Η Κέρκυρα θέλει αυτοκίνητο- μιλάμε για παράλια 217 χιλιομέτρων. Μη διανοηθείτε να πάτε χωρίς αμάξι θα χάσετε μερικές από τις ωραιότερες εκδρομές που μπορείτε να κάνετε. Το Βόρειο μέρος είναι παραδοσιακά ωραιότερο αλλά κάπως περισσότερο τουριστικό.
Το Νότιο είναι περισσότερο ανεξερεύνητο. Εκδρομή που αξίζει προς τα Βορεια του Νησιού είναι αυτή στην Παλιά Περίθεια, ένα ενετικό χωριό φάντασμα με υπέροχη θέα, αλλιώς μια εκδρομή προς την Παλαιοκαστρίτσα και στην επιστροφή φαγητό στην θρυλική ταβέρνα του Δούκα στις Δουκάδες.
2. Δεν τα λέμε Κάστρα, αλλά φρούρια και είναι δύο, το παλιό και το νέο. Δεν τη λέμε Χώρα αλλά Πόλη (28.000 κατοίκους έχει, για τι μας περάσατε;). Ο Άγιος μας είναι ένας και είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας. Το σκήνωμα του λιτανεύεται τέσσερις φορές το χρόνο. Την Κυριακή των Βαΐων, το Μεγάλο Σάββατο,την 11η Αυγούστου και την πρώτη Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που πετύχετε Λιτανεία του Αγίου (είπαμε ένας είναι ο Άγιος) απαιτούμε κατάνυξη και σεβασμό. Μην κάνετε το λαθος να αποκαλέσετε τα λείψανα του Αγίου μας μούμια γιατί θα σας λιντσάρουμε χωρίς τύψεις.
3. Η πόλη της Κέρκυρας είναι από μόνη της αξιοθέατο και επειδή είναι πεζοδρομημένη σηκώνει πολύ περπάτημα. Θα προσκυνήσετε στον Άγιο Σπυρίδωνα, θα περιπλανηθείτε στην Παλιά Πόλη, στο Καμπιέλο και στο Πηγάδι της Κρεμαστής. Μια μεγάλη βόλτα μέχρι το Παλιό Φρούριο επιβάλλεται (να μπείτε και μέσα είναι όμορφα). Μέτα, μια παραλιακή βόλτα στη Γαρίτσα μέχρι τον Ανεμόμυλο την ώρα που πέφτει ο ήλιος είναι ότι πρέπει.
4. Το Αχίλλειο δεν είναι για όλους. Το πρώην παλάτι της Βασίλισσας Σίσσυ, έχει υπέροχους κήπους αλλά ενδέχεται να σας προκαλέσει βαθιά μελαγχολία με τη ροκοκό του διακόσμηση. Όλα είναι θέμα γούστου βέβαια.
5.Στην Πόλη το καλύτερο ζαχαροπλαστείο είναι ο ένας και μοναδικός Παπαγιώργης με φανταστικό χειροποίητο παγωτό (προτείνουμε το Παπαγιώργης special) και κουμ-κουατ (να πάρετε τα χύμα). Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Γαλακτοπωλείο Περικλής-Αλέξης για κρέμες, ρυζόγαλα και βούτυρα
6. Για φαγητό υπάρχει πάντα ο Χρυσομάλλης- τίμια ταβερνούλα με μαγειρευτά, σοφρίτα και παστιτσάδες. Από τα λίγα με ελληνική μαγειρική στο κέντρο της πόλης. Η Κέρκυρα έχει πολλά ιταλικά εστιατόρια: για πολύ καλές μακαρονάδες προτείνουμε το La famiglia (Κρατησεις απαραιτητες. Το καλύτερο σουβλάκι με φοβέρες πατάτες και φοβερή δική του κόκκινη πικάντικη σάλτσα είναι το Πικάντικο στην Πλατεία Βραχλιώτη. Αν δεν θέλετε κρέας σας φτιάχνει και τυλιχτό με κολοκυθοκεφτέ (όχι πείτε τώρα ξέρετε πολλά μαγαζιά με κολοκυθοκεφτέ τυλιχτο);
7.Πραγματικά κορυφαίο φαγητό που αξίζει και το τελευταίο του ευρώ μόνο στην Κληματαρια στις Μπενίτσες. Το εστιατόριο του Νίκου Μπέλλου θέλει κράτηση και προσφέρει τα πιο απλά πιάτα μαγειρεμένα με τα καλύτερα, φρεσκότερα και πιο απλά υλικά.
8. Για μπάνιο προετοιμαστείτε να έχετε γερές αντοχές. Δεν θα σας πούμε ψέματα το νερό είναι κρύο. Ο Άγιος Γεωργιος των Πάγων (μαντέψτε γιατί λέγεται έτσι), η εξωτική Αχαράβη,το Γαρδένο (στα νότια του νησιού) μας αρέσουν πολύ. Για πιο τουριστικές καταστάσεις υπάρχουν πάντα η Γλυφάδα και η Παλαιοκαστρίτσα.