Θα καταφέρουν να φτάσουν στα υψηλά επίπεδα των φωτογραφικών μηχανών; Οι κάμερες των smartphone έχουν βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Από συσκευές που χρησιμοποιούνταν μόνο σε έσχατη καταστάσεις, τα κινητά μας τηλέφωνα κατάφεραν να αντικαταστήσουν τις φωτογραφικές μηχανές για τους περισσότερους χρήστες.
Το 2011, το iPhone κατάφερε να γίνει η πιο δημοφιλής κάμερα στο Flickr. Πέρυσι, οι συσκευές πρώτης γραμμής εξοπλίστηκαν με αισθητήρες οπίσθιου φωτισμού, που επιτρέπουν στις κάμερες των smartphones να εκτελούν αισθητά καλύτερες λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το 2013, η οπτική σταθεροποίηση εικόνας γίνεται ένα κοινό χαρακτηριστικό για τη βελτίωση στις νυχτερινές λήψεις φωτογραφιών και βίντεο.
Στη συνέχεια, περιμένουμε να δούμε ακόμα πιο επαναστατικές εξελίξεις σε smartphone κάμερες σε τομείς όπως η ταχύτητα της αυτόματης εστίασης, η ενσωμάτωση της τεχνολογία Lytro που επιτρέπει την εστίαση μετά τη λήψη φωτογραφίας, ο διπλασιασμός των επιδόσεων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και το εύρος δυναμικής περιοχής σε επίπεδα DSLR (DSLR-Like Dynamic range).
Η ταχύτητα αυτόματης εστίασης παραμένει ένας σημαντικό πλεονέκτημα και ένας πολύ σημαντικός λόγος για να αγοράσει κανείς μία DSLR κάμερα. Ωστόσο, τα smartphones δείχνουν να μειώνουν τη διαφορά. Ήδη το HTC One διαθέτει μία πραγματικά γρήγορη κάμερα που μπορεί να εστιάσει σε μόλις 200 milliseconds.
Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας που θα επιτρέπει την εστίαση μετά την λήψη μίας φωτογραφίας, έχει ήδη ξεκινήσει μετά την πρόταση της εταιρίας Pelican Imaging, που στο συνέδριο MWC 2013 παρουσίασε μία νέα πρόταση βασιζόμενη στον επεξεργαστή της Qualcomm Snapdragon 800. Η συγκεκριμένη πρόταση προσεγγίζει το θέμα διαφορετικά από ότι η Lytro camera, χρησιμοποιώντας έναν και μόνο αισθητήρα με περισσότερους από έναν φακούς.
Ένας ακόμα τομέας που υπάρχει ήδη βελτίωση, είναι οι λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Όμως υπάρχουν ενδείξεις πως πρόκειται να βελτιωθεί και άλλο. Η Panasonic πρόσφατα ανακοίνωσε πως εργάζεται πάνω στην τεχνολογία Color Splitters, που έχει σαν στόχο να αντικαταστήσει το παραδοσιακό RGBG φίλτρο Bayer. Η νέα αυτή τεχνολογία δε χρησιμοποιεί καθόλου φίλτρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν απώλειες στο φως που εισέρχεται από το φακό.
Τέλος η δυναμική περιοχή είναι η αναλογία μεταξύ μέγιστης και ελάχιστης έντασης του φωτός σε μία εικόνα, και για τις κάμερες τωνsmartphones αυτό το εύρος είναι πολύ μικρότερο από ότι μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι. Κάτι που πρόκειται να αλλάξει σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία Rambus και την τεχνολογία αισθητήρων “Pixel Binary” που αναπτύσσει.
Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, παίρνουμε μία πολύ αισιόδοξη εικόνα για το πως θα είναι οι κάμερες των κινητών τηλεφώνων στο μέλλον. Επιπλέον, μετά από όλα αυτά μειώνονται διαρκώς οι λόγοι για να αγοράσει κανείς μία φωτογραφική μηχανή.