Η Γαλλία φώναξε «Je Suis Charlie» κατά της τρομοκρατίας

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους - Ποια συνθήματα επικράτησαν - Ποιοι έδωσαν το «παρών» - Πρώτο θέμα στον διεθνή τύπο οι μεγαλειώδης πορείες σε όλη τη χώρα - Η επική τούμπα της πρωθυπουργού της Δανίας.

Το ηχηρότερο μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης των τελευταίων δεκαετίων έστειλαν την Κυριακή από τη Γαλλία οι περίπου 3,7 εκατομμύρια πολίτες και οι δεκάδες ηγέτες που περπάτησαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων δύο ημέρες μετά το σοκ που προκάλεσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη το τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα που άφησε πίσω τους δεκαεπτά νεκρούς.

«Είμαι Charlie, εβραίος, αστυνομικός», «Ελευθερία, ισότητα, σκιτσάρετε, γράφετε», «Είμαι μουσουλμάνος αλλά όχι τρομοκράτης» «Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο», «Είμαι η ελευθερία της ζωής», «Είμαι Γάλλος και δεν φοβάμαι», «Το μελάνι να τρέχει, όχι το αίμα» , «Η ελευθερία της έκφρασης δεν έχει θρησκεία» ήταν ορισμένα από τα μηνύματα που κυριάρχησαν ενώ πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν συμβολικά μολύβια ή πένες παντός μεγέθους καθώς το ισχυρότερο χτύπημα δόθηκε στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στην οποία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ δώδεκα άνθρωποι.

Το μήνυμα της συμφιλίωσης έστειλαν μεταξύ άλλων ηγέτες όπως ο Ισραηλινός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος Μαχμούντ Αμπάς ή ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός Πέτρο Ποροσένκο οι οποίοι παρά τις διαφορές που τους χωρίζουν περπάτησαν στην ίδια γραμμή προκειμένου να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά το μήνυμα της αλληλεγγύης.

Ξεχωριστές φιγούρες μέσα στην τραγικότητά τους οι συγγενείς των δεκαεπτά θυμάτων οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ με τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων που έπεσαν θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου.

Εκεί ήταν, μεταξύ άλλων, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι.

Ξεχωριστό το μήνυμα της βασίλισσας της Ιορδανίας Ράνια που έγραψε στο twitter: Ο φόνος δεν δικαιολογείται ως απάντηση στην προσβολή. Οχι στο όνομα της θρησκείας. Οχι στο ονομα του Ισλάμ

Το παρών έδωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως «είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για τα δημοκρατικά ιδεώδη. Η Γαλλία ήταν πάντοτε φάρος ελευθερίας για όλο τον κόσμο».

Παρόντες και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, η παρουσία του οποίου στην πορεία προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πολλοί κατήγγειλαν τις παραβιάσεις της ελευθεροτυπίας στη χώρα του, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι θα ήθελε να δει ανάλογες αντιδράσεις και σε περιπτώσεις επιθέσεων «κατά τζαμιών» ή σε περιπτώσεις φαινομένων ισλαμοφοβίας.

Οι ογκώδεις διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες στην ιστορία της Γαλλίας με ορισμένους να λένε ότι ξεπέρασαν ακόμα και αυτές μετά την απελευθέρωσης της χώρας από τους Γερμανούς, είναι σήμερα πρώτο θέμα σε όλο τον ευρωπαϊκό τύπο.

Η επική τούμπα της πρωθυπουργού της Δανίας

Γέλιο μέσα στο έντονα φορτισμένά συγκηνισιακό κλίμα χάρισε η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ η οποία εξερχόμενη του Γαλλικού προεδρικού Μεγάρου δεν πρόσεξε το τελευταίο σκαλί με αποτέλεσμα να παραπατήσει και να σωριαστεί στο έδαφος προτού οι συνοδοί της να καταφέρουν να κάνουν το παραμικρό.

Παρόλα αυτά η πρωθυπουργός της Δανίας συνέχισε απτόητη σκουπίζοντας μόνο τα γόνατά της προκειμένου να κρύψει τα «σημάδια» της τούμπας.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.