Υπουργοί, επιχειρηματίες Πήραν τις θέσεις τους μετά από πολύωρη αναμονή και εξονυχιστικό έλεγχο - Τα χειροκροτήματα για τα ελληνικά του Αμερικανού Προέδρου - Το απαράμιλλο στυλ του και ο ενθουσιασμός στο κοινό.
Για πολλούς από τους 1.000 τυχερούς και εκλεκτούς που βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι στη λαμπρή αίθουσα της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ήταν η πρώτη φορά που χρειάστηκε να περιμένουν σε μια ουρά για να περάσουν. Ωστόσο, έγιναν μάρτυρες μιας ιστορικής ομιλίας που τους αποζημίωσε και για την αναμονή και για τον εξονυχιστικό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκαν κατά την είσοδό τους.
Πρωτοκλασσάτα ονόματα του ελληνικού επιχειρηματικού κατεστημένου, πολιτικοί και κυβερνητικά στελέχη, διπλωμάτες και μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας ήταν μεταξύ των τυχερών που εξασφάλισαν την αυστηρώς προσωπική πρόσκλησή του ο καθένας.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν τέτοια, ώστε οι προσκεκλημένοι υποχρεώθηκαν να φθάσουν από πολύ νωρίς, προκειμένου να βρίσκονται όλοι στην αίθουσα πριν την έλευση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Με υπομονή στάθηκαν στην ουρά και πέρασαν από έλεγχο τύπου αεροδρομίου - από πύλη ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων.
Από τα πρώτα κιόλας λόγια του Μπαράκ Ομπάμα το κοινό άρχισε να αντιδρά με ενθουσιασμό. Τα ελληνικά του απερχόμενου Προέδρου ήταν η αφορμή για τα πρώτα χειροκροτήματα. Ωστόσο, στη συνέχεια έδειξαν ακόμη μεγαλύτερη θέρμη, παρακολουθώντας τον κ.Ομπάμα να μιλά επί μία ώρα, από στήθους μεν, αλλά με απόλυτη συγκρότηση, δομή και συνέχεια στο λόγο του, να απευθύνεται στο παγκόσμιο κοινό του και να στέλνει μηνύματα ίσως για τελευταία φορά υπό την ιδιότητα του πλανητάρχη. Ο Μπαράκ Ομπάμα στάθηκε στο πόντιουμ με τον Αμερικανικό Αετό με φόντο πίσω του δώδεκα σημαίες: εναλλάσσονταν σε τριάδες η Ελληνική, η σημαία των ΗΠΑ και εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αναφορές του στην προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο Πολιτισμό, τη γέννηση της Δημοκρατίας «στους λόφους αυτής της πόλης» είχαν άμεση ανταπόκριση στο κοινό, που αντιδρούσε με χειροκροτήματα. Ο Ομπάμα κατάφερνε να «ταξιδεύει» από το παρελθόν στο παρόν και να συνδέει την Αρχαία Αθήνα και τη Δημοκρατία που καθίδρυσε και χάρισε στον κόσμο με τα ζητήματα που ταλανίζουν τον σύγχρονο κόσμο, τη Δημοκρατία και τις παρεκκλίσεις από το Πολίτευμα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος εντυπωσίασε για άλλη μια φορά με την άνεση του λόγου του - ως χαρισματικός αγορητής, άλλωστε, θα περάσει στην Ιστορία, με το παράστημά του και το «ατσαλάκωτο» στυλ του: Ο κ.Ομπάμα, είχε αφήσει πίσω του την κάζουαλ εμφάνιση που είχε κατά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη (εκεί φορούσε μαλακό τζην πουκάμισο, βεβαίως με κουμπωμένους γιακάδες, τσίνο βαμβακερό παντελόνι και σπορ μπουφάν) και είχε αλλάξει με ένα αυστηρό σκούρο κοστούμι και σκούρα ριγέ γραβάτα, ήδη από την ώρα της ξενάγησής του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το dress code άλλωστε, είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής επικοινωνίας και ο Αμερικανός Πρόεδρος αυτούς τους κανόνες τους γνωρίζει πολύ καλά...
Στις πρώτες θέσεις των καθισμάτων της νεότευκτης Λυρικής Σκηνής βρέθηκαν κορυφαία ονόματα της πολιτικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Επιχειρηματίες όπως ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Μαριάννα (που είχε παραστεί χθες και στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο), αλλά και ο κ.Σπύρος Νιάρχος έδωσαν το παρών, ενώ από την πρώτη σειρά παρακολούθησε την ομιλία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πλαισιωμένος από πολλά κυβερνητικά στελέχη, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ξεχωριστή και μη αναμενόμενη, όμως, παρουσία στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα ήταν αυτή γυναικών προσφύγων από τη Συρία και το Αφγανιστάν που διαμένουν στο Ελληνικό: Χθες, χαιρετούσαν την αυτοκινητοπομπή του Αμερικανού Προέδρου από τα σύρματα του παλαιού αεροδρομίου, σήμερα, μια ομάδα από εκείνες, φορώντας τις μαντήλες τους και κατά πάσα πιθανότητα με πολλές ελπίδες μέσα τους, άκουσαν τον κ.Ομπάμα να αναφέρεται στο προσφυγικό μέσα στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μεταξύ εκείνων που παρακολούθησαν την ομιλία ήταν και μαθητές των σχολείων της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται, ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι ο κ.Ομπάμα θα μιλούσε στην Πνύκα. Ωστόσο, λόγοι ασφαλείας επέβαλαν την αλλαγή του σχεδιασμού και έτσι επελέγη το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που μέσα σε ελάχιστο χρόνο οργάνωσε τα πάντα στην εντέλεια για ένα γεγονός με παγκόσμιο αντίκτυπο.
Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, τον επιχειρηματία Θοδωρή Κυριακού, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αδερφό του Νίκο αλλά και τον Νικόλαο Γλύξμπουργκ.