Η μικρή «μεγαλούπολη» των μόλις δύο εκατ. κατοίκων κουβαλάει τη «ρετσινιά» της comme il faut Ευρωπαίας οικοδέσποινας. Με τόση μπίρα και σοκολάτα, τόσες εκθέσεις και μουσεία, άλλος ένας μύθος τίθεται υπό αμφισβήτηση...Kάθε άλλο παρά βαρετή, η πόλη των Βρυξελλών θεωρείται εύκολα πρωτεύουσα της σοκολάτας και της μπίρας, του καφέ
και της αρ νουβό, του σουρεάλ και των κόμικ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ως σουρεαλιστική περιγράφουν και οι ίδιοι οι Βέλγοι τη χώρα τους. Λίγο η πολιτική κρίση των τελευταίων τριών ετών, λίγο το ότι μέσα στο 2008 εξελέγησαν τρεις πρωθυπουργοί, καθώς και η διαμάχη μεταξύ Φλαμανδών και Βαλόνων, συνέβαλαν σε αυτή την άποψη. Ας γνωρίσουμε το πραγματικό της προφίλ με τη σειρά.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Πρώτη στάση υποχρεωτικά στην πλατεία-σύμβολο των Βρυξελλών. Η Grote Markt ή Grand Place αποτελεί την καρδιά του Βελγίου από το 12ο αιώνα (μην μπερδευτείτε που τα ονόματά της στα φλαμανδικά και στα γαλλικά είναι τόσο διαφορετικά, μία είναι η πλατεία!). Περιμετρικά άνθησαν οι διάφορες συντεχνίες, εξ ου και τα περίεργα ονόματα των οδών. Τα δεκαεφτά κτίρια που υπάρχουν διατηρούν το καθένα τα σύμβολα της συντεχνίας που το έχτισε. Το μέγαρο της συντεχνίας των αρτοποιών, όπου στεγάζεται το Café Roy d' Espange, «κερδίζει» τα περισσότερα βλέμματα. Η σημερινή μορφή της Grand Place χρονολογείται από τα τέλη του 17ου αιώνα και αποτελεί αντίγραφο της προηγούμενης που υπήρχε και υπέστη το 1695 ολική καταστροφή από μια γαλλική επιδρομή. Τα βράδια η πλατεία φωτίζεται, ενώ στις γιορτές θα βρείτε αυτό που με ένα νεολογισμό θα ονομάζαμε «χάπενινγκ», κάνοντας τη βόλτα ακόμη πιο απολαυστική με ζωντανή μουσική και τα κτίρια να λειτουργούν ως «σκηνικό».
Σε έναν από τους παράπλευρους δρόμους της Grand Place θα παρατηρήσετε ένα μάλλον αστείο θέαμα. Ενα άτακτο μπρούντζινο αγοράκι μόλις 60 εκ. την ώρα που κάνει σιντριβάνι-«πιπί» φωτογραφίζεται από ορδές τουριστών - Κινέζων, Γιαπωνέζων και Ευρωπαίων. Ακόμη και αν το Manneken-Pis (Μάνεκεν-Πι) έχει στερηθεί την ιδιωτικότητα της στιγμής του, φαίνεται πανευτυχές. Ενας από τους «μύθους» για το αγαλματίδιο αναφέρει πως συμβολίζει ένα μικρό αγόρι που, όταν έφταναν ξένοι εισβολείς, σκαρφάλωνε στα δέντρα και τους έδιωχνε κάνοντας «πιπί». Οι πρώτες αναφορές για το μικρό «Πι» φτάνουν μέχρι τον 16ο αιώνα, ενώ έχει κλαπεί δύο φορές, το 1745 από Αγγλους στρατιώτες, ενώ δύο χρόνια αργότερα από Γάλλους. Σε γιορτές ή επετείους, το «Μάνεκεν-Πι» διαλέγει μεταξύ των 300 στολών που διαθέτει στην γκαρνταρόμπα του (ανάμεσα σε αυτές και του τσολιά), ενώ, αντί για νερό, μπορεί να «βγάλει» κρασί ή μπίρα. Το 1938, σε αντιπαραβολή με το αρσενικό άγαλμα, μια φεμινιστική οργάνωση απαίτησε ένα γυναικείο άγαλμα στην αντίστοιχη «λειτουργία», το Janneken-Pis (βρίσκεται στην Impasse de lad Fidelite κοντά στην Rue des Bouchers).
