Ο χειμώνας θέλει μιούζικαλ! Θέλει θέαμα κόντρα στην κρίση, με μουσική, χορό και τραγούδι. Αποτέλεσμα, η Αθήνα με τις τόσες παραγωγές μιούζικαλ να φέρνει κάτι σε... Μπρόντγουεϊ!
«Μερικοί το προτιμούν καυτό», «Καμπαρέ», «Annie» είναι μερικοί από τους τίτλους που έρχονται να προστεθούν στο «Chicago» και τους «Δαίμονες», παραστάσεις που τις είδαμε πέρυσι αλλά θα επαναληφθούν.
Κι ακόμα, η ζωή της «τραγουδίστριας της νίκης» Σοφίας Βέμπο ανεβαίνει στη σκηνή, ενώ το «Cats» επιστρέφει στη χώρα μας σε ευρωπαϊκή παραγωγή.
«Sugar»
Στο Σικάγο της ποτοαπαγόρευσης δυο απένταροι μουσικοί γίνονται χωρίς να το θέλουν μάρτυρες μιας γκανγκστερικής σφαγής. Για να αποφύγουν τη μαφία που τους κυνηγά, μεταμφιέζονται σε γυναίκες και κρύβονται σε ένα γυναικείο μουσικό συγκρότημα. Ερωτεύονται όμως το αστέρι του θιάσου και ανακαλύπτουν ότι «κανείς δεν είναι τέλειος».
Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Θοδωρή Αθερίδη, την ξανθιά «Sugar» Ζέτα Μακρυπούλια και τον Κώστα Βουτσά με το... κότερό του (!) στο «Μερικοί το προτιμούν καυτό - Sugar».
Το έργο μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή: ποτοαπαγόρευση, κρίση, ορχήστρα από ξανθά πεντανόστιμα κορίτσια, μαφία, εκατομμυριούχοι, έρωτες, τρένα, κότερα, τραγούδι, χορός από τσάρλεστον μέχρι κομπαρσίτα και σ' όλα αυτά να πρωταγωνιστεί το γέλιο, στο έργο που ψηφίζεται ως καλύτερη κωμωδία της χρονιάς από το 1959 έως σήμερα.
Ομως περί τίνος πρόκειται; Γιατί τόση φασαρία; Ποια είναι αυτή η ξανθιά που έχει τρελάνει όλους τους άντρες; Βρισκόμαστε στο 1930. Δύο άνεργοι μουσικοί, ο Τζέρι και ο Τζο, γίνονται κατά λάθος αυτόπτες μάρτυρες σε ένα μαφιόζικο ξεκαθάρισμα. Για να γλιτώσουν από τους γκάνγκστερ ντύνονται γυναίκες και εισβάλλουν σε ένα γυναικείο μουσικό συγκρότημα.
Ομως ο Τζο, που πλέον ποζάρει σαν Ζοζεφίν, ερωτεύεται την πανέμορφη Sugar Kane που το όνειρό της είναι να παντρευτεί εκατομμυριούχο. Εκεί γύρω περιφέρεται μ' ένα κότερο κι ένας ζάπλουτος κύριος, ο Οσγκουντ Φίλντινγκ, που έχει δαγκώσει τη λαμαρίνα με τη Δάφνη, δηλαδή τον Τζέρι με φουστάνια.
Οταν σκάει μύτη ο μεγάλος μαφιόζος Σπατζ και αναγνωρίζει τις δύο καλλονές, αρχίζει ένα τρελό κυνηγητό με γκαγκς, ανατροπές και ξέφρενα γέλια. Το έργο είναι βασισμένο στην ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ «Μερικοί το προτιμούν καυτό», πασίγνωστη και αγαπημένη από τις υπέροχες ερμηνείες των Τζακ Λέμον, Τόνι Κέρτις και Μέριλιν Μονρόε.
Η μετάφραση είναι του Σταμάτη Φασουλή, τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη. Η διεύθυνση ορχήστρας/ενορχήστρωση του Αλέξιου Πρίφτη και οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού.
Πρωταγωνιστούν επίσης: Νάντια Κοντογιώργη, Λευτέρης Ελευθερίου, 16 ακόμη ηθοποιοί και 10μελής ορχήστρα. («Παλλάς», από 1/11)
«Καμπαρέ»
Βερολίνο, 1930. Στη σκιά του ναζιστικού εφιάλτη ένα υπόγειο καμπαρέ κινείται στους ρυθμούς της νύχτας. Ολα τα πρόσωπα του έργου ζουν την προσωπική τους ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ιστορία της εποχής.
Στο κέντρο της πλοκής, η ιστορία της νεαρής περφόρμερ Σάλι Μπόουλς, που εμπλέκεται συναισθηματικά μ' έναν Αμερικανό συγγραφέα, τον Κλίφορντ Μπράντσο.
