Ενας απαιτητικός χειμώνας μας περιμένει και ο οργανισμός μας πρέπει να είναι στα... φόρτε του.Οι διακοπές -για όσους μπόρεσαν να πάνε- γέμισαν τις μπαταρίες. Ενα ακόμη βήμα που πρέπει να γίνει είναι η αποτοξίνωση.
Πρόκειται για μια διαδικασία αποβολής των τοξινών. Ο οργανισμός έχει φυσικούς μηχανισμούς να το πράξει. Είναι, όμως, στο χέρι μας να τον βοηθήσουμε. Οι τοξίνες προέρχονται από το περιβάλλον, τον αέρα, το νερό, τις τροφές ή από τον ίδιο τον οργανισμό, ως αποτέλεσμα μεταβολικών λειτουργιών.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο και για «συναισθηματικές τοξίνες», οι οποίες παράγονται κάθε φορά που επηρεάζεται η διάθεσή μας.
Εκτιμάται ότι πάνω από 80% των χρόνιων ασθενειών προκαλούνται από τοξίνες, οι οποίες προσβάλλουν ζωτικά όργανα. Για να «θωρακίσουμε» τον οργανισμό μας, πρέπει να βοηθήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, το ανοσοποιητικό.
Στην προσπάθεια αυτή, κρίσιμη παράμετρος είναι η αντιμετώπιση των λεγόμενων «ελευθέρων ριζών», οι οποίες παράγονται όταν υπάρχει αυξημένη ανάγκη για αποτοξίνωση. Οταν, δηλαδή, είναι εκτεθειμένος σε τοξικές ουσίες ή παράγεται περισσότερη ενέργεια.
Εντοπίζονται σε αυξημένες ποσότητες, όταν το ανοσοποιητικό βρίσκεται σε εγρήγορση, σε περιόδους έντονου στρες, στα χρόνια της εφηβείας και όταν υπάρχει διαταραχή της εμμήνου ρύσεως.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια τα οποία παράγονται κατά χιλιάδες από τα κύτταρα του οργανισμού. Απελευθερώνονται από τα μιτοχόνδρια που αποτελούν το «εργοστάσιο» παραγωγής ενέργειας του οργανισμού. Στα μιτοχόνδρια γίνεται η οξείδωση των τροφών, δηλαδή η μετατροπή τους σε ενέργεια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται σε οποιοδήποτε συστατικό των κυττάρων βρίσκεται κοντά τους προκαλώντας βλάβες σε σημαντικές κυτταρικές δομές.
Η παραγωγή τους αυξάνεται όταν ο άνθρωπος εκτίθεται σε ακτινοβολία, μολυσματικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου ή ρύποι της ατμόσφαιρας, καταναλώνει υπερβολικό αλκοόλ ή τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα συντηρητικών.
Ο οργανισμός είναι εφοδιασμένος με αντιοξειδωτικά συστήματα για να αμύνεται στη δράση των ελευθέρων ριζών. Με τη σωστή διατροφή και με βότανα που υπάρχουν σε αφθονία στη φύση, ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να βρει ή να συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που βοηθούν στην αντιμετώπιση της αύξησης των ελευθέρων ριζών και στον τερματισμό των αντιδράσεών τους.
Σπουδαίες πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες C και Ε, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και οι πολυφαινόλες. Οταν η παραγωγή των ελεεθέρων ριζών ξεπεράσει την ικανότητα του οργανισμού να τις καθαρίσει, οδηγούμαστε σε οξειδωτικό στρες. Οι ελεύθερες ρίζες επιδρούν καταστροφικά στα βιολογικά συστήματα των κυττάρων. Η δράση τους υπεροξειδώνει τα λίπη, τις πρωτεΐνες και το κυτταρικό γενετικό υλικό (DNA). Αποτέλεσμα της επίδρασης αυτής είναι ο θάνατος και η αποσύνθεση των κυττάρων με συνέπεια την πιθανή εμφάνιση ασθενειών.
Το οξειδωτικό στρες εντείνεται με την πάροδο της ηλικίας. Θεωρείται ένας από τους παράγοντες της διαδικασίας της γήρανσης και της πρόκλησης μεγάλου αριθμού εκφυλιστικών παθήσεων, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, η νόσος του Χάντινγκτον και η σκλήρυνση κατά πλάκας.