται «στο πίσω κάθισμα» του Καπιτωλίου, στηριζόμενοι κυρίως στή δύναμη της κωλυσιεργίας για να εμποδίζουν τους ρεπουμπλικανούς και να κρατούν ανέπαφη το νομοθετικό κληροδότημα του Ομπάμα ανέπαφο.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, έχουν εκλεγεί 52 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και οι Δημοκρατικοί έχασαν έξι έδρες.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έκανε σήμερα δήλωση, κάλεσε τους εκπροσώπους του Κονγκρέσου την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο.
Οπως και οι προκάτοχοί του Τζορτζ Ο. Μπους, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Ρόναλντ Ρέιγκαν, θα ολοκληρώσει τη θητεία του με τα δύο σώματα του Κονγκρέσου ελεγχόμενα από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Οι απώλειες των Δημοκρατικών
Οι Ρεπουμπλικανοί οικοδόμησαν τη νίκη τους κερδίζοντας τις απαιτούμενες έδρες για τον έλεγχο της Γερουσίας, στην οποία κυριαρχούσαν οι Δημοκρατικοί από το 2006.
Οι φόβοι των Δημοκρατικών για μία δύσκολη νύχτα έγιναν πραγματικότητα, καθώς υποψήφιοι του κόμματος έδωσαν μάχη για να κρατήσουν τις έδρες που κέρδισαν στη νίκη του Ομπάμα το 2008 σε μία συντηρητική περιφέρεια.
Οι Ρεπουμπλικανοί έστειλαν ένα γρήγορο μήνυμα για την τάση των αποτελεσμάτων, όταν ο Μιτς ΜακΚόνελ εκτόπισε την αντίπαλό του Άλισον Λάντεργκαν Γκράιμς στο Κεντάκι.
Κέρδισαν τις πολιτείας Μοντάνα, Νότια Ντακότα, Άρκανσο, Δυτική Βιρτζίνια και βόρεια Καρολίνα -όλες έδρες των Δημοκρατικών- τούς έδωσε το «μαγικό» αριθμό των έξι απαιτούμενων εδρών για την εξασφάλιση της νίκης. Με τις έδρες ακόμη να εκκρεμούν στη Βιρτζίνια, την Αλάσκα και τη Λουιζιάνα -όπου θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία- οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν 52 έδρες στη Γερουσία.
Κατάφεραν επίσης να διατηρήσουν τις έδρες τους στο Κάνσας και τη Τζόρτζια, τις οποίες κινδύνευαν να χάσουν.
Ήταν μία νύχτα μίας σχεδόν αδυσώπητης δυστυχίας για τους Δημοκρατικούς, τονίζει το CNN.
Στην Αϊόβα, η βετεράνος του πολέμου του Ιράκ, Τζόνι Ερνστ έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στη Γερουσία από την πολιτεία της, αφού έκανε την εκστρατεία της με μία διαφήμιση στην οποία υποστηρίζει... τον ευνουχισμό γουρουνιών.
Στη Βόρεια Καρολίνα, η Δημοκρατική Κέι Χάγκαν εκτοπίστηκε από τον Τομ Τίλις, ενώ στο Άρκανσο, ο γερουσιαστής Μαρκ Πράιορ έχασε από τον Τομ Κότον, ο οποίος είναι επίσης βετεράνος του Ιράκ, όπως η Ερνστ. Η ήττα του Πράιορ επήλθε παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον έδωσε «μάχη» για να τον διατηρήσει στην αγαπημένη του γενέτειρα.
Οι Δημοκρατικοί πίστευαν ότι «είχαν» το Κολοράντο, με τους μεικτούς νέους ψηφοφόρους, ισπανόφωνους και φοιτητές. Αλλά ο Γερουσιαστής Μαρκ Γιούνταλ έχασε από τον χαρισματικό -όπως τον χαρακτηρίζει το CNN- αντίπαλό του Κόρι Γκάρντνερ, ο οποίος αποτίναξε τις κατηγορίες περί μισογυνισμού.
Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Βιρτζίνια, Μαρκ Γουόρνερ, έδωσε σκληρότερη του αναμενομένου μάχη με τον ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Εντ Γκίλεσπι, σε μία πολιτεία που θεωρείτο πιστή στον Ομπάμα μετά τη διπλή επικράτησή του εκεί.
Μία αχτίδα ελπίδας για τους Δημοκρατικούς ήρθε στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου η γερουσιαστής Ζαν Σασίν νίκησε τον αντίπαλό της Σκοτ Μπράουν.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της πολιτείας και από τα δύο στρατόπεδα, δήλωσαν στο CNN, ότι ο Τσάρλι Κριστ έχει καλέσει τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ να παραιτηθεί. Νωρίτερα, δικαστικός απέρριψε αίτημα του Κριστ να παρατείνει την ψηφοφορία στην κομητεία Μπρόουαρντ για δύο ώρες λόγω προβλημάτων στο σύστημα ψηφοφορίας.
