Η Bild αποκαλύπτει το σχέδιογια διακοπές στις ελληνικές παραλίες - Euronews: Πώς η Ελλάδα κέρδισε το πρώτο στοίχημα κατά του κορωνοϊού - Telegraph: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος μετά τον κορωνοϊό
Ως ιδανικό τόπο προορισμού για τις διακοπές εν μέσω της πανδημίας χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ξένα μέσα ενημέρωσης με μεγάλη επιρροή, που δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχία με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση του κορωνοϊού.
Σε δημοσίευμά της, η Bild παρουσιάζει τις λεπτομέρειες του ελληνικού σχεδίου για τον τουρισμό. Παράλληλα, η Telegraph θεωρεί την Ελλάδα ως την πρώτη χώρα και μάλιστα χωρίς ανταγωνισμό που πρέπει να επισκεφθεί κανείς μόλις χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, ενώ το Euronews μέσα και από συνεντεύξεις δείχνει τους τρόπους με τους οποίους η χώρα μας αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Bild: Mία χώρα δίνει ελπίδα: Η Ελλάδα
«Mεγάλη ανησυχία για τις καλοκαιρινές διακοπές!», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild δίνοντας ταυτόχρονα και τη λύση.
«Αν και το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά, φέτος τα σχέδια των διακοπών συνεχίζουν να εκκρεμούν καθώς με την πανδημία του κορωνοϊού εκατομμύρια πολίτες δεν ξέρουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση εν μέσω πανδημίας της νόσου Covid-19».
Η κυβέρνηση του Βερολίνου εξέδωσε παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία για τους τουρίστες μέχρι τουλάχιστον τις 14 Ιουνίου. «Οι Γερμανοί δεν πρέπει όμως να συνεχίσουν να ανησυχούν για τις διακοπές τους καθώς μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα, μία χώρα τους δίνει ελπίδα! Η Ελλάδα», σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Bild».
Ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Χάρης Θεοχάρης έχει συγκεκριμένες ιδέες, όπως για τις διακοπές σε παραθαλάσσια μέρη.
«Έχουμε ένα σχέδιο για την υποστήριξη του ελληνικού τουρισμού. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς υγείας», δήλωσε o υπουργός Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της βουλής.
Τι περιλαμβάνει το τουριστικό σχέδιο της Ελλάδας
Αυτό περιλαμβάνει το τουριστικό σχέδιο της Ελλάδας, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild
-Το σχέδιο παρέχει πρωτόκολλα υγείας για ξενοδοχεία, μαρίνες, σκάφη αναψυχής και πούλμαν.
Στα αεροπλάνα θα λειτουργήσουν τα λεγόμενα «διαβατήρια υγείας».
Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται στα απαραίτητα τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυνθεί από τη νόσο.
Ο Έλληνας υπουργός θεωρεί ότι μέτρα όπως αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.
Ο στόχος του: συνολικά, πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες, σύμφωνα με τις οποίες να μην διακινδυνεύει ούτε η υγεία των κατοίκων, ούτε των επισκεπτών αλλά ούτε και η φήμη των ταξιδιωτικών προορισμών.
Ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας βασίζεται στη διεθνή συνεργασία. Μέσω της διπλωματίας θα πρέπει να εξασφαλιστεί η υποστήριξη άλλων χωρών. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί τουρίστες. Κατά συνέπεια, οι διμερείς συμφωνίες με τις αντίστοιχες χώρες πρέπει να συνάπτονται εκ των προτέρων.
- Ένα άλλο κρίσιμο σημείο πρέπει να είναι οι κρατικές επιδοτήσεις. Για τη συγκεκριμένη εφαρμογή του μέτρου, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θέλουν να παρέχουν σε ό,τι αφορά την στρατηγική του τουρισμού συγκεκριμένα και προσιτά οικονομικά πακέτα.
Το ζήτημα: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μέρος των μισθών της τουριστικής βιομηχανίας σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους δήμους, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, γιατί μόνο τότε θα μπορούν να πληρώνουν μειωμένα τέλη για χρήση δρόμων στους εξωτερικούς τους χώρους.
Πρέπει επίσης να υπάρχει μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για την προσέλκυση τουριστών. Θα πρέπει να είναι ήδη έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες.
