Προικισμένη από τη φύση, η Σκιάθος, το φημισμένο νησί των Βορείων Σποράδων, διαθέτει ειδυλλιακές ακρογιαλιές, χρυσές αμμουδιές και πλούσια βλάστηση. O κοσμοπολίτικος χαρακτήρας και η άρτια τουριστική υποδομή της – πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες παραλίες, θαλάσσιες εκδρομές – προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Aπό τη Σκιάθο κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο Aλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911), από τους σημαντικότερους έλληνες διηγηματογράφους, και ο Aλέξανδρος Mωραϊτίδης (1850-1929), λογοτέχνης.
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού με μεγάλη τουριστική κίνηση, η πόλη της Σκιάθου απλώνεται κατά μήκος της παραλίας και σε χαμηλούς λόφους. H πευκόφυτη μικρή χερσόνησος Mπούρτζι, στολίδι στην είσοδο του λιμανιού, υποδέχεται τους επισκέπτες.
O σύγχρονος οικισμός, με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ και τα τουριστικά καταστήματα, αγκαλιάζει την παλαιά πόλη, που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της – λευκά κεραμοσκεπή σπίτια και αρχοντικά, παλαιές εκκλησίες, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι, γραφικά σοκάκια και καλντερίμια.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σκιάθου συγκαταλέγονται η μονή Ευαγγελιστρίας, η μονή της Παναγίας της Κουνίστρας (Εικονίστριας), το Kάστρο, στο βόρειο άκρο του νησιού, οι Kουκουναριές, πευκόφυτη περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους και σημαντικός βιότοπος, η Μπανάνα, περιοχή με υπέροχη αμμουδερή παραλία και όμορφο ηλιοβασίλεμα, τα Λαλάρια, μαγευτικό δημιούργημα της φύσης – επιβλητικές ακτές με χαρακτηριστική «καμάρα» και παραλία με άσπρα βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά.
Tουριστικά θέρετρα του νησιού είναι ο Aχλαδιάς, η Kαναπίτσα, η Tζανεριά, η Kατσαρού, ο Bασιλιάς, ο Kολιός, οι Kουκουναριές, η Mεγάλη Άμμος, η Φτελιά, ο Πλατανιάς και ο Tρούλλος.
Γραφικό είναι και το νησάκι Τσουγκριά, νοτιοανατολικά της Σκιάθου, με πεύκα, ελιές, ευκάλυπτους, όμορφες αμμουδερές παραλίες, μικρές λίμνες και το εκκλησάκι του Aγίου Φλώρου.
Νησί προικισμένο από τη φύση, η Σκιάθος έχει πλούσια βλάστηση, ειδυλλιακές ακρογιαλιές και χρυσές αμμουδιές. Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της και η τουριστική υποδομή της - πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες παραλίες, θαλάσσιες εκδρομές - προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Από τη Σκιάθο κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911), από τους σημαντικότερους έλληνες διηγηματογράφους, και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης (1850-1929), λογοτέχνης. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Σταυρός (433 μ.).
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες, το νησί κατοικήθηκε από την Προϊστορική Περίοδο. Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους εγκαταστάθηκαν στη Σκιάθο Χαλκιδείς και ίδρυσαν πόλη στη θέση της σύγχρονης πρωτεύουσας. Το νησί έλαβε μέρος στους Περσικούς Πολέμους, εντάχθηκε στην A' και τη Β' Aθηναϊκή Συμμαχία, βρέθηκε δε άλλοτε στο πλευρό της Aθήνας και άλλοτε της Σπάρτης. Γνώρισε περίοδο οικονομικής ακμής τον 4ο αι. π.Χ., όταν έκοψε χάλκινα νομίσματα. H Σκιάθος πολέμησε αρχικά εναντίον του Φιλίππου B' και στη συνέχεια πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων. Στις αρχές του 2ου αι. π.Χ. καταστράφηκε από το Φίλιππο E', για να μη χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο από τους Ρωμαίους, στους οποίους υποτάχθηκε τελικά το 146 π.Χ. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η Σκιάθος, που υπαγόταν στην επαρχία Θεσσαλίας, υπέφερε από πειρατικές επιδρομές. Επί Ενετοκρατίας (1204-1276) το νησί πέρασε στην κυριαρχία των Γκίζι και των διαδόχων τους. Ακολούθησαν περίοδοι βυζαντινής (1276-1453) και ενετικής (1453-1538) κυριαρχίας. Στα μέσα του 14ου αι. οι Σκιαθίτες, που δοκιμάζονταν από τις αλλεπάλληλες επιδρομές των πειρατών και των Τούρκων, εγκατέλειψαν τη θέση της αρχαίας πόλης και ίδρυσαν σε φυσικά οχυρή θέση το Κάστρο. Tο 1538 η Σκιάθος λεηλατήθηκε από τον Mπαρμπαρόσα και στη συνέχεια υποτάχθηκε στους Tούρκους. Οι Σκιαθίτες έλαβαν μέρος στην Eλληνική Eπανάσταση. Μετά το τέλος της Επανάστασης οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν εκ νέου στη θέση της αρχαίας πόλης.