Showbiz και η κυπριακή κρίση..!!

Ελληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες από πρωταγωνιστές της showbiz έγιναν θεατές στο θρίλερ που εξελίσσεται στη Μεγαλόνησο και καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία.

Γιάννης Τσιμιτσέλης

παρουσιαστής του «Παίζουμε κυπριακά» στο ΡΙΚ

«Υπήρχε θέμα, αλλά δεν βρισκόταν η Κύπρος στα όρια της πτώχευσης»
Δεν είχα καμία άλλη πρόταση στην Ελλάδα και δέχτηκα αυτή στην Κύπρο. Επί δύο εικοσιτετράωρα την εβδομάδα έρχομαι στην Κύπρο από την Αθήνα, δουλεύω συνεχώς και δεν κυκλοφορώ πολύ στο νησί. Πιστεύω ότι ο κόσμος ήταν κάπως υποψιασμένος και ψυχολογικά προετοιμασμένος ότι η κρίση θα χτυπούσε και την Κύπρο, θα ακολουθούσε ως ντόμινο μετά την Ελλάδα. Υπήρχε θέμα, αλλά δεν βρισκόταν η Κύπρος στα όρια της πτώχευσης. Οπως όμως όλοι αντιληφθήκαμε, κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει. Η ευημερία από την πτώχευση απέχει μία μέρα.

Μιμή Ντενίση

έπαιζε στην καθημερινή σειρά του ΡΙΚ «Μοιραία φεγγάρια», πρωταγωνίστησε στο Κρατικό Θέατρο της Κύπρου και συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας

«Αυτό που έγινε είναι σκληρό, χωρίς τακτ, αυθαίρετο»
Επί έξι μήνες έζησα σε μια χώρα όμορφη και φιλόξενη, μου θύμιζε την παλιά Ελλάδα. Εκανα καταπληκτικές συνεργασίες. Αυτό που έγινε είναι χειρότερο απ’ ό,τι συνέβη στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα και έχω στεναχωρηθεί. Είναι μια άμεση παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των πολιτών. Εχω φίλους Ελλαδίτες που είδαν τη δουλειά μιας ζωής να πηγαίνει χαμένη. Είναι σκληρό, χωρίς τακτ, αυθαίρετο. Ζούμε έναν πόλεμο Βορείων και Νοτίων. Σε λίγο θα κρύβουμε τα λεφτά στο στρώμα. Τους θαυμάζω τους Κύπριους. Εχουν περάσει βαριά πράγματα. Το ’74 έμειναν χωρίς ένα ρούχο να αλλάξουν, κι όμως βρήκαν το κουράγιο να αντιδράσουν.

Δημιούργησαν ξανά γιατί έχουν στωικότητα και τεράστια πειθαρχία. Είναι δύσκολη η επόμενη μέρα και δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Δουλεύουμε για να δουλεύουμε, όχι για να βγάλουμε χρήματα. Εγώ ντρέπομαι να διώξω από τη σχολή μου παιδιά που χρωστούν τα δίδακτρα. Μπορώ να κάνω επιτυχίες sold out χωρίς εισιτήρια των 50 ευρώ, δεν ζούμε σε άλλη χώρα, είναι ντροπή να χρεώνεις τόσο. Πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον.

Ευρυδίκη

τραγουδίστρια κυπριακής καταγωγής

«Η κυπριακή ψυχή λέει “όχι”»

Ολα όσα συμβαίνουν μου θυμίζουν πώς ένιωθα παιδί το 1974. Τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν τον κίνδυνο, τις επιπτώσεις, τα βλέπουν όλα μέσα από τα αθώα μάτια τους. Δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την υστεροβουλία, την κακία που κρύβεται πίσω από όλο αυτό. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι υπάρχει τόση κακία στον κόσμο και επιδιώκεται η διάλυση ενός λαού. Εγώ δεν ασχολούμαι με τα οικονομικά, ούτε με την πολιτική. Εκφράζω μόνο την αγωνία και την αγάπη μου για την πατρίδα μου. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς απαράδεκτο. Είναι εγκληματικό, παράνομο, αλλά συμβαίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Ευρωπαίων.
Ολη μου η οικογένεια είναι στην Κύπρο και όλοι μαζί θα υποστούμε τις συνέπειες. Τρομοκρατήθηκα περισσότερο από εκείνους. Ημουν συνέχεια στο τηλέφωνο και κατέληγαν να μου δίνουν εκείνοι θάρρος.

