Ένας τελικός που «έσπασε καρδιές»

Ο Άριεν Ρόμπεν πέταξε πέρυσι την ταμπέλα στον τελικό του Champions League & φέτος άνοιξε τον δρόμο για το 2-0 της Μπάγερν κόντρα στη Ντόρτμουντ & το νταμπλ στη Γερμανία.

Ήταν ένας τελικός που «έσπασε καρδιές»! Τα 90 λεπτά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου δεν ήταν αρκετά για να αναδειχθεί ο κυπελλούχος Γερμανίας και χρειάστηκε το έξτρα τριαντάλεπτο της παράτασης. Εκεί, η Μπάγερν Μονάχου έκαμψε την αντίσταση της Μπορούσια Ντόρτμουντ και με τέρματα των Άριεν Ρόμπεν στο 107’ και Τόμας Μίλερ στο 123’, έφτασε στη νίκη με 2-0 και στην κατάκτηση του τροπαίου.

Ο Ολλανδός είχε χαρακτηριστεί loser τα προηγούμενα χρόνια για τις αποτυχίες σε τελικούς τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, αλλά μετά τον περυσινό τελικό του Champions League, άνοιξε τώρα τον δρόμο για την… κούπα των Βαυαρών, με τον Γερμανό συμπαίκτη του να βάζει το… κερασάκι και με 8 τέρματα, να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ στη φετινή διοργάνωση.

Αυτό ήταν το 17ο τρόπαιο σε 20 συμμετοχές σε τελικούς του κυπέλλου για την Μπάγερν Μονάχου, που είναι πολυνίκης του θεσμού, αλλά και το 10ο νταμπλ στην τεράστια ιστορία του συλλόγου. Η Ντόρτμουντ που κλείνει τη χρονιά με το Σούπερ Καπ, που κατέκτησε τον περασμένο Αύγουστο, θα έχει να θυμάται ότι έφτασε μέχρι τον τελικό χωρίς να δεχθεί γκολ και λίγο έλειψε να γίνει η ομάδα που θα έφτανε στην κατάκτησή του, χωρίς να δεχθεί γκολ. Ρόμπεν και Μίλερ, όμως, είχαν άλλη άποψη.

Το ματς:

Ο τελικός ξεκίνησε με τη μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω και τις δύο ομάδες να προσπαθούν να πετύχουν ένα γρήγορο γκολ. Η Μπάγερν Μονάχου είχε την κατοχή και την εδαφική υπεροχή (δεν αποτελεί είδηση φέτος) και η Μπορούσια Ντόρτμουντ έψαχνε να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις. Μικρό-ευκαιρίες υπήρχαν και από τις δύο ομάδες, αλλά καμία κλασσική. Μπορεί να πει κανείς ότι η πιο αξιοσημείωτη στιγμή στο πρώτο ημίωρο ήταν ο τραυματισμός του αρχηγού των Βαυαρών, Φίλιπ Λαμ, ο οποίος παραχώρησε τη θέση του στον Φρανκ Ριμπερί.

Στο 38’ η Μπάγερν ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα στον Ρόμπεν, ο οποίος, μάλλον έπεσε εύκολα και μετά ήρθε η… βροχή. Πάντως, οι παίκτες των δύο ομάδων κρατούσαν τις ευκαιρίες για το τέλος του ημιχρόνου. Στο 44’ οι πρωταθλητές δεν μπόρεσαν να ανοίξουν το σκορ, αφού στο διαγώνιο σουτ του Χόιμπιεργκ, η μπάλα πέρασε λίγο έξω από το δοκάρι του Βάιντενφέλερ, ενώ ένα λεπτό αργότερα, ο Λεβαντόφσκι κινήθηκε ωραία στην περιοχή, έκανε την προσποίηση στον Χόιμπιεργκ, αλλά το τελείωμά του ήταν κακό.

