Αν δεν είστε από αυτούς που σκοπεύουν να μείνουν πίσω αυτό το Πάσχα στην άδεια πόλη, δείτε που θα μπορούσατε να το περάσετε όμορφα και ξεχωριστά, είτε οδικώς, είτε με πλοίο.
Ό,τι καιρό κι αν έχει, όσο λιγοστά λεφτά κι αν μας μένουν στην τσέπη, το Πάσχα είναι από τις λίγες γιορτές που βρίσκει τους περισσότερους εκτός πόλης, σε κάποιο χωριό, βουνό ή θάλασσα να απολαμβάνει την παράδοση και το… αρνί, μακριά από τις υποχρεώσεις της Αθήνας. Οι επιλογές είναι πολλές. Από αυτές, εμείς ξεχωρίσαμε 4 και σας τις προτείνουμε, σε περίπτωση που θέλετε να απαρνηθείτε το χωριό σας και να περάσετε ένα πρωτόγνωρο τετραήμερο, πενταήμερο ή όσο σας βγάλει.
Μονεμβασιά
Η καστροπολιτεία που «κρύβεται» στην ανατολική Πελοπόννησο, στο νομό Λακωνίας, περίπου 320 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, μπορεί να είναι προορισμός παντός καιρού, αλλά το Πάσχα η ατμόσφαιρά της γίνεται ακόμη πιο ιδιαίτερη. Στη Μονεμβασιά θα απολαύσετε κατανυκτικές λειτουργίες στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα δρομάκια και ψαλμωδίες που αντηχούν παντού. Η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, φυσικά, σας περιμένει στις ταβέρνες του κάστρου το Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά το κάψιμο του Ιούδα (ομοίωμα γεμισμένο με ξύλα και άχυρα) στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόμενου Χριστού. Κι όταν θα έχετε ελεύθερο χρόνο, μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας στην ολάνθιστη, εγκαταλελειμμένη Άνω Πόλη, και να δείτε από κοντά τις κατοικίες των αρχόντων και των οικογενειών των εκάστοτε κυριάρχων, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τις βυζαντινές εκκλησίες και να φτάσετε μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας (φωτό), μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, για να θαυμάσετε τη θέα.
Μετέωρα
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα τοπία της Ελλάδας, τα Μετέωρα έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων, είναι ίσως από τα πιο συγκλονιστικά μέρη για να περάσετε το Πάσχα. Σε ένα σύμπλεγμα από τεράστιους βράχους, τα μοναστήρια των Μετεώρων, χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, θα σας χαρίσουν ένα Πάσχα διαφορετικό από τα άλλα. Επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, στα σχεδόν 300 μέτρα πάνω από την Καλαμπάκα, για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα, περάστε τη Μεγάλη Παρασκευή στην Καλαμπάκα, στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ζήστε την Ανάσταση στο μοναστήρι του Μεγάλου Μετεώρου, προκειμένου να αισθανθείτε την κατάνυξη της λειτουργίας σε ένα τέτοιο μέρος. Η Καλαμπάκα σας περιμένει στη συνέχεια, τόσο για φαγητό, όσο και για να την ανακαλύψετε, ενώ μπορείτε από εκεί να επισκεφτείτε εύκολα το γραφικό χωριό Ελάτη, το Περτούλι και τις γύρω περιοχές του Ασπροπόταμου και των Χασίων.
Σύρος
Αν αναζητάτε κάτι σε κυκλαδίτικο τοπίο, η Σύρος είναι μια από τις πιο όμορφες επιλογές που μπορείτε να κάνετε για το Πάσχα, στην καρδιά του Αιγαίου. Η ιδιαιτερότητα του νησιού είναι ότι εκεί το Πάσχα γιορτάζουν μαζί ορθόδοξοι και καθολικοί, ανεξαρτήτως του πότε πέφτει το Πάσχα των καθολικών και των διαφορών τους. Τη Μεγάλη Παρασκευή, θα ζήσετε μια διαφορετική περιφορά, με τους επιτάφιους από 3 ναούς να περνούν από τα στενά και όμορφα δρομάκια του νησιού για να συναντηθούν στη μεγάλη πλατεία Μιαούλη, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε στη συνέχεια ύμνους, τη χορωδία και τη μπάντα του Δήμου. Για ακόμη πιο ιδιαίτερο θέαμα, καθολικής φύσεως, κατευθυνθείτε στην Άνω Σύρο για την περιφορά. Εκεί θα δείτε μια ιδιαίτερη τελετουργία, με έναν άντρα να κρατά το σταυρό και πίσω του να ακολουθούν ξύλινα κοντάρρια με διάφορα σύμβολα, όπως το ακάνθινο στεφάνι, τα 30 αργύρια κ.λπ.). Την επόμενη μέρα, μετά την πρώτη Ανάσταση το πρωί, ιερείς και πιστοί ξορκίζουν το κακό σκορπώντας φύλλα λεμονιάς και χτυπώντας τα στασίδια, ενώ το βράδυ αξίζει να παρακολουθήσετε την Ανάσταση στην κορυφή της Ερμούπολης, στην εκκλησία της Ανάστασης, η οποία είναι αν μη τι άλλο… φαντασμαγορική. Επί τη ευκαιρία, βολτάρετε στην Ερμούπολη, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, περπατήστε στην Άνω Σύρο, ένα μεσαιωνικό οικισμό χτισμένο πάνω σε βράχια, περιπλανηθείτε στο αριστοκρατικό θέρετρο του νησιού, την Ντελαγκράτσια και μην παραλείψετε μαζί με τα αρνιά και τις μαγειρίτσες, να δοκιμάσετε συριανό τυρί «Σαν Μιχάλη» από την… πηγή, κοπανιστή, σκορδολουκάνικα και, φυσικά, λουκούμια.
Καλαμάτα
Φορτώστε το αυτοκίνητο, βάλτε πρώτη και κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στην πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας, για να ζήσετε ένα Πάσχα που συνδυάζει και θάλασσα και επαρχιώτικο αέρα και κατάνυξη και διαφορετικότητα. Στην Καλαμάτα, εκτός από τις εκκλησιαστικές τελετές, την περιφορά του Επιταφίου, την Ανάσταση κ.ο.κ., σας περιμένει κι ένα πιο… παιχνιδιάρικο έθιμο, ο σαϊτοπόλεμος. Τη Μεγάλη Παρασκευή, εκτός του ότι καίνε τον Ιούδα και ρίχνουν σαϊτες στις γειτονιές της Καλαμάτας, οι «σαϊτολόγοι» κωρυφώνουν την κατασκευή σαϊτών, έτσι ώστε ανήμερα το Πάσχα, το βράδυ, να ξεκινήσει ο σαϊτοπόλεμος. Εκεί, οι συμμετέχοντες, οι περισσότεροι ντυμένοι παραδοσιακά, ξεκινούν εκτόξευση σαϊτών που έχουν κατασκευάσει από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, με τα πλήθη να ξεσηκώνονται. Πρόκειται για ένα έθιμο με ρίζες από την Επανάσταση του ‘21, όταν οι κάτοικοι του νομού χρησιμοποιούσαν σαΐτες με εκρηκτικά για να αναχαιτίσουν το ιππικό των Τούρκων. Κι αφού χορτάσετε Πάσχα, φαγητό και σαΐτες, απολαύστε την εξοχή της Καλαμάτας, κάντε βόλτα στο ιστορικό κέντρο με τα στενά δρομάκια και τα πανέμορφα νεοκλασικά, εξερευνήστε το κάστρο και χαλαρώστε με θέα τη θάλασσα.