Το μεγαλύτερο «μυστικό» είναι δίπλα μας κι όμως παραμένει εν πολλοίς ανεξερεύνητο. Ούτε μία ώρα από την Αθήνα (ή λίγο περισσότερο, αν διαλέξεις τους θαλάσσιους δρόμους από Ραφήνα και Αγία Μαρίνα), η Εύβοια είναι ένας ολόκληρος κόσμος, που όταν τον ανακαλύψεις μάλλον θα καλύψεις το πρόγραμμα των εκδρομών σου για τα επόμενα Σαββατοκύριακα του χρόνου.
Υπερβολές; Καθόλου! Ποιος δεν έχει ακούσει για τα θαυματουργά λουτρά της Αιδηψού; Ρωμαίοι στρατηγοί, βασιλείς και αυτοκράτορες βρήκαν στα νερά τους τη γιατρειά που κανείς άλλος δεν μπόρεσε να προσφέρει, κι έκτοτε η περίφημη λουτρόπολη έγινε συνώνυμο της ευεξίας.Η αφρόκρεμα της πολιτικής σκηνής και της παγκόσμιας τέχνης έβαλαν για τα καλά την Αιδηψό στον παγκόσμιο χάρτη: και μόνο να διαβάσεις τα ονόματα των προσωπικοτήτων που ήρθαν εδώ σε πιάνει ζάλη.
Κι από 'κεί στη χερσόνησο της Λιχάδας, στα Λιχαδονήσια, στην Ιστιαία, στους Ωρεούς με τον περίφημο «ταύρο», στο ιστορικό Αρτεμίσιο.
Βουνά και τρελά νερά
Προσκύνημα στον Οσιο Ιωάννη τον Ρώσο, από τα πιο εμβληματικά τάματα της Ελλάδας, σεργιάνι στη βιομηχανική ιστορία του λευκόλιθου, στο Μαντούδι, και στις ονειρεμένες ακτές της Αγίας Αννας που χαϊδεύει το Αιγαίο.
Κι από κει στη Λίμνη, που δεν είναι λίμνη, μα μια υπέροχη αρχοντική πολιτεία που εποπτεύει τον Βόρειο Ευβοϊκό, και ξανά διαδρομές στην ενδοχώρα μέχρι και την άλλη άκρη στο Αιγαίο, στο Πήλι, στη Βλαχιά και στο Σαρακήνικο, στα όρια πια με την εντυπωσιακή Δίρφυ.
Τούτο το βουνό είναι η καρδιά της Εύβοιας, το σαφές όριο βόρειας και νότιας, μεγαλειώδες, σχεδόν μονίμως τυλιγμένο στα σύννεφα (1.743 μ. υψόμετρο), και με διαδρομές για πεζοπόρους που εγγυώνται τη συγκίνηση. Η παραλία της Χιλιαδούς δεν έχει το ταίρι της όχι στην Εύβοια μα σ' όλο το Αιγαίο· τυχαία είναι άλλωστε στις τοπ ακρογιαλιές κάθε χρόνο;
Κολύμπι και κάμπινγκ, εκδρομές στην ασύγκριτης ομορφιάς ακτή του Λιμνιώνα, εξορμήσεις σε χωριά πευκοντυμένα σαν τη Γλυφάδα και τους Στρόπωνες, στο εντυπωσιακό όσο και... απρόσιτο Ξηροβούνι, βόλτες στο χειμερινό θέρετρο της Στενής, κι έπειτα ξανά στον Ευβοϊκό και στα Ψαχνά, πάντα με σημείο αναφοράς τις λευκοστρωμένες κορυφές της Δίρφυος.
Μυστήριο μπροστά στα μάτια σου τα «τρελά νερά» του Ευρίπου, με τη φορά τους να αλλάζει ανά τακτά (ενίοτε και άτακτα) διαστήματα, εκεί, στο κατώφλι της πρωτεύουσας Χαλκίδας. Η νέα γέφυρα τραβάει αναπόφευκτα τα βλέμματα και λογικό είναι, μα δεν είναι και το μοναδικό που θα μαγνητίσει την προσοχή σου.
Η ιστορική Αυλίδα και το κάστρο του Καράμπαμπα στην «ηπειρωτική» πλευρά, μα και οι υπέροχες καμάρες του υδραγωγείου, μέσα στον αστικό ιστό της Χαλκίδας, θα αποσπάσουν -δικαίως!- αρκετό από τον χρόνο σου.
Από κοντά και η ιστορική Ερέτρια, πόλη με μακραίωνη -όπως και η Χαλκίδα- ιστορία, και με ένα μικρό αλλά πλουσιότατο αρχαιολογικό μουσείο, άμεσα συνδεδεμένο με τον παραπλεύρως εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο.
Ναύτες και δράκοι
Στο Αλιβέρι θα δεις, βέβαια, τα παλιά λιγνιτωρυχεία, το γραφικό επίνειο του Κάραβου, τον σπάνιο υδροβιότοπο του Δύστου με τα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης, τους διάσπαρτους ενετικούς πύργους που θα συναντήσεις στο Αυλωνάρι, στους Κήπους, στο Κάδι, σε ένα σωρό χωριά. Στο Αυλωνάρι δεν παραλείπεις βέβαια να μπεις και στον Αγιο Δημήτριο, τη σπουδαία «τριπλή» βυζαντινή εκκλησία.
