Σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης βρίσκονται ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν με επίκεντρο τη συριακή κρίση, που αναδεικνύεται ως κυρίαρχο θέμα στη Σύνοδο της G-20 που αρχίζει τις εργασίες της σήμερα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Οι αρχηγοί των 20 κρατών συναντώνται στο παλάτι του Κωνσταντίνου σε μία σύνοδο που έχει μετατραπεί σε ένα διεθνές μπρα ντε φερ με τον Ομπάμα να έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τη Γερουσία για επέμβαση στη Συρία και τον Πούτιν να απειλεί για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας, εάν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν επίθεση χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε στην Αγία Πετρούπολη λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), ενώ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ανταλλάξουν μία χειραψία κατά την υποδοχή των ξένων ηγετών, περίπου στις 15.30 (ώρα Ελλάδας).
Ενδεικτικό της ψυχρότητας που διακατέχει τις σχέσεις Ομπάμα και Πούτιν αποτελεί η αλλαγή του πρωτοκόλλου, καθώς οι δύο πρόεδροι θα καθίσουν με διαφορά τεσσάρων θέσεων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν μετά τη χορήγηση ασύλου από τη Μόσχα στον πρώην σύμβουλο της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, που οδήγησε το Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου.
Η Σύνοδος G20 αναμένετο να εστιάσει στην παγκόσμια οικονομία και την ανάπτυξη, ωστόσο, πλέον θα κυριαρχήσει η κρίση στη Μέση Ανατολή, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, και με τον Μπαράκ Ομπάμα να αναζητά τη διεθνή υποστήριξη για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει ιδιαίτερες συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που στηρίζει το σχέδιο της επέμβασης, καθώς και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος τάσσεται περισσότερο με τη ρωσική πλευρά.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, πάντως, φτάνει πιο δυνατός στη σύνοδο με την αισιοδοξία ότι θα κερδίσει την στήριξη του Κογκρέσου για την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μετά και την έγκριση του σχεδίου από τη Γερουσία.
Η Σύνοδος αυτή είναι η πρώτη που θα έχουν οι G-20 μετά το αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης του 2008 και η οποία πιθανώς δεν θα διακατέχεται, από την αναγκαιότητα της επείγουσας λήψης μέτρων για την ανάσχεση της κρίσης.
Αντ 'αυτού, οι ηγέτες αναμένεται να μιλήσουν για σχέδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας η οποία πάντως εξακολουθεί να παραμένει ασταθής, καθώς και για τη σημασία της ενίσχυση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.
Επίσης, στην ημερήσια διάταξη είναι οι διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Μέρκελ: Θα συνεχίσω τις προσπάθειες για ειρηνική λύση
Εν όψει της Συνόδου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε χθες το βράδυ ότι παρά τη μείωση των προσδοκιών για μια ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης, θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για τη διευθέτηση του ζητήματος, στη Σύνοδο Κορυφής της G-20, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
«Ακόμα και αν δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα», δήλωσε η Μέρκελ σε εκδήλωση στο Γκίσεν της Γερμανίας, «κάποιος πρέπει πάντα να συνεχίζει την προσπάθεια, τουλάχιστον αυτός θεωρώ πως είναι ο ρόλος μου».
Σε τοποθεσία υψίστης ασφαλείας η Σύνοδος
Η επιλογή της τοποθεσίας διεξαγωγής της Συνόδου έξω από την Αγία Πετρούπολη έγινε σύμφωνα με τους όρους της ύψιστης ασφάλειας των 20 ηγετών, που θα είναι προφανώς απομονωμένοι από το ευρύ κοινό και τις πιθανές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Αν και διαδηλώσεις κατά διεθνών συνόδων που συχνά φιλοξενεί η Ρωσία είναι πολύ λιγότερες στη χώρα αυτή, από ότι στα δυτικά κράτη, εν τούτοις το Κρεμλίνο έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την συνάντηση. Μεταξύ αυτών είναι και η σχεδόν πλήρης απενεργοποίηση του αεροδρομίου Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αεροπορικός κόμβος στη Ρωσία.
Αμερικανικό «όχι» σε συνάντηση με ρωσική αντιπροσωπεία
Αρνήθηκε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ να συναντηθεί με ρωσική αντιπροσωπεία για να συζητήσουν σχετικά με τη συριακή κρίση, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στις 2 Σεπτεμβρίου την αποστολή της αντιπροσωπείας αυτής με την ελπίδα να παρέμβει στη συζήτηση στο Κογκρέσο σχετικά με την ανάληψη η μη στρατιωτικής δράσης κατά του συριακού καθεστώτος. Η Μόσχα αντιτίθεται έντονα σε μια στρατιωτική επέμβαση κατά της συμμάχου Συρίας.
Εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, τον οποίο επικαλέσθηκε το CNN, δήλωσε ωστόσο ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας αυτής θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
«Θα θέλαμε να απευθυνθούμε στη Γερουσία και στο Κογκρέσο και να έχουμε διάλογο μαζί τους πριν από τις 9 Σεπτεμβρίου» οπότε θα συνέλθει το Κογκρέσο, δήλωσε τη Δευτέρα η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας.