Πίσω από τις επτασφράγιστες πόρτες κυβερνητικών κτιρίων, κάποιοι διαχειρίζονται τις τύχες δισεκατομμυρίων ανθρώπων και ορίζουν με τις αποφάσεις τους το μέλλον του πλανήτη. Η αμερικανική αυτοκρατορία έχει τη δική της... Ρώμη και λέγεται Ουάσιγκτον DC
Κάθε αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας είχε τη δική της λαμπρή μητρόπολη. Βαβυλώνα, Περσέπολη, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη… Ενδοξες πρωτεύουσες των άλλοτε ισχυρότερων αυτοκρατοριών του κόσμου, που όριζαν τις τύχες του τότε γνωστού κόσμου. Πόλεις γεμάτες επιβλητικά κτίσματα και μνημεία που συμβόλιζαν τους αγώνες, τα επιτεύγματα, τις επιτυχίες και τα μελλοντικά όνειρα του αυτοκράτορα και του λαού του. Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει φυσικά η σύγχρονη αμερικανική αυτοκρατορία. Η καρδιά της μοναδικής υπερδύναμης του πλανήτη κτυπά στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα σύμβολο του αμερικανικού ιδεαλισμού. Δικαίως λοιπόν καμαρώνουν οι Αμερικανοί για την Ουάσιγκτον D.C., αφού αντιπροσωπεύει ένα «πορτρέτο» της ίδιας της χώρας τους και της κυρίαρχης θέσης που κατέχει σήμερα στο παγκόσμιο πολιτικόοικονομικό σκηνικό.
Η Ουάσιγκτον, όμως, είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πρωτεύουσα κράτους, όπου συνοψίζεται το χθες, το σήμερα και το αύριο των Η.Π.Α. είναι μια σύγχρονη Ρώμη. Πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των αμερικανικών ανακτόρων (Λευκός Οίκος), ο «αυτοκράτορας» Ομπάμα και οι σύμβουλοί του λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη και διαχειρίζονται τις τύχες δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Αν προηγουμένως έχετε επισκεφτεί άλλες πόλεις της χώρας, αμέσως θα διακρίνετε τη μοναδικότητα της Ουάσιγκτον DC (District Columbia). Η κυβερνητική μητρόπολη των Η.Π.Α. είναι μια όμορφη, τεχνητή πόλη, που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Ουάσιγκτον στα τέλη του 18ου αιώνα ως έδρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία, μια και βρισκόταν στη μέση περίπου των μεγάλων πόλεων του βιομηχανικού Βορρά και του αγροτικού Νότου – ήταν ουσιαστικά σε ουδέτερο έδαφος.
Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Πότομακ, μεταξύ των πολιτειών της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ, η Ουάσιγκτον DC αποτελεί από μόνη της μια πολιτεία της αμερικανικής επικράτειας (την πολιτεία Κολούμπια) και είναι προικισμένη με μεγαλόπρεπα κτίρια, επιβλητικά μνημεία της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, πολυάριθμα πάρκα με δεντροστοιχίες, ενημερωμένα μουσεία, πλατείες και ευθυγραμμισμένες λεωφόρους. Ο πληθυσμός της πόλης αγγίζει τους 580.000 κατοίκους, ενώ η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή (που απλώνεται σε εδάφη των πολιτειών της Βιρτζίνια, του Μέριλαντ και της Δυτικής Βιρτζίνια) υπολογίζεται σε περίπου 5.000.000 άτομα. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Ουάσιγκτον είναι Αφροαμερικανοί – ήδη από το 1957 η αμερικανική πρωτεύουσα είχε γίνει η πρώτη πόλη των Η.Π.Α. με πλειονότητα μαύρων.
Τρία είναι τα στοιχεία που καθορίζουν σήμερα την ταυτότητα της αμερικανικής μητρόπολης: η πολυφυλετική ανθρώπινη παρουσία, η υποδειγματική αστική οργάνωση και κυρίως, οι… ανοικτοί ορίζοντες. Στην Ουάσιγκτον δεν κυριαρχούν οι ουρανοξύστες, αφού κανένα κτίριο δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει σε ύψος το Καπιτώλιο (μοναδική εξαίρεση αποτελεί το μνημείο του Οβελίσκου)
Η Ουάσιγκτον ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο που σχεδιάστηκε και κτίστηκε με αποκλειστικό σκοπό να γίνει μια μόνιμη εθνική πρωτεύουσα. Η ανέγερση της πόλης ξεκίνησε την επόμενη χρονιά, το 1791, ενώ το ρυμοτομικό σχέδιο ανέλαβε ο Γάλλος αρχιτέκτονας και μηχανικός του στρατού ΠιερΣαρλ λ' Αν φάν, που είχε έρθει στην Αμερική ως εθελοντής για την Επανάσταση. Λάτρης της αρχιτεκτονικής μπαρόκ, με σπουδές στο Παρίσι και στο Βερολίνο, ο ΠιερΣαρλ λ' Ανφάν οραματίστηκε και σχεδίασε μια πόλη με μεγαλοπρεπή κυβερνητικά κτίρια και μνημεία, που είχαν για «φόντο» πλατιές λεωφόρους, πάρκα και πλατείες – το σχέδιό του ήταν ένας συνδυασμός τέχνης και γεωμετρίας. Το μεγαλόπνοο έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα, που στην πορεία υλοποίησης δέχτηκε αρκετές αλλαγές, αποπεράτωσε ο μηχανικός και αρχιτέκτονας Ανρί Ελικοτ.