Στην Κύμη θα περιδιαβείς στους δρόμους της αρχοντικής ναυτοπολιτείας, θα δοκιμάσεις αμυγδαλωτά και αποξηραμένα σύκα, κι έπειτα θα κατέβεις μέχρι το λιμάνι, την Παραλία Κύμης απ' όπου όταν έρθει η ώρα θα πάρεις το πλοίο για να πεταχτείς στη Σκύρο.
Μα θα μείνεις ακόμα στην Εύβοια, θα κατέβεις νοτιότερα, θα φτάσεις στον Αλμυροπόταμο και θα μπεις στην επικράτεια της Καρυστίας. Τα πρώτα δρακόσπιτα θα τα βρεις πάνω από τα Στύρα, θα συνεχίσεις γι' ακόμη πιο ψηλά, ώσπου να κατακτήσεις την κορυφή του βουνού Κλιόσι και να μπεις στο μεσαιωνικό κάστρο των Αρμένων.
Κι έπειτα στο κοσμοπολίτικο Μαρμάρι, διαχρονικός πόλος έλξης διεθνών προσωπικοτήτων, στο σύμπλεγμα με τα νησάκια των Πεταλιών, σε χρυσές παραλίες, σε κόκκινα κάστρα και βέβαια στην εντυπωσιακή Οχη.
Στην κορφή της θα δεις και το πιο διάσημο δρακόσπιτο, εδώ που λέγεται πως πρωτοέσμιξαν ο Δίας και η Ηρα, οι πατέρες των θεών, από δω θα φτάσεις και στο ονομαστό φαράγγι του Δημοσάρη (υπάρχει βέβαια και άλλη οδός). Θα φτάσεις μέχρι την εσχατιά της Εύβοιας, στην ωραία Κάρυστο και στα απομονωμένα χωριά του Καφηρέα, ή Κάβο Ντόρο.
Από νησί σε νησί; Φυσικά! Από την Παραλία της Κύμης το πλοίο σε περνάει απέναντι, στη Σκύρο. Νησί με προσωπικότητα δισυπόστατη, το (βόρειο) μισό πευκόφυτο και καταπράσινο, το άλλο (νότιο) μισό ακατοίκητο και τραχύ, μα με εικόνες ανέλπιστης ομορφιάς.
Θα περιδιαβείς στα γραφικά σοκάκια της Χώρας, θα απολαύσεις απίστευτη θέα από την πλατεία Αιώνιας Ποίησης, θα κατέβεις στα ρωμαϊκά λατομεία στα Πουριά, θα δεις το αρχαίο λιμάνι στο Παλαμάρι, θα ανακαλύψεις καταπληκτικές ακτές, από τον Αγιο Πέτρο και τις Αγαλίπες μέχρι την Κυρα-Παναγιά, τον Πεύκο και την Καλαμίτσα, θα κάνεις ιππασία, θα δεις τα περίφημα σκυριανά αλογάκια αλλά και θα απολαύσεις πεντανόστιμα πιάτα της τοπικής κουζίνας. Ακόμη το σκέφτεσαι;
Μην φύγετε χωρίς να τα δείτε
- Χιλιαδού: Παραλία εντυπωσιακή και άκρως δημοφιλής, στην Κεντρική Εύβοια.
- Δρακόσπιτα: Τα αινιγματικά λιθόκτιστα οικήματα που ο θρύλος αποδίδει την κατασκευή τους σε... δράκους. Το διασημότερο βρίσκεται στην Οχη.
- Κάρυστος: Η νοτιότερη πόλη της Εύβοιας. Ξεχωρίζουν οι παραλίες της, τα αρχαία λατομεία της και το Καστέλο Ρόσσο.
- Κάβο Ντόρο: Από τις «αγριότερες» περιοχές της Εύβοιας, με εντυπωσιακή φύση και φαράγγια, όπως του Δημοσάρη και του Αγ. Δημητρίου.
- Κύμη: Ναυτοπολιτεία που ατενίζει το Αιγαίο, γεμάτη παλιά αρχοντικά. Κάνε μια μεγάλη βόλτα στα χωριά της, από το Αυλωνάρι μέχρι το Μετόχι.
- Σκύρος: Τοπία γαλήνια και ονειρικά, μα και με άγρια ομορφιά. Εδώ ζει και το διάσημο σκυριανό αλογάκι. Δίρφυς: Το μεγάλο βουνό στην Κεντρική Εύβοια, θα το ανακαλύψεις μέσα από πολλές διαδρομές και μονοπάτια.
- Λιμνιώνας: Παραλία ασύγκριτης ομορφιάς. Μεγάλη, με βότσαλο και... ανοργάνωτη, άρα με περισσότερο χώρο για να... απλωθείς.
- Αιδηψός: Τα ιαματικά νερά της την κατέστησαν ως μια από τις κορυφαίες λουτροπόλεις της Ελλάδας.
- Λίμνη: Πολιτεία με μεγάλη ναυτική παράδοση, αποτελεί την πύλη στο όρος Καντήλι.