Ο Γιλντίζ δήλωσε αργότερα πως περίπου το 80% της ηλεκτροδότησης της Κωνσταντινούπολης έχει αποκατασταθεί και ότι σύντομα θα αποκατασταθεί και η ηλεκτροδότηση στην υπόλοιπη χώρα.
Η μοναδική τουρκική εταιρεία διύλισης πετρελαίου, η Tupras, ανακοίνωσε πως η παραγωγή της δεν επηρεάσθηκε. Η εταιρεία των αεροδρομίων TAV ανακοίνωσε πως τα μεγάλα αεροδρόμια, περιλαμβανομένων αυτών της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, λειτουργούν κανονικά.
Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως διακοπές της ηλεκτροδότησης αναφέρθηκαν σε περισσότερες από 40 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως το μετρό και το τραμ ακινητοποιήθηκαν, ενώ αεροπλάνα αδυνατούσαν να προσγειωθούν..
Ο Γιλντίζ δήλωσε πως η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές περιοχές στις 10:36 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), κατά τα φαινόμενα εξαιτίας ενός προβλήματος στις γραμμές μετάδοσης. Πρόσθεσε πως ένας πυρήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης δημιουργήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας.
Τέτοια εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι σπάνιες. Ενεργειακοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα "Χουριέτ", είπαν πως είναι το μεγαλύτερο μπλακ-άουτ που σημειώνεται τα τελευταία 15 χρόνια στην Τουρκία.
Ισχυρισμός "βόμβα": Μήπως η ΕΕ έβγαλε την Τουρκία από το σύστημα;
Ένας από τους ισχυρισμούς που κυκλοφόρησαν στην Άγκυρα και αναπαράγουν τα τουρκικά ΜΜΕ, για τους λόγους της διακοπής ρεύματος, είναι ότι την Τουρκία την έβγαλαν από το σύστημα διασύνδεσης της Ευρώπης…Αρμόδιος σχετικά με το θέμα, προέβη στον εξής ισχυρισμό «Χθες σημειώθηκε μία περιφερειακή βλάβη με πηγή την Τουρκία. Όμως, η Τουρκία καθυστέρησε να αποκαταστήσει τη βλάβη αυτή. Η ΕΕ, λέγοντας ‘εσείς δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε ποιοτικό ρεύμα’, έβγαλε την Τουρκία από το σύστημα της ΕΕ. Το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε σήμερα, πηγάζει από αυτήν την αιτία. Το εν λόγω πρόβλημα δε φαίνεται να μπορεί να ξεπεραστεί νωρίτερα από 2-2 ½ ώρες. Όμως μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο. Ακόμα και 1 μέρα.»