Τώρα, αν όλη αυτή η ιστορία σάς φαίνεται ακατανόητη, θυμηθείτε ότι βρίσκεστε σε μια χώρα όπου γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση το κίνημα του σουρεαλισμού! Το Atomium θυμίζει αρκετά την ιστορία του Πύργου του Αϊφελ. Κατασκευάστηκε το 1958 για την Παγκόσμια Εκθεση (Expo '58). Μετά την έκθεση, η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη: θα καταστρεφόταν. Τελικά όμως αποφασίστηκε να τοποθετηθεί σε δημόσια θέα. Απεικονίζει το άτομο του σιδήρου σε μεγέθυνση κατά 165 δισεκατομμύρια φορές και έχει ύψος 102 μ. Μέχρι πρόσφατα αποτελούσε περισσότερο ένα σκουριασμένο σύμβολο του '58, πλέον όμως έχει ανακαινιστεί και γυαλίζει! Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα γύρω από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και μέσα στο Κοινοβούλιο, για να δείτε από κοντά τον κολοσσό της γραφειοκρατίας. Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό στις 10.00 και στις 15.00 από Δευτέρα έως Πέμπτη και μόνο στις 10 το πρωί κάθε Παρασκευή, διατίθενται audio tours στους επισκέπτες, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε και μία συνεδρία. Θα νιώσετε έτσι ότι ο οργανισμός για τον οποίο συζητάμε καθημερινά, τελικά έχει «σάρκα και οστά».
ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΥΣΤΟ
Τα μουσεία στις Βρυξέλλες είναι περισσότερα από 80. Είναι τόσα που οι ταξιδιώτες με τα πιο εξειδικευμένα ενδιαφέροντα θα βρουν το «δικό» τους. Για παράδειγμα, υπάρχει Μουσείο των Τραμ, Μουσείο Αυτοκινήτου, Μουσείο των Μουσικών Οργάνων, Μουσείο Αrt Νouveau, Μουσείο των Κόμικ (μεταξύ άλλων, ο Βέλγος ρεπόρτερ Τεν Τεν σε πλήρη έκθεση!), Μουσείο Καλών Τεχνών (εκπληκτικά έργα των Ρενέ Μαγκρίτ, Ιερώνυμου Μπος), Μουσείο για την Κεντρική Αφρική (με σαφή αναφορά στον αποικιοκρατισμό).
ΜΥΔΙΑ, ΜΠΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ
Η πιο πολυσύχναστη οδός για φαΐ είναι η Rue des Bouchers, όπου υπάρχουν εξαιρετικά εστιατόρια. Απαραιτήτως πρέπει να δοκιμάσετε μύδια, μία από τις τοπικές σπεσιαλιτέ, ενώ βελγικά πιάτα για τους πιο τολμηρούς είναι τα χέλια σε πράσινη σάλτσα και το stoemp (πουρές πατάτας και λαχανικών). Μην παραλείψετε να φάτε αυθεντικές βελγικές βάφλες.
Η μπίρα αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Βέλγιο, με την ιστορία της να αρχίζει από τον Μεσαίωνα. Σε μερικές μπιραρίες, μάλιστα, θα βρείτε ακόμη και 400 διαφορετικές ποικιλίες για να διαλέξετε. Οι τυπικές βελγικές μπίρες είναι οι πικρές και οι γλυκές. Προσέξτε όμως! Οσο «δυνατά ποτήρια» και αν είστε, όταν το γκαρσόνι σάς ρωτήσει «μικρή, μεσαία ή μεγάλη», αποφύγετε τη μεγάλη. Διαφορετικά, θα βρεθείτε να προσπαθείτε να σηκώσετε ένα τεράστιο ποτήρι λίτρου με τα δύο σας τα χέρια, ενώ μέχρι να το φτάσετε στη μέση θα έχει ξεθυμάνει. Ενα άλλο ποτό που θα το βρείτε μόνο στις Βρυξέλλες είναι το «half-en-half» (μισό-μισό) ένα μείγμα λευκού κρασιού και σαμπάνιας.