Στηρίζω τον Αρχιεπίσκοπο, «όλα για την Κύπρο». Εμείς εκφράζουμε αυτό που λέει η ψυχή μας, δηλαδή «όχι». Ζούμε μια ακόμη εισβολή. Αυτή τη φορά, αντί για τους Τούρκους που πήραν την πατρίδα μας, μπαίνουν οι σύμμαχοι για τα χρήματά μας.

Εβελυν Καζαντζόγλου

ραδιοφωνική παραγωγός και παρουσιάστρια στο MAD TV Κύπρου

«Kυρίες με Chanel αγοράζουν κονσέρβες»
Παραιτήθηκα από τη δουλειά μου στην Αθήνα για κάτι διαφορετικό και ιντριγκαδόρικο. Δεν είχα βιώσει την κρίση στο πετσί μου, δεν είχα απηυδήσει, το νησί μού έδινε τη δυνατότητα να κάνω όνειρα. Αυτό ήταν το μοναδικό πράγμα που είχα στερηθεί στην Ελλάδα ενάμιση χρόνο πριν από την απόφαση να φύγω. Την Παρασκευή κανόνιζα τις διακοπές του τριημέρου της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα και το Σάββατο ξύπνησα σε μια νέα Κύπρο.
Στο Τwitter διάβαζα θύελλα σχολίων. Ξεκίνησε μια κατρακύλα εν μια νυκτί. Περιμέναμε το διάγγελμα Αναστασιάδη. Δεν είμαι σε κατάσταση πανικού, αλλά περιμένω την πρώτη του μήνα να δω τι θα γίνει με τις πληρωμές. Είμαι σε έναν συγκροτημένο όμιλο, ευτυχώς. Ολες τις ημέρες, κανονικότατα, από τις 9 το πρωί ήμουν στο γραφείο μου μέχρι τις 8 που τελειώνω το ραδιόφωνο. Συνεχίζω την καθημερινότητά μου, αλλά δεν παύει να είναι ανατριχιαστικό αυτό που συνέβη. Ηξερα ότι θα φτάσει η κρίση και στην Κύπρο, αλλά κανένας δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο.

Βλέπεις στο σούπερ μάρκετ, τις υπεραγορές όπως τις αποκαλούν εδώ, κυρίες με Chanel να αγοράζουν κονσέρβες, γάλα και μακαρόνια και μεταξύ σοβαρού και αστείου να σχολιάζουν: «Ούτε πόλεμο να είχαμε». Κινδυνεύουν πολλές δουλειές. Οχι απλώς έχω σκεφτεί την επόμενη μέρα, αλλά επειδή είμαι εκ φύσεως εργασιομανής και διεκπεραιωτική έχω κινητοποιήσει τους ανθρώπους μου σε Λονδίνο και Παρίσι να έχουν τον νου τους. Η Κύπρος είναι ένας πανέμορφος τόπος, είναι κρίμα να καταστρέφεται και να αντιμετωπίζουν τον πληθυσμό λες και είναι γκάνγκστερ. Εγώ προσωπικά θα της δώσω μια δεύτερη ευκαιρία. Θα μείνω εδώ μέχρι να είναι η καθημερινότητά μου βιώσιμη. Απαξ και δεν τα βγάζω πέρα, θα φύγω. Αυτή είναι η αλήθεια.