Ο Σκοτ, ωστόσο, επανεξελέγη κυβερνήτης της Φλόριντα έπειτα από μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Στην Πενσιλβάνια Δημοκρατικός Τομ Γουλφ ανατράπηκε από τον Ρεπουμπλικάνο Τομ Κόρμπετ, στο Κάνσας ο Σαμ Μπράουνμπακ κινδυνεύει να χάσει εν μέσω μίας αντιδράσεων για το σκληροπυρηνικό συντηρητισμό του.
Και στη φιλελεύθερη Μασαχουσέτη όμως εκλέγεται Ρεπουμπλικανός, ενώ στο Μέριλαντ έγινε η έκπληξη και η πολιτεία παρέμεινε πιστή στους Δημοκρατικούς. Στο Οχάιο εύκολη ήταν η επικράτηση του Τζον Κάσιτς.
Στη Λουιζιάνα ίσως χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις ούτε η Δημοκρατική Μαίρη Λάντριου, ούτε ο Ρεπουμπλικάνος Μπιλ Κασίντι έφτασαν στο 50%.
Με τη νίκη τους οι Ρεπουμπλικάνοι διεύρυναν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πλέον θα βλέπουν με περισσότερη αισιοδοξία τις προεδρικές εκλογές του 2016.
Μένει να φανεί τι θα κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί την πλειοψηφία που κατέκτησαν. Ο Μιτς ΜακΚόνελ επεσήμανε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα του βέτο και μάλλον δεν θα επικυρώσει νόμους που θα διαλύουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της προεδρίας του, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας.
Ομως οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις εσωτερικές τους διαιρέσεις με τα μέλη της ακροδεξιάς τους πτέρυγας Tea Party που δεν φαίνονται καθόλου διατεθειμένα να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας και πολιτικού συμβιβασμού με τους Δημοκρατικούς.
Μία... δύσκολη συγκατοίκηση
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπαράκ Ομπάμα, που εξασφάλισαν τον έλεγχο της Γερουσίας και ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, θα είναι πλέον σε θέση να επιβάλουν την κοινοβουλευτική ατζέντα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του διαδόχου του αμερικανού προέδρου.
Οι προτεραιότητές τους θα είναι οικονομικές. Δεκάδες «αναπτυξιακά» νομοσχέδια βρίσκονται στα σκαριά για την έγκριση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στον Καναδά και τον Κόλπο του Μεξικού, της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου, της βοήθειας προς τις μικρές επιχειρήσεις και την αποδυνάμωση των ρυθμιστικών πλαισίων.
«Αυτό το πείραμα της υπερβολική κρατικής παρέμβασης κράτησε αρκετά. Είναι καιρός να αλλάξουμε κατεύθυνση. Είναι καιρός να ξαναφέρουμε τη χώρα στον σωστό δρόμο», δήλωσε μετά την επανεκλογή του ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος, ως επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, θα ενσαρκώσει την αντιπολίτευση στον Μπαράκ Ομπάμα.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ έσπευσε επίσης να ανακοινώσει ότι το νέο Κονγκρέσο που θα συγκροτηθεί σε σώμα στις αρχές του Ιανουαρίου, θα αφοσιωθεί επίσης «στην μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, στον περιορισμό του προβλήματος των δαπανών, στη μεταρρύθμιση του δικαιικού συστήματος, του ρυθμιστικού συστήματος και στην βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος».
«Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρο: θέλουν να συνεργαστούμε», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο σημερινός επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ.
Επειτα από τον κοινοβουλευτικό πόλεμο χαρακωμάτων στον οποίο επιδόθηκαν με ζέση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι Ρεπουμπλικανοί θα κληθούν τώρα να θέσουν το Κονγκρέσο σε λειτουργία, αφού κατόρθωσαν να ματαιώσουν σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως τη μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση.
Απογοητευμένο το εκλογικό σώμα
Οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες δείχνουν την απογοήτευση εκλογικού σώματος: το 79% των ψηφοφόρων αποδοκιμάζει το "έργο" του Κονγκρέσου και τα δύο τρίτα θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Λιγότερος από ένας στους τρεις δηλώνει ικανοποιημένος από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κονγκρέσο.
Ούτε η πτώση της ανεργίας στο 5,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, ούτε η οικονομική ανάπτυξη του 3,5% κατά το τρίτο τρίμηνο, ούτε και η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας δεν στάθηκαν ικανά να ανατρέψουν την παράδοση που θέλει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών να λειτουργεί "τιμωρητικά" για το κυβερνών κόμμα.