Καθως ο καιρος βελτιωνεται, περναμε ολο και περισσοτερες ωρες της ημερας στο υπαιθρο. Είναι η εποχή που όλοι ξοδεύουμε μεγάλο μέρος της ημέρας σε υπαίθριους χώρους, άρα εκτιθέμεθα αρκετά σε όλους τους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες είτε ευεργετικούς, είτε επιβλαβείς.
Ως εκ τουτου,τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός δερματοπαθειών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα περιστατικά αυτά αφορούν όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα από το φύλο, η από την ύπαρξη η όχι προγενέστερων παρομοίων επεισοδίων.
Οι παράγοντες που συνδράμουν σε αυτό είναι πολλοί, σημαντικότερος των οποίων είναι ο ήλιος.
Όπως είναι γνωστό, η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για την ακτινική γήρανση, τον καρκίνο του δέρματος, την εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η τρύπα του όζοντος ως αποτέλεσμα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας έχει σαν συνέπεια την ελαχιστοποίηση του προστατευτικού αυτού φίλτρου της υπεριώδους ακτινοβολίας (ultraviolet light or UV A, UV B, UV C), η οποία φθάνει στην επιφάνεια της γης, άρα στην επιδερμίδα μας, πιο επιθετική από ποτέ.
Η υπεριώδης ακτινοβολία C (UV C), απορροφάται σχεδόν ολοκληρωτικά από το όζον. Η UV B ευθύνεται κατά πολύ για τα εγκαύματα από τον ήλιο αφού προσβάλει την επιδερμίδα.
Ιδίως τις ώρες μεταξύ 10πμ και 3μμ η ακτινοβολία UV B είναι πολύ επιθετική, γι’αυτο και αυτές τις ώρες η ηλιοεκθεση θα πρέπει να αποφευχθεί.
Η ακτινοβολία UV A διαπερνά την επιδερμίδα και προκαλεί βλάβες ακόμα και στο κολλαγόνο του δέρματος, ευνοώντας την παραγωγή Ελευθερών ριζών, και εμποδίζοντας την αποκατάσταση του DΝΑ .
Έτσι λοιπόν παρατηρούμε ότι ακόμα και άτομα που λόγω τύπου δέρματος, συνήθως δεν παρουσίαζαν ευπάθεια στην ηλιοεκθεση, να παρουσιάζουν εγκαύματα η άλλες δερματικές αλλοίωσης, μόλις εκτεθούν στον ήλιο.
Οι επιπτώσεις της ηλιοεκθεσης είτε αυτές είναι άμεσες είτε εμφανιστούν σε βάθος χρόνου, έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τον τύπο του δέρματος.
Οι τύποι Ι και ΟΙΗ, δηλ. άτομα με πολύ λευκή επιδερμίδα, παρουσιάζουν άμεσα έντονο ερύθημα, συχνά εγκαύματα, και σε βάθος χρόνου ανάπτυξη ακτινικών φακίδων. Σε αυτά τα άτομα αρχίζουν να εμφανίζονται πολύ συχνά καλοήθεις δερματικές νεοπλασίες ( πχ βασικοκυτταρικο καρκίνωμα), κατά τη 5η δεκαετία της ζωής τους, οι οποίες αντιμετωπίζονται εύκολα με τη βοήθεια του δερματολόγου.
Άτομα με τύπο δέρματος ΙΙΙ και ΙV μαυρίζουν πιο εύκολα, παρουσιάζουν εγκαύματα πιο σπάνια, όμως εάν έχουν εκτεταμένη ηλιοεκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής τους, θα εμφανίσουν σε βάθος χρόνου, καλοήθεις δερματικές αλλοίωσης η νεοπλασίες.
Οι τύποι V και VI παρουσιάζουν εγκαύματα η ακτινικές αλλοίωσης σπανιότατα.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αντηλιακή προστασία των βρεφών και των μικρών παιδιών. Θα πρέπει να αποφεύγεται η ηλιοεκθεση 11πμ-4μμ, να εφαρμόζεται αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεται παροδικά, κάθε 60’με 90’.
Κατά τη διάρκεια της κύησης, συνίσταται αποφυγή της ηλιοεκθεσης, για πολλούς λόγους. Μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να είναι και ιονιζουσα, δηλ. θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Επίσης πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια της κύησης εμφανίζουν μελασμα , τις κοινές πανάδες στο πρόσωπο. Μόνο εφαρμόζοντας σχολαστικά και καθημερινά αντηλιακή προστασία μπορούμε να προλάβουμε την επιδεινωση του μελασματος.
Κατά τους θερινους μηνες, παρατηρειται επισης εξαρση ορισμενων τυπων δερματιτιδας, οι οποιες οφειλονται στην επιδραση του ηλίακου φωτος, πανω σε φυτικα η χημικα συστατικα, τα οποια χωρις την επιδραση του ηλιου δεν θα ηταν παθογονα. Προκειται για τις φωτο-χημο-δερματιτιδες και τις φωτο-φυτο-δερματιτιδες.
Για παραδειγμα εάν αναπτυξουμε δερματιτιδα εφαρμοζοντας ένα καλλυντικο η αποσμητικο στην επιδερμιδα, το οποιο συνηθως δεν μας προκαλει δερματιτιδα, τοτε ισως αυτό συνεβει λογω της πολύ μικρής δρασης του ηλιου.