Υγεία: Το τάπερ, τα ευρώ και... τα κιλά

Το σπιτικό φαγητό ξεπερνά σε ποιότητα αλλά και ποσότητα το φαγητό του... δρόμου. Το μόνο σίγουρο είναι πως εάν δεν έφερνα στη δουλειά το φαγητό από το σπίτι, θα ξόδευα τον μισό μου μισθό για να παίρνω έτοιμα φαγητά.

O ιδιωτικός υπάλληλος Κος Γιωργος Παπαδόπουλος.. χτυπάει κάρτα στις 9 το πρωί και επιστρέφει στο σπίτι του 11 ώρες μετά, δηλαδή στις 8 το βράδυ. Συνεπώς, το μεσημεριανό στο γραφείο αποτελεί μονόδρομο. Ο ίδιος ωστόσο δηλώνει πως τα τελευταία δύο χρόνια είναι «τυχερός», αφού μετά τον γάμο του το τάπερ στο γραφείο έγινε θεσμός. Το κέρδος του από αυτή τη συνήθεια είναι διπλό: κάνει οικονομία και δεν φορτώνεται περιττά κιλά!

«Ήμουν εργένης πολλά χρόνια και έτρωγα συνέχεια απ΄ έξω. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως που είμαι παντρεμένος έχω ευχαριστηθεί σπιτικό φαγητό, καθώς το τάπερ κατέχει μόνιμη θέση στο γραφείο μου. Η γυναίκα μου μού ετοιμάζει κάθε βράδυ το φαγητό της επόμενης ημέρας για να το παίρνω στη δουλειά μου. Είναι λογικό να το προτιμώ από το ντελίβερι, διότι ξέρω τι τρώω» συμπληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Το εξοντωτικό ωράριο σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που αναγκαστικά οδηγεί σε περικοπή των καθημερινών εξόδων, είναι ο λόγος που ολοένα και περισσότεροι Έλληνες καταφεύγουν στη λύση του τάπερ. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, μαγειρεύοντας κανείς στο σπίτι αντί να παραγγέλνει απ΄ έξω γλιτώνει στο τέλος του μήνα 100- 120 ευρώ.

Παράλληλα όμως ωφελείται και η υγεία: «Το σπιτικό φαγητό αποτελεί σαφώς πιο υγιεινή επιλογή και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποφεύγουμε τις έτοιμες τροφές που είναι πλούσιες σε λίπος και αλάτι. Η βιομηχανία τροφίμων προκειμένου να παρασκευάσει ελκυστικές προτάσεις χωρίς κόστος, προσθέτει στα τρόφιμα μεγάλες ποσότητες αλατιού αλλά και σος- όπως είναι η κέτσαπ και η μουστάρδα. Οι έντονες αυτές γεύσεις λειτουργούν σαν “σεντόνι”, αφού καλύπτουν την κακή ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται. Τον ίδιο ακριβώς ρόλο παίζει και το έξτρα λίπος» τονίζει  ο διαιτολόγος- διατροφολόγος κ. Τάσος Παπαλαζάρου.

Ο χώρος μετράει

Ακόμη όμως και η συνήθεια του φαγητού σε τάπερ κρύβει παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα. «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απολαμβάνουν το φαγητό τους. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 20 λεπτά, να βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας και εάν έχουν τη δυνατότητα να τρώνε σε έναν χώρο που τους εμπνέει. Και αυτό γιατί εάν τρώνε ενόσω εργάζονται μπροστά στον υπολογιστή, είναι πιθανόν να συνδυάσουν τη δουλειά με το τσιμπολόγημα» συμπληρώνει ο κ. Παπαλαζάρου.

Και παρ΄ όλο που οι σκληρά εργαζόμενοι συνήθως αποφεύγουν την κουζίνα εξαιτίας έλλειψης ελεύθερου χρόνου, οι σεφ υποστηρίζουν πως το μαγείρεμα δεν είναι τόσο χρονοβόρο όσο πιστεύουν. «Τα ζυμαρικά με λαχανικά ή το ψητό ψάρι είναι εύκολες και γρήγορες στην παρασκευή τους επιλογές. Ακόμη και η τυρόπιτα ή το γεμιστό κοτόπουλο μπορούν να γίνουν σε λιγότερο από μισή ώρα», υπογραμμίζει η σεφ κ. Κωνσταντίνα Φάκλαρη.

Η ίδια μάλιστα δίνει μια ακόμη έξυπνη συμβουλή, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα στο γραφείο κατά τη διάρκεια του φαγητού, όπως οι... στάμπες στο παντελόνι. «Εάν κανείς θέλει να εμπλουτίσει το φαγητό του, για παράδειγμα το ψητό φιλέτο κοτόπουλου ή τον σολομό με έξτρα γεύση, είναι προτιμότερο να βάλει τη σος μουστάρδας σε ένα πλαστικό μπουκάλι ώστε να μη χυθεί κατά τη μεταφορά του τάπερ».

Σεφ και διατροφολόγοι συμφωνούν πως οι σαλάτες πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μενού στο γραφείο, καθώς εκτός από εύκολη λύση αποτελεί «διαβατήριο» για μια ισορροπημένη διατροφή. Μάλιστα, η θρεπτική τους αξία διπλασιάζεται όταν προσθέτει κανείς όσπρια όπως είναι οι φακές ή τα φασόλια.

Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν πως στο τάπερ διατηρούνται καλύτερα τα βραστά ή τα ψητά λαχανικά. Αντίθετα, τα ωμά «ζαρώνουν» και χάνουν τη γεύση τους εξ΄ αιτίας της υγρασίας.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.