Σε παράλληλο επίπεδο κινείται η σχέση ενός μεσόκοπου ζευγαριού, της σπιτονοικοκυράς του Μπράντσο μ' έναν Εβραίο μανάβη.
Πάνω σε όλους αυτούς και στην ταραγμένη εποχή ?που σηματοδοτεί την παρακμή της Βαϊμάρης? πέφτει η σχολιαστική ματιά του Κομπέρ, ενός πληθωρικού παρουσιαστή με σαρδόνιο χιούμορ...
Το «Καμπαρέ» σφράγισε την ιστορία των μιούζικαλ, όχι μόνο στον χώρο του θεάτρου αλλά και του σινεμά, αφού η κινηματογραφική μεταφορά του από τον Μπομπ Φος το 1972, με τη Λάιζα Μινέλι στον πρωταγωνιστικό ρόλο (Σάλι Μπόουλς), απέσπασε 8 χρυσά αγαλματίδια και το έκανε πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο.
Το μιούζικαλ του Φρεντ Εμπ (στίχοι) και του Τζον Κάντερ (μουσική) ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1966 και έγινε τεράστια επιτυχία (8 Βραβεία Τόνι).
Στο τωρινό του ανέβασμα στη χώρα μας το σκηνοθετεί και το χορογραφεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος (υπεύθυνος και για τη σκηνογραφία), σε μετάφραση Ερις Κύργια, απόδοση στίχων Νίκου Μωραΐτη και ενορχήστρωση/μουσική διδασκαλία Δημοσθένη Γρίβα.
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Λιγνάδης (Κομπέρ), Μαρία Ναυπλιώτου, Τάνια Τσανακλίδου, Μιχάλης Μητρούσης, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γιώργος Νανούρης, Νάντια Μπουλέ.
Συμμετέχουν: Χρήστος Τανταλάκης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, οκταμελής ζωντανή ορχήστρα και ομάδα χορευτών. (Μέγαρο Μουσικής, από 4 /10)
ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ
Το απόλυτο ίνδαλμά της υποδύεται η Μαρινέλλα
Η Μαρινέλλα θα υποδυθεί τη Σοφία Βέμπο στο μιούζικαλ όπου θα ζωντανέψει η ζωή και η προσωπικότητα της κορυφαίας Ελληνίδας τραγουδίστριας. Η ιστορία παρακολουθεί την πορεία της: τα πρώτα βήματα στο θέατρο, τους αγώνες και την καταξίωσή της ως «εθνικής τραγουδίστριας», τις διεθνείς περιοδείες με την αποθέωση στο Κάρνεγκι Χολ, τις καινοτόμες προσπάθειες στον χώρο της επιθεώρησης και της μουσικής σκηνής.
Παράλληλα, ξεδιπλώνονται οι ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού, με τη Σοφία να γίνεται η φωνή των Ελλήνων στους αγώνες, τους έρωτες, τις χαρές και τις λύπες: ο Μεσοπόλεμος, το έπος της Αλβανίας, η Κατοχή, η Αντίσταση, η Μέση Ανατολή, ο Εμφύλιος, η ταραγμένη δεκαετία του '60, αλλά και το Πολυτεχνείο όπου η Βέμπο «εθνική μάνα» περιέθαλψε τους κυνηγημένους φοιτητές!
Για την Μαρινέλλα η Βέμπο υπήρξε (από τα πρώτα βήματά της στη Θεσσαλονίκη) το απόλυτο ίνδαλμά της. Γι' αυτό επιστρέφει με μεγάλη συγκίνηση (ως «μαθήτρια») στη μελέτη των σπουδαίων τραγουδιών που ερμήνευσε η Βέμπο, για να τα ξαναφέρει στο σημερινό κοινό και ν' αποδείξει τη διαχρονική δύναμη και γοητεία τους. Παράλληλα θα ενσαρκώσει τη «θηριώδη» αλλά και τόσο ευαίσθητη προσωπικότητα της «τραγουδίστριας της Νίκης», φωτίζοντας και ορισμένες λιγότερο γνωστές πτυχές της μυθιστορηματικής ζωής της...
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η ίδια η Βέμπο είχε επισκεφτεί τη Μαρινέλλα στο κέντρο όπου τραγουδούσε δηλώνοντας δημόσια τον θαυμασμό για τις ερμηνείες της!
Την ιστορική-μουσική έρευνα, την επιλογή των τραγουδιών και τα κείμενα υπογράφει ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας και τη σκηνοθεσία ο Πέτρος Ζούλιας.
Πρωταγωνιστούν, επίσης, οι: Αν. Λουδάρος, Τ. Τρύπη, Χρ. Στέργιογλου, Κ. Παπουτσάκη. (Μπάντμιντον)