Πέτρα που κυλάει χορτάρι δεν πιάνει, λέει μια γνωστή παροιμία και η επιστήμη έρχεται να το επιβεβαιώσει. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί πως η μειωμένη κινητικότητα και η ελλιπής σωματική δραστηριότητα είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε μια σειρά προβλημάτων.
Από τα καρδιακά νοσήματα έως τα εγκεφαλικά επεισόδια, το διαβήτη και τον καρκίνο βρίσκουν τον «εχθρό» τους στην κίνηση και τη φυσική δραστηριότητα.
Αφοσιωμένοι στην ανθρώπινη κίνηση, οι φυσικοθεραπευτές ειδικεύονται στην παθολογία της αλλά και στη φυσική δραστηριότητα που συνδέεται με αυτήν, σε όλες τις ηλικίες. Η «συνταγή» θέλει παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών να χρειάζονται 60 λεπτά μέτριας έως έντονης φυσικής δραστηριότητας καθημερινά για να παραμείνουν υγιείς.
Οι ενήλικοι χρειάζονται 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας πέντε φορές την εβδομάδα ή 20 λεπτά έντονης, τρεις φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, δύο φορές την εβδομάδα για να διατηρήσουν καλή εικόνα στην υγεία τους.
Φυσικά, η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για προβλήματα του αυχένα και της πλάτης, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και γυναίκες που υποφέρουν από ακράτεια, οστεοπόρωση ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση για καρκίνο του στήθους.
Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας επισημαίνει πως παραμένοντας κινητικά δραστήριοι επενδύουμε για το μέλλον, ανεξάρτητα από την ηλικία. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, ενώ από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 13 του μηνός, τα ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας σε όλη τη χώρα δέχονται δωρεάν πολίτες για εξέταση και αξιολόγηση.
Παράλληλα, την Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα δέχονται πολίτες στο σταθμό του Μετρό «Πανεπιστήμιο» στην πλατεία Κοραή, για να παράσχουν πολύτιμες συμβουλές.