Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία μας. Ποιοι παράγοντες όμως τον επηρεάζουν και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την ποιότητά του; Δείτε μερικές σημαντικές συμβουλές, ανάλογα με την ηλικία σας.
1. Αν είστε 20 έως 40 ετών:
Ελέγξτε τον θυρεοειδή σας: Ιδιαίτερα για τις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη, είναι πολύ συχνό φαινόμενο, επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου και δημιουργεί ένα αίσθημα κόπωσης.Πείτε «αντίο» στη θλίψη: η λύπη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον ύπνο, όπως και τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Οι ειδικοί προτείνουν μια οργανωμένη θεραπεία με ψυχολόγο, εστιασμένη στη λύση των προβλημάτων ύπνου και στην προσπάθεια να ανασκευαστούν οι αιτίες κατάθλιψης.
2. Αν είστε 40 έως 50 ετών:
Παρακολουθήστε τη νυχτερινή σας «δραστηριότητα»: αν σηκώνεστε πολύ συχνά για να πάτε τουαλέτα, ελέγξτε την πιθανότητα να πάσχετε από κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, κάτι όχι και ιδιαίτερα σπάνιο σε αυτές τις ηλικίες.
Άσκηση για βαθύ ύπνο: ο βαθύς, ποιοτικός ύπνος, μειώνεται όσο απομακρύνεστε από τα 40, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε συχνότερα μέσα στη νύχτα. Αν βάλετε την άσκηση στο πρόγραμμά σας, είναι πολύ πιθανό να βελτιώσετε τον ύπνο σας, καθώς θα έχετε μεγαλύτερη ανάγκη από ξεκούραση.
3. Αν είστε 50 ετών και πάνω:
Προσοχή στα φάρμακα: πιθανά σκευάσματα που μπορεί να λαμβάνετε για τον έλεγχο της χοληστερίνης ή της πίεσης, μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας. Αν το επιτρέψει και ο γιατρός σας, προτιμήστε να παίρνετε τα χάπια σας το πρωί, αντί για το βράδυ ή προσέξτε τη διατροφή σας, φροντίζοντας να προτιμάτε τροφές που βοηθούν τον ύπνο.
Πάντα τι να αποφεύγουμε :
1. Μεγάλο γεύµα πριν από τον ύπνο:
Ένα µεγάλο ή βαρύ γεύµα κοντά στην ώρα του ύπνου µπορεί να προκαλέσει φούσκωµα, καούρα ή δυσπεψία µόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι. το τελευταίο γεύµα να είναι σε απόσταση δύο έως τριών ωρών από τον ύπνο.
2. Κατανάλωση πολλών υγρών:
Είναι φυσικό η κατανάλωση πολλών υγρών πριν κοιµηθείτε να αυξάνει την ανάγκη να επισκεφτείτε την τουαλέτα, γεγονός που διαταράσσει τον ύπνο. Γι’ αυτό υγρά όπως ροφήµατα, αναψυκτικά, αλκοόλ που πολλοί καταναλώνουν τις βραδινές ώρες καλό είναι να πίνονται σε απόσταση από αυτόν.
3. Mη Μένετε στο κρεβάτι ξύπνιοι:
Αν έχετε ξαπλώσει και δυσκολεύεστε να αποκοιµηθείτε, το χειρότερο που µπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να µένετε στο κρεβάτι,Το καλύτερο που µπορείτε να κάνετε είναι να σηκωθείτε και να ασχοληθείτε µε κάτι που είναι πιθανό να σας νυστάξει, π.χ. να διαβάσετε ένα βιβλίο.
4. Διεγερτικά ροφήµατα και τρόφιµα µετά το απόγευµα:
Η καφεΐνη είναι γνωστό διεγερτικό του νευρικού συστήµατος που µπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή της περίπου 5 µε 6 ώρες πριν από τον ύπνο, ειδικά αν αντιµετωπίζετε πρόβληµα.
5. Άτακτα ωράρια ύπνου:
Ο ύπνος ρυθµίζεται από ένα φυσικό βιολογικό ρολόι το οποίο όταν κοιµόµαστε κάθε µέρα διαφορετική ώρα απορρυθµίζεται. Αν κοιµάστε δηλαδή κάθε βράδυ διαφορετική ώρα, το σώµα σας δυσκολεύεται να αναγνωρίσει πότε ακριβώς νιώθει την ανάγκη να κοιµηθεί.
6. Αλκοόλ πριν απο το κρεβάτι:
Oι περισσότεροι νοµίζουµε ότι ένα ή δύο ποτηράκια µάς βοηθούν να νυστάξουµε και να κοιµηθούµε πιο γρήγορα. Πράγµατι το αλκοόλ µπορεί να χαλαρώνει και να φέρνει πιο γρήγορα τον ύπνο. Αυτό όµως που δεν γνωρίζουµε είναι ότι η κατανάλωσή του µπορεί να διαταράξει τα στάδια ύπνου µε αποτέλεσµα αυτός να είναι συχνά πιο ανήσυχος και µε εφιαλτικά όνειρα στο δεύτερο µισό της νύχτας.