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου

τραγουδιστής κυπριακήςκαταγωγής

«Δεν ήθελα να εγκαταλείψουμε τη λίρα μας»
Δεν ήταν τυχαίο αυτό που συνέβη στην Κύπρο. Μιλάμε πλέον για μια Ευρωπαϊκή Ενωση που ελέγχεται από τους Γερμανούς, για γερμανική επικυριαρχία. Μας αποκαλούν συνεχώς «συνωμότες» αν αναφερθούμε σε σενάριο αποδυνάμωσης της Κύπρου λόγω του φυσικού αερίου του νησιού, αλλά παίζει κι αυτό. Πιστεύω ότι εξαρχής και η ευρωζώνη και το Eurogroup θεμελιώθηκαν σε λάθος βάσεις. Είναι πασιφανές ότι οι εταίροι είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί μας και το σαθρό οικοδόμημα που βασίστηκε στις χώρες του Νότου που υπερδανείστηκαν πέφτει. Το πρόβλημα της Κύπρου είναι βαθύ, σαφέστατα προϋπήρχε. Δεν θα ζούσαμε όλα αυτά αν δεν υπήρχε η καταστροφική, απαράδεκτη πενταετία του Χριστόφια. Παρέλαβε πλεόνασμα, το οποίο εξανεμίστηκε. Ο Κύπριος δεν το βάζει εύκολα κάτω, είναι περήφανος λόγω της γεωγραφικής θέσης της πατρίδας του, που ήταν ανέκαθεν έρμαιο κατακτητών. Δεν ξέρω αν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει τι μας συνέβη. Ακόμη και η υπερβολική ευμάρεια των Κυπρίων ίσως ήταν δικαιολογημένη αν αναλογιστεί κανείς ότι τους πήραν την πατρίδα και όμως ορθοπόδησαν. Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι όλα θα είναι ρόδινα. Είναι όλα αποτέλεσμα της προσυμφωνημένης γερμανοκρατούμενης πολιτικής. Εγώ δεν ήθελα να εγκαταλείψουμε τη λίρα μας. Κι η απόφαση «κουρέματος» είναι επικίνδυνη. Είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Προκαλεί πολλά ερωτήματα το ότι σε μια νύχτα ανατράπηκε όλη μας η ζωή. Είμαι καχύποπτος και με τη Ρωσία που νίπτει τας χείρας της. Δημιουργείται ένα προηγούμενο πλέον.

Νίκος Μουρατίδης

κριτής στο σόου «DanSing for you»

«Θέλουν να την εξαθλιώσουν για να την ξεπουπουλιάσουν»
Ακόμη δεν έχω νιώσει την κρίση στο πετσί μου. Μέχρι και πριν από 15 μέρες κανόνιζα δουλειές στο νησί. Ολα έγιναν ξαφνικά. Τα τελευταία τρία χρόνια συνάντησα πολλούς Ελληνες που βρέθηκαν στην Κύπρο για επαγγελματικούς λόγους. Βοηθάει και η γλώσσα. Με λυπεί η σημερινή κατάσταση. Πιστεύω ότι είναι βρόμικα παιχνίδια, πολιτικά και οικονομικά. Θέλουν να την εξαθλιώσουν, να τη φτάσουν στο κατώτερο σκαλοπάτι για να την ξεπουπουλιάσουν.

Δέσποινα Ολυμπίου

τραγουδίστρια κυπριακής καταγωγής, θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Eurovision 2013

