Από το ελαιόλαδο και το κόλιαντρο μέχρι την παπάγια και τα μανιτάρια σιιτάκε, εμπλουτίστε το μενού σας με τις καλύτερες επιλογές από την έθνικ κουζίνα. Σας αρέσει να δοκιμάζετε διαφορετικές γεύσεις; Αν ναι, εντάξτε στο διαιτολόγιό σας, το οποίο είναι βασισμένο στο μεσογειακό πρότυπο, εξωτικά μπαχαρικά, φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα με έρευνες, τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλά. Ειδικότερα:
1. Κουρκουμάς
Το βασικό συστατικό που συναντάμε στο ινδικό κάρι οφείλει τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες στην κουρκουμίνη. Χαρακτηριστικά, 1 κ.σ. παρέχει το 16% του σιδήρου που χρειαζόμαστε καθημερινά. Ακόμα, είναι καλή πηγή βιταμινών Α και Β6.
2. Ελαιόλαδο
Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και πολυφαινόλες με αντικαρκινική δράση, το συγκεκριμένο προϊόν πρωταγωνιστεί στην ελληνική κουζίνα. Ακόμα διαθέτει αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και βήτα καροτίνη σε υψηλή περιεκτικότητα.
3. Κόλιαντρο
Είναι βασικό συστατικό της βιετναμέζικης κουζίνας. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου και το πρήξιμο στην κοιλιά. Είναι πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου.
4. Μανιτάρια σιιτάκε
Είναι δημοφιλή στην ασιατική κουζίνα (κορεάτικη, γιαπωνέζικη, κινέζικη). Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης D και τονώνουν το ανοσοποιητικό. Ακόμα περιέχουν την ουσία λεντινάνη με αντικαρκινικές ιδιότητες.
5. Ντομάτες
Δεν νοείται ιταλική κουζίνα χωρίς μια γευστική σάλτσα ντομάτας στα μακαρόνια. Το συγκεκριμένο λαχανικό είναι πολύτιμο όχι μόνο διότι έχει βιταμίνες Α και C, αλλά και λυκοπένιο, το οποίο είναι αντικαρκινικό. Η δράση του τελευταίου ενισχύεται με το ψήσιμο ή το βράσιμο.
6. Κύμινο
Το συναντάμε σε πολλά μεσογειακά πιάτα, αλλά κυρίως σε φαγητά της γειτονικής Τουρκίας. Το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει σίδηρο, ασβέστιο με αντιμικροβιακές ιδιότητες και κάνει καλό στο στομάχι. Ακόμα χαμηλώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
7. Μαύρα φασόλια
Τα βρίσκουμε στα μπουρίτος και σε πολλά ακόμα μεξικάνικα πιάτα. Είναι διάσημα για τις φυτικές τους ίνες, αλλά και τις πρωτεΐνες που διαθέτουν, και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι τα υπόλοιπα φασόλια.
8. Τζίντζερ
Η ρίζα του χρησιμοποιείται στα αφεψήματα, τις σαλάτες και σε άλλα πιάτα για να τους χαρίσει μια πικάντικη γεύση. Θεωρείται παυσίπονο για την αρθρίτιδα, τους μυϊκούς πόνους, ενώ νέες μελέτες δείχνουν ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του μπορεί να περιορίσει τις κρίσεις άσθματος και βήχα.
9. Παπάγια
Το φρούτο που ευδοκιμεί στη Βραζιλία περιέχει γύρω στα 100 γραμμ. βιταμίνης C. Διαθέτει βιταμίνες Α και Ε και λυκοπένιο, ενώ έρευνες αποδεικνύουν ότι κάνει καλό στην καρδιά.
10. Φακές
Οι φακές δεν πρωταγωνιστούν μόνο στη μεσογειακή κουζίνα, αλλά και στην πακιστανική. Μάλιστα, 1 φλιτζ. αντιστοιχεί σε 18 γραμμ. πρωτεΐνης. Έχουν φυτικές ίνες, χάρη στις οποίες επιτυγχάνεται γρήγορα αίσθηση κορεσμού και θεωρούνται ιδιαίτερα καλή επιλογή για την απώλεια βάρους.
11. Μποκ τσόι
Δημοφιλές συστατικό στην κινεζική κουζίνα ήδη από τον καιρό της δυναστείας των Μινγκ, το λαχανικό μποκ τσόι έχει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στην ουσία καμφερόλη. Συγκεκριμένα, 1 φλιτζ. καλύπτει και με το παραπάνω τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Α.