Αν τώρα τελευταία δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας, το κείμενο αυτό σας αφορά: Νοιώθετε κουρασμένη από το πρωί που ξυπνάτε; Εκνευρίζεστε χωρίς λόγο; Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα; Έχετε τριχόπτωση; Δεν μπορείτε να αδυνατίσετε;
Με κίνδυνο να σας φανεί αστείο, τολμάμε να σας πούμε πως πίσω από όλα αυτά και από πολλά άλλα προβλήματα υγείας (όπως κατάθλιψη, ταχυπαλμίες, προβλήματα περιόδου και διάρροια) μπορεί να κρύβεται μία μόνο αιτία: οι διαταραχές του θυρεοειδή.
Αν είστε γυναίκα έχετε μία στις δύο πιθανότητες να υποφέρετε από κάποια δυσλειτουργία του αδένα αυτού. Η ασθένεια προτιμάει το φύλο μας αφού, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Ενδοκρινολόγων έχουμε πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες να παρουσιάσουμε διαταραχή. Το χειρότερο; Περισσότερα από τα μισά περιστατικά παραμένουν χωρίς διάγνωση.
Τα συμπτώματα των προβλημάτων του θυρεοειδούς είναι τόσο ποικίλα ώστε τις περισσότερες φορές δεν αναγνωρίζονται σαν ένα σύνολο. Εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο παραπονιούνται καθημερινά για ενοχλήσεις από κατάθλιψη μέχρι μυϊκή ατονία και παίρνουν παραπλανητικές απαντήσεις που δεν λύνουν το πρόβλημά τους. Στην πραγματικότητα, αρκεί μία επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο και μία εξέταση αίματος για να βρεθεί η άκρη του κουβαριού.
Υποθυρεοειδισμός
Όταν ο θυρεοειδής εκκρίνει λιγότερη ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός, ο μεταβολικός ρυθμός του μειώνεται και οι λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται. Μία τέτοια κατάσταση μπορεί να προκληθεί από ένα οζίδιο, να εμφανιστεί στη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, ή να οφείλεται στη θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο.
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού:
∙ Κούραση
∙ Κατάθλιψη
∙ Χαμηλή θερμοκρασία σώματος
∙ Αύξηση βάρους
∙ Ξηροδερμία
∙ Ξηρά μαλλιά, τριχόπτωση
∙ Βραδυκαρδία
∙ Δυσκοιλιότητα
∙ Αδύνατη μνήμη
∙ Πρόβλημα στη συγκέντρωση
∙ Ακανόνιστη περίοδος
∙ Πολύ αίμα στην περίοδο
∙ Μυϊκοί πόνοι
∙ Υπογονιμότητα
∙ Υψηλή χοληστερίνη
Διάγνωση
Ο πιο απλός τρόπος για να ελεγχθεί η λειτουργία του αδένα είναι μία εξέταση αίματος που θα δείξει τα επίπεδα των δύο ορμονών. Επιπλέον, μετριούνται και τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH, της ορμόνης που εκκρίνεται στην υπόφυση και ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
∙ Αν τα συμπτώματα οδηγούν στον υποθυρεοειδισμό, η διάγνωση επιβεβαιώνεται στην περίπτωση που τα επίπεδα των Τ3 και Τ4 είναι χαμηλά και της ΤSH υψηλά.
∙ Στη συνέχεια, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία σειρά από άλλες δοκιμασίες, όπως υπερηχογράφημα, πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου από το θυρεοειδή και παρακέντηση δια λεπτής βελόνης για τις κύστες.
Θεραπεία
Τα καλά νέα είναι ότι οι διαταραχές του θυρεοειδούς αποκαθίστανται. Ανάλογα με το πρόβλημα, ο γιατρός θα συστήσει τη θεραπεία. Ο υποθυρεοειδισμός απαιτεί μόνο μία καθημερινή δόση συνθετικής θυριξίνης, της λεβοθυριξίνης του νατρίου. Η κατάλληλη δόση για κάθε άτομο προσδιορίζεται σε συνεργασία με το γιατρό και μεταβάλλεται ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση του ασθενούς. Αν η δόση είναι μικρότερη από την απαιτούμενη, τότε το άτομο εμφανίζει συμπτώματα υποθυρεοειδισμού. Αν είναι μεγαλύτερη, παρουσιάζει υπερθυρεοειδισμό.
Θυρεοειδής και...
∙ ...εγκυμοσύνη: οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσουν από διαταραχές του θυρεοειδούς σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, γι' αυτό παίρνουν τα κατάλληλα φάρμακα.
∙ ...λοχεία: μετά τον τοκετό, οι πιθανότητες να εμφανιστεί θυρεοειδίτιδα είναι αυξημένες. Πέντε έως επτά μήνες μετά τον τοκετό, τα επίπεδα των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους και δεν επιστρέφουν στο φυσιολογικό παρά μόνο μισό χρόνο αργότερα.
∙ ...ακτινογραφίες: οι μεγαλύτεροι αποφεύγουν πάση θυσία τις ακτινογραφίες, με το φόβο ότι ίσως η ακτινοβολία διαταράξει τη λειτουργία του θυρεοειδή τους. Κάτι τέτοιο δεν είναι αβάσιμο, αφού τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν μέχρι πριν λίγο καιρό για την απεικόνιση της περιοχής του κεφαλιού και του λαιμού συνδέονταν άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς. Σήμερα η τεχνολογία έχει αλλάξει και θεωρείται ακίνδυνη. Αν όμως έχετε υποστεί ακτινογραφίες με παλαιού τύπου μηχανήματα πριν το 1970, θα πρέπει να ελέγξετε το θυρεοειδή σας.
∙ ...γονίδια: έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει δυνατός γενετικός δεσμός ανάμεσα στις ασθένειες του θυρεοειδή και σε άλλες αυτοάνοσες νόσους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων διαβήτη, αναιμίας και αρθρίτιδας.
∙ ...στρες: το άγχος επιβαρύνει τον οργανισμό και διεγείρει τις αυτοάνοσες νόσους. Αν υπάρχει γενετική προδιάθεση, το στρες ενθαρρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα και το κάνει να επιτεθεί στον ίδιο τον οργανισμό.