1-7: Θρίαμβος Κλόζε και ποδοσφαίρου

Το «Μαρακανάτσο» θα θεωρείται πλέον απλώς ένα ατυχές περιστατικό στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, καθώς από χθες το «Μινεϊράτσο» αποτελεί τη μεγαλύτερη ταπείνωση της «σελεσάο».

Η απρόσμενη ήττα από την Ουρουγουάη (1-2) στον τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1950 στο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο, όταν ακόμα και με ισοπαλία η Βραζιλία θα κατακτούσε το τρόπαιο, ωχριά μπροστά στη συντριβή της με 7-1 από τη Γερμανία στον χθεσινό ημιτελικό στο «Μινεϊράο» του Μπέλο Οριζόντε.

Το ποδόσφαιρο θριάμβευσε στη χώρα που λατρεύεται, η βίβλος των ρεκόρ εμπλουτίστηκε και η Γερμανία για όγδοη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο θα προσπαθήσει να κατακτήσει για τέταρτη φορά την Κυριακή, στο «Μαρακανά», με αντίπαλο τη νικήτρια του σημερινού ημιτελικού ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ολλανδία.

Απέναντι στους Αργεντινούς του Ντιέγκο Μαραντόνα μετρά μία ήττα (1986) και μία νίκη (1990) σε τελικούς, ενώ την Ολλανδία τη νίκησε (2-1) στον κλασικό τελικό του 1974.

Ο 36χρονος Μίροσλαβ Κλόζε με το γκολ που σημείωσε μέσα στην πατρίδα του «ανταγωνιστή» του έφτασε τα 16 τέρματα σε τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου και ξεπερνώντας τα 15 του Ρονάλντο έγινε πλέον ο ρέκορντμαν της διοργάνωσης.

Το 1-7 αποτελεί τη βαρύτερη ήττα στην ιστορία της Βραζιλίας, αφού υπερέβη ακόμα και το 0-6 από την Ουρουγουάη σε φιλικό αγώνα στη Χιλή τον Σεπτέμβριο του 1920 και το 1-6 από την Αργεντινή στο Μπουένος Αϊρες τον Μάρτιο του 1940!

Τα περισσότερα γκολ η «σελεσάο» τα είχε δεχτεί από τη Γιουγκοσλαβία, η οποία την είχε νικήσει με 8-4 σε φιλικό αγώνα στο Βελιγράδι τον Ιούνιο του 1934. Η χθεσινή ήταν η πρώτη εντός έδρας ήττα της Βραζιλίας σε επίσημο αγώνα από το 1975, όταν είχε ηττηθεί με 1-3 από το Περού για το Κόπα Αμέρικα, κατά σύμπτωση στο καταραμένο πλέον Μπέλο Οριζόντε.

Αφετηρία της πέραν πάσης προσδοκίας (τουλάχιστον όσον αφορά την έκταση του σκορ) ρεβάνς για τον χαμένο τελικό του 2002 (Βραζιλία - Γερμανία 2-0) ήταν το 11ο λεπτό, όταν, από κόρνερ του Κρόος, οι Χούμελς, Χέβεντες παρέσυραν εκτός θέσης τους Νταβίντ Λουίζ, Ντάντε και ο Τόμας Μίλερ ανενόχλητος με πλασέ άνοιξε το σκορ σημειώνοντας το 2.000ό γκολ στην ιστορία της «Νατσιονάλμανσαφτ».

Ηταν το 10ο τέρμα του 24χρονου Μίλερ σε τελική φάση Μουντιάλ και το 5ο του στην τρέχουσα διοργάνωση. Ενώ πάσχιζαν να συνέλθουν, οι Βραζιλιάνοι δέχτηκαν τρία γκολ μέσα σε 179 εφιαλτικά δευτερόλεπτα από τους Μίροσλαβ Κλόζε (23'), Τόνι Κρόος (24', 25'). Τέσσερα λεπτά αργότερα ήταν ο Σάμι Κεντίρα ο σκόρερ του 5-0.

Ο Αντρέ Σίρλε με δύο γκολ (69', 79') διαμόρφωσε το 7-0 και ενώ νωρίτερα ο Μανουέλ Νόιερ είχε πραγματοποιήσει διαδοχικές εντυπωσιακές επεμβάσεις σε σουτ των Ραμίρες (51'), Οσκαρ (52'), Παουλίνιο (53'). Ο Οσκαρ πέτυχε το γκολ της τιμής στο 90'.

Η απουσία του τραυματισμένου σταρ Νεϊμάρ και του τιμωρημένου στόπερ και αρχηγού Τιάγκο Σίλβα μπορούν να αποτελέσουν φτωχό άλλοθι για τους Βραζιλιάνους, αφού ο Μπερνάρντ όπως και ο Οσκαρ αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, ενώ ο δυστυχής Ντάντε που αγωνίστηκε στη θέση του Σίλβα, έγινε έρμαιο στις διαθέσεις των έξι συμπαιχτών του στην Μπάγερν.

Ωστόσο το εύρος της συντριβής δεν αφήνει περιθώρια για δικαιολογίες. Η «σελεσάο» του Φελίπε Σκολάρι απεμπόλησε το δικό της «jogo bonito» («όμορφο ποδόσφαιρο») και οι Γερμανοί που το υιοθέτησαν την τιμώρησαν σκληρά, ασχέτως αν οι Βραζιλιάνοι φίλαθλοι εδέησαν να τη χειροκροτήσουν μόνο μετά το έβδομο γκολ.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ «ΜΙΝΕΪΡΑΟ»

ΜΠΕΛΟ ΟΡΙΖΟΝΤΕ 8/7/2014

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1-7

ΣΚΟΡΕΡ: Οσκαρ 90' - Μίλερ 11', Κλόζε 23', 24', 26', Κεντίρα 29', Σίρλε 69', 79'.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάρκο Ροδρίγκες (Μεξικό)

ΚΙΤΡΙΝΗ: Ντάντε

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Ντάντε, Νταβίντ Λουίζ, Μαρσέλο, Φερναντίνιο (46' Παουλίνιο), Λουίζ Γκουστάβο, Μπερντάρντ, Οσκαρ, Χουλκ (46' Ραμίρες), Φρεντ (70' Γουίλιαν).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Χούμελς (47' Μερτεζάκερ), Χέβεντες, Κεντίρα (76' Ντράξλερ), Σβαϊνστάιγκερ, Κρόος, Εζίλ, Μίλερ, Κλόζε (58' Σίρλε).

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.