Το πρώτο δεκάλεπτο της επανάληψης ξεκίνησε χωρίς κάτι ιδιαίτερο, αλλά στο 55’ λίγο έλειψε να ανοίξει το σκορ η Μπάγερν με… αυτογκόλ. Ο Ριμπερί έκανε το γύρισμα από αριστερά και ο Σμέλτσερ στην προσπάθεια του να διώξει, έστειλε τη μπάλα στην αγκαλιά του Βαϊντανφέλερ. Εννιά λεπτά αργότερα, η Ντόρτμουντ έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα. Ο Σαχίν εκτέλεσε το φάουλ, ο Χούμελς έπιασε την κεφαλιά, όντας οριακά σε θέση οφσάιντ και ο Ντάντε έδιωξε, αλλά στο ριπλέι φάνηκε ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή. Συμπέρασμα; Διπλό λάθος από τον βοηθό.

Ο ρυθμός είχε ανοίξει… επικίνδυνα, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να φτάσουν στο πολυπόθητο γκολ. Στο 72’ η Μπορούσια είχε άλλη μια καλή στιγμή με τον Κιρχ, που σούταρε δυνατά έξω από την περιοχή, αλλά ο Νόιερ αντέδρασε σωστά και τρία λεπτά αργότερα «απάντησαν» οι Βαυαροί με τον Ρόμπεν, που επίσης έκανε το σουτ, αλλά ήταν η σειρά του Βαϊντενφέλερ να διώξει και να κρατήσει ανέπαφη την εστία του. Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι ομάδες φύλαξαν περισσότερο τα νώτα τους και έτσι το 0-0 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

Ο αγώνας πήγε σε ημίωρη παράταση και μόλις στο 35ο δευτερόλεπτο ο Ομπαμεγιάνγκ με πλασέ από πλεονεκτική θέση, έστειλε τη μπάλα άουτ, χάνοντας την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ για τη Ντόρτμουντ. Ωστόσο, αυτή ήταν και η μοναδική στο πρώτο ημίχρονο του έξτρα 30λεπτου. Δύο λεπτά μετά το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, η Μπάγερν Μονάχου άνοιξε το σκορ. Βαϊντενφέλερ και Σμέλτσερ έκαναν το λάθος, ο Μπόατενγκ έκανε τη σέντρα από δεξιά και ο Ρόμπεν με πλασέ στην κίνηση, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 1-0.

Η Ντόρτμουντ προσπάθησε να βγει μπροστά, αλλά στο 115’ ο Ρόμπεν ήταν αυτός που έχασε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ και μαζί την ευκαιρία να «κλειδώσει» τη νίκη για τους Βαυαρούς. Στο 121’ ο Ρόις έχασε τεράστια ευκαιρία να στείλει το ματς στα πέναλτι και δύο λεπτά αργότερα, ο Μίλερ βγήκε στην αντεπίθεση, πέρασε τον Βαϊντενφέλερ και με πλασέ έκανε το 2-0, που ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Η Μπάγερν στέφθηκε Κυπελλούχος Γερμανίας για 17η φορά στην ιστορία της και έφτασε στο 10ο νταμπλ…

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

Μπορούσια Ντόρτμουντ (Γιούργκεν Κλοπ): Βαϊντενφέλερ, Πίστσεκ, Παπασταθόπουλος, Χούμελς, Σμέλτσερ, Γιόγκιτς (82’ Ομπαμεγιάνγκ), Σαχίν, Μχιταριάν (60’ Κιρχ), Ρόις, Γκροσκρόιτς (110’ Χόφμαν), Λεβαντόφσκι.

Μπάγερν Μονάχου (Πεπ Γκουαρντιόλα): Νόιερ, Λαμ (30’ Ριμπερί, 108’ Πιζάρο), Μπόατενγκ, Ντάντε, Ραφίνια, Χάβι Μαρτίνεθ, Χόιμπιεργκ (102’ Φαν Μπούιτεν), Κρόος, Ρόμπεν, Μίλερ, Γκέτσε.

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο (Βερολίνο)

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.