Ένας φίλος και καλός: Οι συγγενείς είναι θέμα τύχης. Οι φίλοι ζήτημα επιλογής. Γι αυτό και είναι λίγοι. Όπως άλλωστε κάθε τι αληθινό και εξαιρετικό στη ζωή μας. Γιατί τα πάντα έχουν να κάνουν με την ποιότητα και όχι με την ποσότητα.
Η φιλία είναι θέμα ποιότητας και όχι ποσότητας, επιβεβαιώνει και έρευνα καταγραφής αξιών που έκανε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν 2- 5 κοντινούς φίλους. Όσο για τα κριτήρια με τα οποία συνάπτουν φιλικές σχέσεις: *53,1% των νέων επιλέγει φίλους του ίδιου κοινωνικού, οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου με αυτούς, γιατί έχουν κοινά βιώματα, κοινές εμπειρίες να μοιραστούν ως προς το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον
* 26,1% υψηλότερου και
* μόνο 14,3% χαμηλότερου.
Ο ιδανικός αριθμός
Ο ιδανικός αριθμός φίλων σύμφωνα με τον κορυφαίο Βρετανό ανθρωπολόγο και διευθυντή του Ινστιτούτου Γνωστικής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας της Οξφόρδης Robin Dunbar, είναι πέντε. Ο μέσος όρος των «φίλων» του καθενός είναι περίπου 150 και αυτός είναι ο περίφημος «αριθμός του Dunbar». Από αυτούς, υπάρχει ένας πυρήνας 5 ανθρώπων που είναι οι πιο κοντινοί φίλοι και περίπου 10 άτομα ακόμη, που μπορεί να είναι και συγγενείς, και αποτελούν τον πρώτο κύκλο φίλων. Ο αριθμός Dunbar , προσδιορίστηκε μετά από μελέτη των κοινωνικών συνηθειών από την προιστορική εποχή μέχρι σήμερα, και αφορά το μέγιστο αριθμό των σχέσεων που μπορεί να συγκρατήσει και να επεξεργαστεί ο εγκέφαλός μας. Δεν αναφέρεται στις εφήμερες σχέσεις, αλλά στις πλήρεις σχέσεις, σε εκείνες δηλαδή που γνωρίζουμε ποιός είναι ο άλλος και ποιές είναι οι κύριες σχέσεις του.
Περιστασιακή, στενή ή κολλητή φιλία;
Οι κοινωνιολόγοι διακρίνουν τρεις κατηγορίες φίλων:
* τους περιστασιακούς που είναι οι πιο συχνοί, προέρχονται κυρίως από το επαγγελματικό περιβάλλον και η σχέση μαζί τους δεν είναι δεσμευτική.
*τους στενούς, στους οποίους βρίσκουμε παρηγοριά και μοιραζόμαστε μαζί τους τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Οι δεσμοί μιας τέτοιας φιλίας στηρίζονται στην εντιμότητα και στην αγάπη και μας επιτρέπουν σε κάθε περίσταση να είμαστε ο εαυτός μας.
*στους κολλητούς, που είναι οι πιο στενοί από τους στενούς μας φίλους. Μαζί τους το συναισθηματικό δέσιμο είναι απόλυτο, το ίδιο και η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Είναι η σχέση που έχει δοκιμαστεί στο πέρασμα του χρόνου και ο φίλος έχει φανεί συνεπής και έντιμος απέναντί μας για πολλά χρόνια.
Πως θα κάνουμε φίλους
Κατ΄αρχήν θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι ζητάμε και τι επιδιώκουμε από μια φιλία. Και στη συνέχεια ας σκεφτούμε:
*Τη στάση μας προς τους άλλους: Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι άλλοι έχουν το δικαίωμα να είναι διαφορετικοί από εμάς. Η αποδοχή της ιδιαιτερότητας του άλλου μπορεί να μας ανοίξει νέους δρόμους για φιλίες και σχέσεις που θα φέρουν νέα πνοή στη ζωή μας.
*Τη συμπεριφορά μας προς τους άλλους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να προσφέρουμε στους άλλους την ίδια συμπεριφορά που απαιτούμε από αυτούς. Χαρακτηριστικά όπως η συνέπεια και η υπευθυνότητα πρέπει να χαρακτηρίζουν τις βαθιές προσωπικές μας σχέσεις.
*Μόνο με υπομονή και επιμονή έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι καλές σχέσεις δεν κτίζονται μέσα σε μια νύκτα. Ας δώσουμε στη φιλία χρόνο να αναπτυχθεί και να αποδείξει αν αξίζει να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου.
*Η κριτική και τα σχόλια για τις αποτυχίες, τις αδυναμίες ή τα λάθη άλλων ανθρώπων μπορεί να δημιουργήσουν ανασφάλεια στον συνομιλητή μας. Γιατί είναι πολύ εύκολο να σκεφτεί ότι ίσως πέσει κι εκείνος θύμα της κριτικής μας. Επίσης η κριτική θα πρέπει να γίνεται να φειδώ γιατί δεν ξέρουμε αν ο συνομιλητής μας θέλει να ακούσει την κριτική μας.
* Δυο από τα πιο σημαντικά συστατικά της φιλίας είναι η ειλικρίνεια και η ευθύτητα. Ας δείξουμε στους άλλους ακριβώς αυτό που είμαστε, για να μας συμπεριφερθούν και αυτοί με τον ανάλογο τρόπο.
*Η κοινωνική νοημοσύνη μαθαίνεται, βελτιώνεται και εμπλουτίζεται. Είναι αυτή που μας χαρίζει την επιτυχία αλλά και την ευτυχία στη ζωή μας. Αξίζει λοιπόν να την κατακτήσουμε.
Πως θα διατηρήσουμε τις φιλίες μας
- Δείχνουμε στους φίλους μας την εκτίμησή μας. Δεν θεωρούμε κανένα δεδομένο. Τους αφιερώνουμε χρόνο, μιλάμε μαζί τους, τους διαβεβαιώνουμε για το πόσο σημαντικοί είναι για μας.
- Δίνουμε προτεραιότητα στη φιλία μας. Ακούμε προσεκτικά τι μας λένε οι φίλοι μας, δείχνουμε ενδιαφέρον για τη ζωή και τα προβλήματα τους.
- Επιδεικνύουμε υπομονή. Όλοι κάνουμε λάθη. Γι αυτό συγχωρούμε το φίλο που μας στεναχώρησε.
- Δεν κάνουμε κατάχρηση της εμπιστοσύνης του. Η Φιλία στηρίζεται σε θεμέλια αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εάν αυτή η εμπιστοσύνη κλονιστεί τότε το οικοδόμημα της σχέσης καταρρέει.
- Δεν περιορίζουμε την ελευθερία του. Αποδεχόμαστε ότι ο φίλος μας μπορεί να έχει στενές σχέσεις και με άλλα άτομα, όπως και να διατηρεί τα δικά του ενδιαφέροντα. Όσο στενή σχέση κι αν έχουμε ο άλλος δεν είναι κτήμα μας.