Ζώντας σε γρήγορους και έντονους ρυθμούς καθημερινότητας, η Ουάσιγκτον είναι σήμερα κάτι παραπάνω από πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποτελεί την έδρα 176 πρεσβειών και δεκάδων διεθνών οργανισμών, ενώ περίπου 2.500 διπλωμάτες και αντιπρόσωποι εργάζονται στην πόλη. Κι όσον αφορά την οικονομική ευμάρεια της αμερικανικής πρωτεύουσας, λόγω της παντελούς έλλειψης βιομηχανικών μονάδων, αυτή στηρίζεται αποκλειστικά σε δυο μεγάλους πυλώνες: στον τουρισμό και στο… κράτος. Μέσα στο 2012, η Ουάσιγκτον δέχτηκε 37.000.000 επισκέπτες, μόλις 2.000.000 λιγότερους από τη Νέα Υόρκη. Η πιο μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της αμερικανικής μητρόπολης γράφτηκε στις 11/9/2001, όταν ένα αεροπλάνο της American Airlines που είχαν καταλάβει τρομοκράτες έπεσε πάνω στο Πεντάγωνο, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες και μέρος του κατέρρευσε. Λίγη ώρα νωρίτερα, άλλα δυο αεροπλάνα είχαν πέσει πάνω στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.
Στη μεγάλη λεωφόρο The Mall, που ξεκινάει από το Καπιτώλιο και φτάνει μέχρι το Μνημείο Λίνκολν, βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα αξιοθέατα της Ουάσιγκτον. Αν και ο ΠιερΣαρλ λ' Ανφάν είχε σχεδιάσει αρχικά τη λεωφόρο The Mall στο πρότυπο των Ιλισίων Πεδίων του Παρισιού, η σημερινή μορφή της παραπέμπει σ' ένα μακρόστενο πάρκο μήκους 3,2 μιλίων, που το διασχίζουν κάθετα δρόμοι. Το περίφημο Καπιτώλιο στον ομώνυμο λόφο, όπου συνεδριάζει από το 1800 το Κογκρέσο των Η.Π.Α., ήταν ένα από τα πρώτα κτίρια μνημειακής αρχιτεκτονικής της πόλης που αποπερατώθηκε (1811) – η πρώτη σύγκληση του Κογκρέσου το 1800 έγινε μέσα στο ημιτελές κτίριο. Το Καπιτώλιο σχεδιάστηκε το 1783 από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Θόρτον, ο οποίος «πάντρεψε» αρχιτεκτονικά σ' ένα οικοδόμημα το Πάνθεον του Παρισιού με τη δυτική πρόσοψη του Λούβρου.
Το πάλλευκο Καπιτώλιο είναι το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της αμερικανικής πρωτεύουσας και δίκαια προκαλεί τον θαυμασμό των επι σκεπτών με την αρχιτεκτονική συμμετρία και καλαισθησία του. Κατά μήκος της διάσημης The Mall, από το Καπιτώλιο έως το Μνημείο Ουάσιγκτον (Οβελίσκο), σας περιμένουν 13 μοναδικά μουσεία με δωρεάν είσοδο που ανήκουν στο ίδρυμα «Smithsonian Institution» και λειτουργούν κάτω από την εποπτεία του.
Ο Λευκός Οίκος είναι η επίσημη κατοικία του προέδρου και του αντιπροέδρου των Η.Π.Α. και ο κύριος χώρος εργασίας τους. Κτισμένη από πορόλιθο σε νεοκλασικό αρχιτεκτονικό ρυθμό, η προεδρική κατοικία αποπερατώθηκε το 1800 και πήρε την τωρινή ονομασία της το 1901 από το λευκό χρώμα της εξωτερικής πρόσοψης. Οι τουριστικές επισκέψεις στον Λευκό Οίκο, που είχαν διακοπεί στις 9/3/2013 για οικονομικούς λόγους, προβλέπεται να ξεκινήσουν και πάλι στις 5/11/2013. Θα πραγματοποιούνται 3 φορές την εβδομάδα και οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν σε ορισμένα μόνο τμήματα του Λευκού Οίκου.
Επειδή όμως η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο γίνεται μόνο με ειδική κράτηση και η λίστα αναμονής ξεπερνά κατά πολύ τους δύο μήνες, μάλλον θα αρκεστείτε στην κλασική φωτογραφία της νότιας πτέρυγας του κτιρίου, πίσω από τα κάγκελα του κήπου.
Η καλύτερη εποχή να επισκεφθείτε την Ουάσιγκτον είναι η περίοδος από Μάρτιο έως Ιούνιο και από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο. Αποφύγετε τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ζέστης και της αποπνικτικής υγρασίας που επικρατεί.