Η καινοτομία: Αντί των κλασικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, όπως καλό φαγητό και τυρκουάζ νερά , αυτή θα πρέπει να δώσει έμφαση στη λειτουργία της διαχείρισης κρίσεων και της ασφάλειας απέναντι στη νόσο Covid-19.
Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα υπήρξαν σχετικά λίγα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Για την ολοκλήρωση της τουριστικής εκστρατείας, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση επαφών με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τα διεθνών μέσων ενημέρωσης. Για παράδειγμα, με το ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI είχε ήδη τις πρώτες επαφές.
Telegraph: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος μετά τον κορωνοϊό
Ως ιδανικό προορισμό διακοπών παρουσιάζει την Ελλάδα και η βρετανική Telegraph, που μάλιστα σημειώνει ότι η χώρα μας «δεν έχει ανταγωνιστή». Στο ρεπορτάζ γίνεται αφιέρωμα στις ομορφιές της Ελλάδας, ενώ ο συντάκτης αναφέρεται σε όλα όσα πρέπει να αναζητήσει ένας ξένος τουρίστας στην Ελλάδα.
Οι διακοπές στο εξωτερικό έχουν απαγορευτεί για τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Ωστόσο για τον Όλιβερ Σμιθ της Telegraph το διάστημα φαντάζει μεγαλύτερο, αφού δεν έχει φύγει για ταξίδι εδώ και πολύ καιρό.
Αν και το επόμενο ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο για τα τέλη Μαΐου, με προορισμό την Ελβετία και τις ιταλικές λίμνες με τρένο, ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί.
«Θα ήθελα να σκέφτομαι πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μας έχει δοθεί το πράσινο φως για να ξεφύγουμε από τις δικές μας ακτές. Αν συμβεί αυτό, θα έχω περάσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να φύγω εκτός Αγγλίας. Και υπάρχει μια χώρα που θα ήθελα να επισκεφθώ πάνω από όλες τις υπόλοιπες», γράφει.
Εγγυημένες οι καλές διακοπές στην Ελλάδα
Ο Σμιθ αναφέρει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα θελήσουν να περάσουν διαφορετικά τις διακοπές τους, ενδεχομένως σε κάποιους εξωτικούς προορισμούς. «Όχι όμως εγώ. Θα ψάξω για κάτι οικεία καθησυχαστικό, μια χώρα που γνώρισα και αγαπώ, όπου οι καλές διακοπές είναι εγγυημένες
Ο προορισμός των ονείρων του είναι ένα μέρος όπου οι Βρετανοί είναι πάντα ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές αγκάλες και όπου ο ήλιος λάμπει πάντα. Αυτό που θέλει είναι η παρθένα νησιωτική ζωή, τα ανεπιτήδευτα φαγητά και καταλύματα, οι ήσυχες παραλίες, βόλτες σε καταπράσινα λιβάδια και μια πλήρη απομάκρυνση από τις πιέσεις της σύγχρονης ζωής.
«Μόνο μία χώρα παρέχει τα βασικά συστατικά»
«Εάν τα 35 χρόνια ταξιδιωτικής εμπειρίας μού έχουν διδάξει κάτι, είναι πως μια χώρα πάνω από όλες παρέχει σε αφθονία αυτά τα βασικά συστατικά: η Ελλάδα. Έχω επισκεφθεί 8 από τα νησιά της όλα αυτά τα χρόνια (κατά σειρά: Σκιάθος, Παξοί, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σκόπελος, Μύκονος και Τήνος) και δεν είχα ποτέ κακή εμπειρία. Εντάξει, οι ορδές των τουριστών στη Μύκονο για selfies ήταν μια φρικτή εμπειρία, αλλά αυτή είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα», αναφέρει.
Μάλιστα, παραθέτει τι σημαίνει τέλειες διακοπές στα νησιά και κάνει προτάσεις τους αναγνώστες, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο.
Ο Σμιθ προτείνει να χρησιμοποιήσει κανείς το φέρι μποτ για να φτάσει σε ένα γραφικό ελληνικό λιμάνι, κάτι που θα τον χαλαρώσει αμέσως. «Αν μάλιστα η άφιξή σας περιλαμβάνει και το ταξίδι με ένα μικρό πλοίο ή βάρκα, τότε σίγουρα θα καταλήξετε σε ένα νησί με λιγότερους επισκέπτες» προσθέτει.
