Η έλευσή του αναμένεται να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως «σημαδιακή» για το «γύρισμα σελίδας.
Με ένα μύθο, αυτόν της επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και την (τυπική έστω) έξοδο από τα μνημόνια, επενδύει την επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η διήμερη παρουσία του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας αποκτά σημαντικούς συμβολισμούς σε μία κρίσιμη χρονική καμπή και αναμένεται να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ως «σημαδιακή» για το περίφημο «γύρισμα σελίδας», που μιλά όλο και πιο συχνά τελευταία ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θέλει να ενισχύσει μέσω της επίσκεψης αυτής το αφήγημά του περί εξόδου της χώρας από την κρίση, να πείσει ότι η Ελλάδα φεύγει από την ιδιότυπη διεθνή απομόνωση και ανακτά το ρόλο της στην ευρωπαϊκή σκηνή. Ότι αξιοποιεί τα στρατηγική της πλεονεκτήματα και συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνώς.
Ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για ένα μεγάλο πολιτικό και επικοινωνιακό σόου, - ανάλογο ίσως εκείνου με τον Μπαράκ Ομπάμα - δίδοντας κοσμογονικές διαστάσεις στην επίσκεψη, σε μία προσπάθεια να υπερκεράσει τα τεράστια προβλήματα, που φέρνει η τρίτη αξιολόγηση, αλλά και ενόψει της δοκιμασίας που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο.
Από την πλευρά του ο κ. Μακρόν επενδύει επίσης πολλά στις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα, καθώς πρόκειται στην πραγματικότητα για την πρώτη επίσκεψή του σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με σαφή μηνύματα για το πώς θέλει την Ευρώπη. Με την παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα, επιδιώκει να αναδείξει το ρόλο της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές διεργασίες, αλλά και να τονώσει το προσωπικό του προφίλ σε μία στιγμή, που η δημοτικότητά του πέφτει και έχει ήδη ανοίξει δύσκολα μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας του, ιδίως με την προώθηση της λεγόμενης εργατικής μεταρρύθμισης.
Στο επίκεντρο των επαφών θα είναι πρωτίστως ένα μήνυμα που θέλουν να στείλουν και οι δύο πλευρές προς κάθε κατεύθυνση: ότι αποκαθίσταται η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα και ότι η περίοδος της κρίσης είναι μάλλον προς τα πίσω.
Όπως έγραψε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγή της Γαλλικής προεδρίας «ο πρόεδρος Μακρόν θέλει να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για την ανάκαμψη - στη χώρα σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης»! Οι ίδιες πηγές δηλώνουν στο πρακτορείο ότι «οφείλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην θετικότερη αυτή φάση που ανοίγεται και που συμβολίζει, είμαστε σε θέση να ελπίζουμε, μία νέα φάση για την ευρωζώνη».
Αυτό θα είναι και το μήνυμα του κ. Γάλλου Μακρόν, όχι μόνο κατά τις επίσημες συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία, αλλά και της ομιλίας, που θα εκφωνήσει για την ελληνική δημοκρατία στην Πνύκα – εκεί που δεν κατάφερε να μιλήσει προ μηνών ούτε καν ο Μπαράκ Ομπάμα.
Αυτά είναι τα θετικά στοιχεία και αποτυπώνουν τις προσδοκίες και των δύο πλευρών – μαζί με τα επιχειρηματικά deal – από την επίσκεψη.
Ωστόσο αγκάθια είναι, ειδικά για το πώς θα αξιοποιήσει την παρουσία του κ. Μακρόν στην Αθήνα το Μέγαρο Μαξίμου, το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη δείξει διατεθειμένος να προσδεθεί σε μεγάλο βαθμό στο άρμα του Βερολίνου για την Ευρώπη του αύριο – δυσκολεύει έτσι την επιδίωξη της κυβέρνησης να υπονοήσει ότι το μέτωπο κατά της γερμανικής λογικής της λιτότητας ενισχύεται. Όπως επίσης δεν μπορεί να πει η Αθήνα ότι προσβλέπει στη στήριξη του Παρισιού για την απόκρουση των υπερβολικών απαιτήσεων του ΔΝΤ, ειδικά στα εργασιακά – με τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μακρόν κάνει ακόμα και αυτούς του ακραίους του Ταμείου να… κοκκινίζουν από ντροπή!
Ο κ. Τσίπρας θα ήθελε τον κ. Μακρόν να συμμερίζεται την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο η προσδοκία μίας ρήξης της Γαλλικής κυβέρνησης με το Ταμείο αυτή την ώρα, κόντρα στις διαθέσεις του Βερολίνου, είναι μάλλον ουτοπία.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πάντως ότι ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει με τον γάλλο πρόεδρο το σενάριο εξόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και συνολικότερα από την Ευρώπη.
Μήνυμα του Γάλλου προέδρου: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάποια μέλη της αμφισβητούν βασικές αρχές όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» - «Εμείς θα κάνουμε ό,τι συμφωνήσαμε, περιμένουμε κινήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.