Fritkots είναι οι τηγανητές πατάτες στα φλαμανδικά. Εκτός από τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση παγκοσμίως, οι Βέλγοι υποστηρίζουν ότι είναι οι «εφευρέτες» της τηγανητής πατάτας, διατηρώντας την κόντρα αυτή με Γάλλους και Ισπανούς. Λέγεται λοιπόν ότι κάποια εποχή που δεν υπήρχαν πολλά ψάρια στο ποτάμι, οι άνθρωποι έβαζαν στο τηγάνι πατάτες αντί για ψάρια. Αφού λοιπόν δοκιμάσετε μια κλασική μερίδα σκέτη ή με κέτσαπ ή μαγιονέζα, παραγγείλτε μία ακόμη. Και αυτό για να φάτε με κάποια από τις αμέτρητες σάλτσες, την «ανδαλουσιανή» για παράδειγμα, που είναι η πιο συνηθισμένη μεταξύ των ντόπιων.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών πετούν για Βρυξέλλες η Ολυμπιακή (τηλ.: 210-96.66.666), η Brussels Airlines (τηλ.: 210-36.60.660) και η Aegean (τηλ.: 801 1120000) σε συνεργασία με τη Lufthansa (τηλ.: 210-61.75.200). Η μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο είναι ιδιαίτερα εύκολη, αφού η απόσταση από το κέντρο της πόλης είναι μόλις 15 λεπτά και έχετε να επιλέξετε μεταξύ του τρένου και του λεωφορείου, με δρομολόγια ανά 15 και 20 λεπτά αντίστοιχα. Προτιμήστε το τρένο, καθώς η κίνηση, όπως και σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη, είναι συχνά απρόβλεπτη και μπορεί να βρεθείτε εγκλωβισμένοι.
ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ
Ο χειμώνας είναι από τις ωραιότερες εποχές για να βρεθεί κανείς στις Βρυξέλλες. Αν θέλετε όμως να αποφύγετε τις γκρίζες ημέρες, προτιμήστε την περίοδο Μάιο με Σεπτέμβριο. Προσφορές πραγματοποιούν πολλά ξενοδοχεία μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Σημαντικά φεστιβάλ διοργανώνονται το Μάιο, οπότε θα δείτε θέατρο και χορό στο KunstenFestivaldearts, αλλά και τον «Μαραθώνιο Τζαζ».
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Με τρεις γραμμές μετρό και ένα μεγάλο δίκτυο τραμ θα έχετε πλήρη ελευθερία κινήσεων. Προτιμήστε τις κάρτες ημέρας που κοστίζουν 4,5 ευρώ. Επίσης, σας παρέχεται η δυνατότητα να νοικιάσετε ένα ποδήλατο για ολόκληρη την ημέρα, ενώ υπάρχει και η εταιρεία CycloCity, η οποία διαθέτει 23 σημεία-σταθμούς σε όλη την πόλη απ' όπου κανείς μπορεί να νοικιάζει ή να αφήνει το ποδήλατό του. Μόλις σε 4 ώρες έχετε μια καλή εικόνα της πόλης.
ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΕΚΤΟΣ
Αν έχετε πάνω από τρεις ημέρες, μπορείτε να συνδυάσετε το ταξίδι σας με μια μονοήμερη εκδρομή σε κάποια από τις γειτονικές πόλεις, όπως η Μπριζ. Μόλις 12 χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το Βατερλό, ο τόπος όπου καθορίστηκε ο ρους της ευρωπαϊκής ιστορίας, όταν και ο Γουέλινγκτον αντιμετώπισε τον Ναπολέοντα.
ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ
Αν δεν επιθυμείτε να επιστρέψετε με βελγικές δαντέλες, όσο διάσημες και αν είναι, ενδώστε στα «αμαρτωλά» βελγικά σοκολατάκια. Θα αντικρίσετε καταστήματα πολυτελείας που μοιάζουν με κοσμηματοπωλεία και πωλούν τρουφάκια, πραλίνες, σοκολατάκια κάθε είδους και γούστου, συχνά σε εξωφρενικές τιμές. Παρ' όλα αυτά, θα βρείτε αμέτρητα καταστήματα που προσφέρουν βελγική σοκολάτα και σε πιο οικονομικές τιμές. Αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε από ποιο κατάστημα θα προμηθευτείτε τα δώρα σας, η καλύτερη λύση είναι ένα «ηδονιστικό» ταξίδι στην πλατεία Place du Grand Sablon-Grote Zavel, όπου θα βρείτε τα τρία καλύτερα καταστήματα δίπλα-δίπλα: Neuhaus, Pierre Marcolini and Wittamer.