Δεν παραλείπει δε να προτείνει και ελληνικά νησιά ή περιοχές που θεωρεί ότι αποτελούν εξαιρετικές επιλογές, όπως η Σκόπελος, η Τήνος, η Λευκάδα, τα Σφακιά, την Καρυά, και την Κεφαλονιά. Προτείνει δε διαμονή σε βίλα ή κοντά σε παραδοσιακό χωριό, χωρίς αυτοκίνητα. Καλεί δε τους αναγνώστες να επισκεφθούν και μοναστήρια, που τα περισσότερα διαθέτουν αυλές, ένα σκοτεινό παρεκκλήσι και πουλιά σε κλουβιά. «Μερικά, αν είστε τυχεροί, θα έχουν μόνο έναν γκρινιάρη μοναχό, ο οποίος σε ευγνωμοσύνη για τα χρήματα που μπορεί να ρίξετε στο παγκάρι, θα σας ράνει με μια κολόνια» γράφει.Φυσικά από τις προτάσεις τους δεν λείπει και η παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος.
Euronews: Πώς η Ελλάδα κέρδισε το πρώτο στοίχημα κατά του κορωνοϊού
Την ίδια ώρα, το Euronews με εγκωμιαστικά σχόλια αναφέρεται στην επιτυχία της Ελλάδας και του μηχανισμού να ανταποκριθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Το ευρωπαϊκό κανάλι έκανε ρεπορτάζ στις εγκαταστάσεις του κέντρου επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και συνέντευξη 8 λεπτών «ενός από τους πρωταγωνιστές στη μάχη κατά της επιδημίας», όπως τον χαρακτηρίζει, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.
Μάλιστα αναφέρεται θετικά στους χειρισμούς της χώρας, παραθέτοντας και δηλώσεις ευρωπαίων πολιτών, που εκφράζουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι «μπορεί να σταματήσει τον κορωνοϊό» και αναζητά τη «συνταγή» της επιτυχίας ρωτώντας τον Νίκο Χαρδαλιά.
Ο κ. Χαρδαλιάς απέδωσε την επιτυχία στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την άμεση λήψη των περιοριστικών μέτρων και ύστερα στις δομές υγείας, που όπως είπε διπλασίασαν τις ΜΕΘ, αλλά κυρίως στον επιχειρησιακό μηχανισμό ιχνηλάτησης και τη διασφάλιση της καραντίνας.
«Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της ιχνηλάτησης. Νομίζω είναι από τα ζητήματα που έκανε τη διαφορά στη χώρα μας. Διότι από το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε μια διαδικασία ώστε για κάθε κρούσμα να μπορούμε να έχουμε σε πρώτο χρόνο όλες τις high και low risk επαφές του. Στεγανοποιήσαμε όλους τους διαφορετικούς κύκλους διασποράς του ιού σε κάθε περιοχή. Έτσι ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο οι κύκλοι αυτοί να εξαπλώνονται. Κι όταν κάποιος κύκλος βρεθεί σε θέση να τέμνει κάποιον άλλο δημιουργείται ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας», υπογραμμίζει στο Euronews ο κ. Χαρδαλιάς.
Επίσης, ανέφερε ότι τα δύο βασικά εργαλεία ήταν η παρακολούθηση της πορείας της υγείας του πληθυσμού, μέσω μιας πλατφόρμας, σε επίπεδο δήμων και περιφέρειας, ο εντοπισμός όσων έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση 14 ημερών και ο έλεγχος, από την αστυνομία κυρίως, ώστε να μείνουν στο σπίτι τους. Μάλιστα, 28.000 κάτοικοι της Ελλάδας ή επισκέπτες τέθηκαν σε απομόνωση 14 ημερών με επιτυχία.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Χαρδαλιάς στην ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των χωρών ειδικότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην επόμενη φάση και τονίζει ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο κύμα της νόσου που μπορεί να έλθει από το φθινόπωρο».
Για το πότε υπολογίζει να ανοίξουν και τα άλλα αεροδρόμια της Ελλάδας, πλην του «Ελευθέριος Βενιζέλος», που είναι και το μόνο που λειτουργεί, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι θα εξαρτηθεί από την γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο, και πιθανόν να έχουμε μια εικόνα σε λίγες εβδομάδες.