«Βλέπαμε τι συνέβαινε στην Αθήνα, αλλά πού να το φανταζόμασταν…»
Δεν έχει τελειώσει ακόμη αυτό που βιώνουμε. Πολλές συζητήσεις και περισσότερη ανησυχία. Βλέπαμε τι συνέβαινε στην Αθήνα, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα χτυπήσει σε τέτοιο βαθμό στην Κύπρο. Ωστόσο, είναι σίγουρα το αποτέλεσμα των χρόνων που είχαν προηγηθεί. Εχει μπλοκάρει η αγορά. Οι συνέπειες θα είναι αρνητικές. Πιστεύω ότι γράφεται Ιστορία, με ουσιαστικό τρόπο. Οφείλουμε να βρούμε τις αρχές μας, να θυμηθούμε την Ιστορία μας και όλοι μαζί να κάνουμε κάτι καλύτερο για το μέλλον μας. Ψυχραιμία, λογική, αλληλοβοήθεια και συλλογική διάθεση απαιτεί η κατάσταση. Με τον διαγωνισμό της Eurovision ήδη υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, πριν από το συμβάν. Είχαμε μεγάλες δυσκολίες να αντεπεξέλθουμε στον διαγωνισμό, βρήκαμε όμως χορηγό, κόπηκαν βέβαια αρκετά ταξίδια για το promo. Προσπαθούμε όλοι να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα. Λιγότερο κόστος χωρίς να χαθεί η ποιότητα. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να απέχουμε.

Τάσος Τρύφωνος

διευθυντής του Love FM στην Κύπρο, δημοσιογράφος στο ΡΙΚ

«Στην Κύπρο όλα έγιναν μέσα σε τρεις μέρες»

Η ειρωνεία στη δική μου περίπτωση είναι το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια αποφάσισα να εγκαταλείψω την Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή στην Κύπρο και φέτος βιώνω για δεύτερη φορά την απογοήτευση της κρίσης. Στην Ελλάδα η κρίση ήρθε σταδιακά, ενώ στην Κύπρο όλα έγιναν μέσα σε τρεις μέρες. Κοιμηθήκαμε την Παρασκευή το βράδυ και ξυπνήσαμε το Σάββατο με έναν εφιάλτη. Ηταν ένα μεγάλο σοκ. Μας έσκασε ένα χαστούκι από το πουθενά. Σήμερα γίνονται απολύσεις σε όλες σχεδόν τις κυπριακές επιχειρήσεις. Είναι όλοι παγωμένοι, σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι. Προς το παρόν δεν μου πέρασε από το μυαλό να γυρίσω ξανά στην Ελλάδα. Εγώ είχα κάποιες καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα, αλλά τίποτα ιδιαίτερο που θα μου δημιουργούσε πρόβλημα. Βλέπω μια Κύπρο που η δική μου γενιά δεν έχει ξαναδεί μετά το ’74. Θυμάμαι τα συσσίτια που έδιναν όταν πήγαινα στη Β΄ Δημοτικού, έξι χρόνια μετά τον πόλεμο. Μετά ήρθε η ανάπτυξη και τώρα, 39 χρόνια μετά την εισβολή, γυρίσαμε στη φτώχεια και την ανέχεια.

Ηβη Αδάμου

τραγουδίστρια κυπριακής καταγωγής

«Μόνο για το σήμερα μπορούμε να μιλάμε πλέον»
Εδώ οι πολιτικοί δεν ξέρουν τι να κάνουν, εγώ θα μιλήσω για την πολιτική; Εκείνο που ξέρω είναι ότι όλος ο κόσμος περνάει δύσκολα. Χωρίς ρευστότητα μέχρι και στο σούπερ μάρκετ σκέφτεσαι να πας. Ηταν και άδικο και ξαφνικό. Δεν είναι κλοπή να παίρνουν τα χρήματα, χωρίς προειδοποίηση, τα ξημερώματα, από οικογένειες απλές που δούλεψαν τίμια; Ας βγει η απόφαση, να δούμε τι θα γίνει παρακάτω. Κρατούν αιχμάλωτο μπροστά από μια τηλεοπτική οθόνη έναν λαό ολόκληρο. Να βγουν να διαδηλώσουν, αν και πώς να βρει το δίκιο του ο απλός κόσμος... Αύριο; Μόνο για το σήμερα μπορούμε να μιλάμε πλέον. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πρέπει να δουλέψουμε.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.