Δελφοί, το πλέγμα των ναών, η συντυχιά της φύσης, εδώ που ενώνονται με μιας της γης οι τρανές αισθήσεις...Αν έχεις την τύχη να βρεθείς εδώ έπειτα από καταιγίδα, θα δεις τα σύννεφα να τρέχουν πάνω από τον ασημοπράσινο ελαιώνα, να σκαλώνουν στα πρανή του Παρνασσού
και καθώς θ' αποτραβιούνται στο βάθος του ορίζοντα, να ξεπροβάλλουν μέσα από την αντάρα οι κεραμοσκεπές του Χρισσού, η γαλάζια επιφάνεια του Κορινθιακού κόλπου και το Δελφικό τοπίο να φωτίζεται ξανά και να σ' αγκαλιάζει?
Οταν νιώσεις την ενέργεια που εκπέμπει τούτη η γη, τότε θα μυηθείς στον μύθο, θα καταλάβεις γιατί οι δύο αετοί του Δία συναντήθηκαν εδώ. Θα εξηγήσεις τον λόγο που οι παλιοί κάτοικοί της διάλεξαν τον τόπο αυτό να γίνει «ο ομφαλός της γης», «το κέντρο του κόσμου» και να σημαδέψει αιώνια τον παγκόσμιο πολιτισμικό χάρτη.
Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά
Αυτήν την καλά προστατευμένη εσοχή των βράχων διάλεξαν οι αρχαίοι Ελληνες για να κτίσουν τον 7ο αιώνα π.Χ. τους πρώτους λατρευτικούς ναούς στους θεούς τους, τον Απόλλωνα και την Αθηνά. Ωστόσο, σύμφωνα με την παράδοση, η λατρεία του Απόλλωνα προϋπήρχε αποσπασματικά στην περιοχή, όταν αυτή κατοικείτο μέχρι το τέλος της μυκηναϊκής περιόδου.
Τον 8ο αιώνα π.Χ. το Μαντείο άρχισε να αποκτά φήμη και δύναμη. Ετσι η αρχαία πόλη Δελφοί έγινε έδρα της Δελφικής Αμφικτιονίας δώδεκα φυλών της Κεντρικής Ελλάδας, στην αρχή με θρησκευτικό και αργότερα με έντονο πολιτικό χαρακτήρα.
Περιζήτητοι σε όλο τον αρχαίο κόσμο ήταν οι διφορούμενοι χρησμοί της μάντισσας Πυθίας, οι οποίοι ερμηνεύονταν από τους ιερείς κατά περίσταση, ενώ τα διάσημα Πύθια που διοργανώνονταν εδώ ήταν οι πιο σημαντικοί πανελλήνιοι εορταστικοί αγώνες μετά τους Ολυμπιακούς. Οι ευχαριστήριες προσφορές στους θεούς ήταν αμέτρητες και αμύθητης αξίας. Ετσι ο μεγάλος πλούτος που συγκέντρωσε το μαντείο προκάλεσε τρεις ιερούς πολέμους με σκοπό τον πολιτικό έλεγχο και την οικονομική εκμετάλλευσή του. Η ιστορία των Δελφών παρέμεινε πολυκύμαντη μέχρι την εποχή του Βυζαντίου όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία του ιερού, ενώ η πόλη εγκαταλείφθηκε με την επιδρομή των Σλάβων. Πάνω στον σημερινό αρχαιολογικό χώρο, του οποίου οι ανασκαφές άρχισαν το 1891 από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, είχε κτισθεί το χωριό Καστρί.
Σήμερα ο επισκέπτης, εκτός των άλλων, θα εντυπωσιασθεί από τους όρθιους κίονες του ναού του Απόλλωνα (4ος αι.) -το σημαντικότερο μνημείο των Δελφών όπου δίνονταν οι μαντικοί χρησμοί-, τον ναΐσκο του Θησαυρού των Αθηναίων και τη Στοά, το αρχαίο Γυμνάσιο και το αρχαίο Στάδιο (5ος αι.) -το καλύτερο διατηρημένο στη Ελλάδα- όπου διεξάγονταν οι Πυθικοί αγώνες, αλλά και από το αρχαίο θέατρο των 5.000 θέσεων όπου γίνονταν οι πνευματικές εκδηλώσεις που πλαισίωναν τα Πύθια.
Κάτω από τον δρόμο διακρίνεται τμήμα του πιο χαρακτηριστικού και πολυφωτογραφημένου μνημείου των Δελφών, ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας (4ος αι.), ένα κυκλικό οικοδόμημα δωρικού ρυθμού του οποίου η χρήση ακόμα δεν έχει προσδιορισθεί από τους μελετητές.
Μια επίσκεψη στον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο με την ανεπανάληπτη θέα στο Κρισσαίο πεδίο, αλλά και στο Μουσείο με τα καταπληκτικά εκθέματα, τουλάχιστον επιβάλλεται ως ελάχιστος φόρος τιμής σε τούτο το ξεχωριστό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως έχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO. Είναι μια εμπειρία ζωής που τη βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες απ' όλον τον κόσμο, αξέχαστη όπως το αιώνιο βλέμμα του Ηνίοχου που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη σας.
Περίπατοι και πεζοπορία
Η σημερινή κωμόπολη των Δελφών, διάδοχος του παλιού οικισμού Καστρί, είναι κτισμένη σε ράχη των παρυφών του Παρνασσού, σε σημείο μπαλκόνι στο Κρισσαίο πεδίο, στη θάλασσα, στον ελαιώνα, στην Ιτέα, αλλά και στις γύρω βουνοσειρές.
Βρίσκεται μια ανάσα μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο ενώ διαθέτει άριστη υποδομή για διαμονή, με σύγχρονους ξενώνες, καλαίσθητα εστιατόρια και πολλές εξυπηρετήσεις. Ετσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αφετηρία για γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή του διευρυμένου Δήμου Δελφών, καθώς οι κοντινές αποστάσεις από τα αξιοθέατα της περιοχής ευνοούν τις ημερήσιες εξορμήσεις. Εξάλλου η πόλη δεν υστερεί σε διασκεδάσεις ούτε σε πολιτιστική ζωή, αφού το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών που στεγάζεται εδώ υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, δίνει το στίγμα του κάθε καλοκαίρι με διεθνούς κύρους εκδηλώσεις στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του.
Η βόλτα στα σοκάκια και στους δρόμους της πόλης θα σας αποκαλύψει κομμάτια από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του παρελθόντος, ενώ η θέα του Δελφικού τοπίου και του Κρισσαίου κόλπου θα ξεμυτίζει από παντού ανοίγοντας διάπλατα το οπτικό σας πεδίο στον ορίζοντα. Ανάλογα την εποχή, η επιλογή βουνού ή θάλασσας θα είναι πάντα μέσα στις δυνατότητές σας. Ωστόσο ο ορεινός όγκος που εκτείνεται προς βορρά κρύβει στο γεωφυσικό του ανάγλυφο τις μοναδικές ομορφιές του Εθνικού Δρυμού του Παρνασσού. Το κατάφυτο από δάση πεδίο μπορεί να προσφέρει εκτός από θαυμάσιες οδηγικές εκδρομές και αξέχαστες πεζοπορικές εμπειρίες.