Νέο ξέσπασμα βίας προκάλεσαν οι «Πορείες Οργής» τις οποίες πραγματοποίησαν τη Παρασκευή οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι - ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος Προέδρου Μόρσι- σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Ο ήχος των πολυβόλων δεν έπαψε να ηχεί στις γειτονιές του Καϊρου ενώ μαύροι καπνοί ξεπηδούσαν από την αχανή πλατεία Ραμσή την ώρα που τα στρατιωτικά ελικόπτερα κατόπτευαν το χάος.
Μαρτυρία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρει πτώματα 27 ανθρώπων στοιβαγμένα μέσα σε τζαμί και τυλιγμένα πρόχειρα σε άσπρα σεντόνια. Φωτογράφος του ιδίου πρακτορείου καταθέτει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ από διάφορες θέσεις και προς πάσα κατεύθυνση. Άλλοι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην υπόλοιπη Αίγυπτο.
Η βία ξέσπασε μετά την επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας στις δύο αδελφότητες του Καϊρου την Τετάρτη αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει τέλος στις ταραχές που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες και που οδήγησαν τον Αραβικό κόσμο στο χείλος της καταστροφής.
Οι δυτικές κυβερνήσεις προέτρεψαν σε συγκράτηση ενώ η Γερμανία προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση πως θα αναθεωρούσε τους δεσμούς της. Αντίθετα, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, δήλωσε ότι η χώρα του θα βρίσκεται στο πλευρό της Αιγύπτου στη μάχη κατά της «τρομοκρατίας.
Ο στρατός παρέταξε τεθωρακισμένα οχήματα στις μεγάλες οδικές αρτηρίες γύρω από την πρωτεύουσα, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά εναντίον οποιουδήποτε απειλήσει δημόσια κτίρια.
«Αργά ή γρήγορα θα πεθάνω. Καλύτερα να πεθάνω για τα δικαιώματα μου παρά στο κρεβάτι μου. Τα όπλα δεν με τρομάζουν πλέον» δήλωσε η Σάρα Αχμέντ, 28 ετών, μία business manager, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στο Κάιρο. «Δεν είναι για την Αδελφότητα, είναι για τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε η Αχμέντ, μία από τις ελάχιστες γυναίκες στο πλήθος των διαδηλωτών που δε φορούν μαντίλα, σημάδι ευσέβειας των μουσουλμάνων γυναικών.
Η οργή στους δρόμους στρεφόταν κατά του διοικητή του στρατού Στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, που τον προηγούμενο μήνα κινήθηκε εναντίον του Μόρσι, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση που μαστίζεται από κατηγορίες για ανικανότητα και κομματισμό.
«Οι άνθρωποι θέλουν να εκτελεστεί ο χασάπης» δήλωσε ο Μουσταφά Ιμπραήμ, 37 ετών, αναφερόμενος στο Σίσι, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού στο Κάιρο.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν πως οχτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στη μεσογειακή πόλη Νταμιέτα, πέντε στο Φαγιούμ, νότια του Καϊρου, τέσσερις στη Διώρυγα του Σουέζ και τέσσερις στο Δέλτα του Νείλου στην πόλη Τάντα. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου.
Ένας νεοσύλλεκτος αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας, ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ. Το Nile TV μετέδωσε εικόνες από έναν οπλισμένο άνδρα να πυροβολεί από μια γέφυρα στο κέντρο του Καϊρου.
Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη χειρότερη αιματοχυσία στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Πέμπτη ότι δε θα μπορέσει να συνεχιστεί η ομαλή συνεργασία με το Κάιρο και ανακοίνωσε την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων με την Αίγυπτο που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.
«Καταδικάζουμε τη βία κατά των αμάχων. Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος για ειρηνική διαμαρτυρία» τόνισε.
Υπογραμμίζοντας τις βαθιές διαιρέσεις στη χώρα, οι κάτοικοι της πόλης βοήθησαν το στρατό να μπλοκάρει την πρόσβαση στο τζαμί Ραμπάα Αλ-Ανταβίγια του Καϊρου, στο σημείο όπου είχε πραγματοποιηθεί η καθιστική διαμαρτυρία και οδήγησε στα αιματηρά επεισόδια.
«Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε αυτά τα καθάρματα να επιστρέψουν» δήλωσε ο 22χρονος φοιτητής Μοχάμεντ Άλι.
Η αιγυπτιακή προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση όπου επικρίνει τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι τα σχόλιά του δεν βασίστηκαν σε «γεγονότα» και πως θα ενισχύσει τις δυνάμεις καταστολής εναντίον όσων διαπράττουν «τρομοκρατικές πράξεις».
Η επιρροή της Ουάσιγκτον στο Κάιρο έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά την ανατροπή του Μόρσι. Από τότε, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δεσμεύσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.
«Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, οι κάτοικοι και η κυβέρνησή του στέκονταν και θα συνεχίσουν να συμπαρίστανται στους αδελφούς στην Αίγυπτο κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα σε μήνυμά του που μεταδόθηκε στην τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας.
«Καλώ τους έντιμους άνδρες της Αιγύπτου και των αραβικών και μουσουλμανικών εθνών… να σταθούν σαν ένας άνδρας με μία καρδιά στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης μιας χώρας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Αραβικής και μουσουλμανικής ιστορίας» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Reuters, η άρνηση του Ομπάμα να κόψει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο, σημαίνει ότι δεν επιθυμεί να αποξενώσει τους στρατηγούς, παρά το μέγεθος της αιματοχυσίας κατά την καταστολή του στρατού από τους υποστηρικτές του Μόρσι.
Η Αίγυπτος θα χρειαστεί όλη τη χρηματοδοτική υποστήριξη που μπορεί να πάρει τους επόμενους μήνες, λόγω των αυξανόμενων οικονομικών προβλημάτων, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείχψουν την Αίγυπτο, την Πέμπτη, ενώ δύο από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες της Ευρώπης, (TUI και Thomas Cook Germany) δήλωσαν πως θα ακυρώσουν όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια τους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Όταν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πέταξε χαμηλά πάνω από την πλατεία Ραμσή, οι διαδηλωτές πέταξαν παπούτσια φωνάζοντας «Θα φέρουμε το Σίσι στο χώμα» και «Φύγε, φύγε, προδότη».
Καθώς τα δακρυγόνα άρχισαν και πάλι να πέφτουν, οι διαδηλωτές, νέοι, ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, φόρεσαν χειρουργικές μάσκες, μάσκες αερίου και τύλιξαν μαντήλια γύρω από τα πρόσωπά τους.
«Allahu akbar! (Ο Θεός είναι Μεγάλος)» φώναζε το πλήθος.