Υπέγραψα μια συμφωνία που δεν πιστεύω, αλλά είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω, αναλαμβάνοντας την ευθύνη» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι οι εταίροι τήρησαν σκληρή στάση, αλλά η εν λόγω λύση ήταν η μόνη επιλογή για να αποφευχθεί άτακτη χρεοκοπία.
Διευκρίνισε πάντως πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι έχουμε αποφύγει έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία, ενώ απαντώντας στα περί πιθανής παραίτησής του δήλωσε ότι «ο καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το πλοίο εν μέσω καταιγίδας.
Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν μια πίεση ισχυρών κρατών, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας:
«Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα. Το δίλημμα που μας τέθηκε ήταν ή αποδέχεστε τη συμφωνία με αυτούς τους όρους, ή έξοδος από το ευρώ».
Παραδέχθηκε ότι «υπέγραψε μια συμφωνία που δεν πιστεύει», αλλά είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει για να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μια καταστροφή, ότι δεν θα μείνει έρμαιο:
«Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και για λάθη και παραλείψεις και για την ευθύνη της υπογραφής σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω, αλλά είμαι υποχρεωμένος να υλοποιήσω. Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να διασφαλίσω τουλάχιστον ότι η χώρα και τα λαϊκά στρώματα δεν θα διακινδυνεύσουν μια τεράστια οικονομική καταστροφή, ότι δεν θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και δεν χαθούν καταθέσεις πολιτών, ότι δεν θα μείνει έρμαιη και ακυβέρνητη η χώρα».
«Δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είπα ψέματα στον ελληνικό λαό», σημείωσε. Δεν θα παρουσιάσω το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ως «success story» αλλά αν εφαρμοστεί η ομολογουμένως «σκληρή αυτή συμφωνία», αποφεύγουμε την έξοδο από το ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι σε περίπτωση μη επικύρωσης δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit, ενώ υπογράμμισε:
«Η χώρα δεν είχε συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει νέο νόμισμα. Η άτακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε στην έκδοση νομίσματος. Όσοι είχαν βγάλει τα λεφτά τους έξω θα περνούσαν μια χαρά. Δεν ήταν αυτό αριστερή επιλογή».
Συμπλήρωσε ότι θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας, έχοντας επίγνωση ότι «έτσι είναι η Ευρώπη».
Για τα μέτρα
Η Ελλάδα «έδωσε μάχη» για να αποφύγει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις», εκφράζοντας την αντίθεσή του στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις:
«Δεν μειώνονται οι συντάξεις, καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια...Πρόκειται για μέτρα που είχαν γίνει αποδεκτά και από εμάς, διότι δεν είναι προοδευτικό να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 47 του χρόνια» ανέφερε.
Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας είπε ότι είναι τα 82 δισ. που λαμβάνουμε, η κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία, η σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και τα 35 δισ. για τις επενδύσεις.
Αυτά, όπως σημείωσε, σημαίνουν και εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, είναι ένας συνδυασμός που αν επιτευχθεί επιτυχώς -και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία, δεν έχει κλείσει ακόμα- μπορεί να καταστήσουν ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και να δώσει προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.
Μίλησε για σαφώς ηπιότερη προσαρμογή όσον αναφορά στα δημοσιονομικά, ενώ χαρακτήρισε «παράλογη» την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό. Είπε ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.
Για το δημοψήφισμα
Αναφερόμενος στην απόφαση για δημοψήφισμα, δήλωσε ότι όταν την έλαβε, είχε την πεποίθηση ότι θα δοθεί η παράταση, αλλά υπήρξε μια «εκδικητική» όπως την χαρακτήρισε στάση των εταίρων.
Σχολιάζοντας διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο για «πραξικόπημα» αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε».
Υποστήριξε επίσης ότι οι δανειστές έστειλαν μήνυμα πως «δεν έχει νόημα να διεξάγονται εκλογές στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα» και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη χρηματοδότηση-γέφυρα, αφού «κάποιοι την μπλοκάρουν», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Για ΣΥΡΙΖΑ-Εκλογές
«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να κρατήσω ενιαίο τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στους τριγμούς που έχει προκαλέσει στην ενότητα του κόμματος και της κυβέρνησης η συμφωνία με τους εταίρους.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «δεν έχει κανέναν λόγο να επιθυμεί πρόωρες εκλογές», αλλά οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ίδιο, αλλά από τις διεργασίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και των ΑΝΕΛ, την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και το αν θα υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή όχι.
Απέρριψε την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας -τουλάχιστον με τη δική του παρουσία στη θέση του πρωθυπουργού, όπως διευκρίνισε- προσθέτοντας ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι καλό να μην προκαλείται αστάθεια, ενώ για το ενδεχόμενο παραίτησής του δήλωσε: «ο καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το πλοίο στην καταιγίδα».
Για Βαρουφάκη-Καμμένο-Κωνσταντοπούλου
Αναφερόμενος στόν Γ. Βαρουφάκη, διαβεβαίωσε ότι διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον τέως υπουργό, διότι «εκτιμά τον έντιμο χαρακτήρα του».
Ο Γ. Βαρουφάκης «έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγματευτική προσπάθεια, είπε, προσθέτοντας ότι «δεν θα φορτώσει τα λάθη σε εκείνον», αλλά τα χρεώνεται ο ίδιος, εφόσον είναι ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι το ότι είναι κάποιος εξαιρετικός οικονομολόγος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κατάλληλος και για πολιτικός. Τόνισε ότι ήταν συναινετική η απόφαση για αποχώρησή του Γ. Βαρουφάκη από το υπουργείο και σε όσους καταλογίζουν δόλο στον τέως υπουργό, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι «όλα αυτά είναι ανοησίες».
«Εξαιρετική» και πολύ στενή, χαρακτήρισε την σχέση του και με τον Π. Καμμένο.
Για την πρόεδρο της Βουλής, Z. Kωνσταντοπούλου, είπε ότι δεν σκέφτηκε πρόταση μομφής και πρόσθεσε:
«Ο καθένας έχοντας έναν θεσμικό ρόλο, έναν ρόλο ευθύνης αποφασίζει με ποιον τρόπο θα ανταποκριθεί σε αυτή την ευθύνη και όλοι όσοι έχουμε μια θεσμική ευθύνη δεν σημαίνει ότι είμαστε δικτάτορες. Εγώ είμαι πρωθυπουργός αλλά έχω ένα υπουργικό συμβούλιο, δεν μπορώ να κάνω ό,τι μου κατέβει. Το ίδιο και η πρόεδρος της Βουλής. Από εκεί και πέρα ο καθένας εάν διαφωνεί ή συμφωνεί αυτό είναι στάση συνείδησης. Ο καθένας έχει τη συνείδησή του και τις ευθύνες του».