O πιο λαχταριστός καρπός του χειμώνα βγαίνει από τη φουφού και εισβάλλει δημιουργικά στο γιορτινό μας τραπέζι.
Σούπα με κάστανα και σελινόριζα (προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 20΄)
Υλικά για 4 άτομα
400 γραμμ. σελινόριζα, 300 γραμμ. κάστανα καθαρισμένα και βρασμένα, 1 κρεμμύδι σε φέτες, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 100 ml κρέμα βρόμης, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε τη σελινόριζα και την κόβετε σε κύβους.
2. Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό βάζετε τη σελινόριζα, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά. Σκεπάζετε με το καπάκι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 15΄. Στη συνέχεια ρίχνετε και τα κάστανα και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για ακόμα 5΄. Ελέγχετε μήπως χρειαστεί λίγο νερό επιπλέον.
3. Σουρώνετε το φαγητό κρατώντας 8 κ.σ. από το ζωμό. Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μίξερ, προσθέτετε την κρέμα βρόμης, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε ξανά έως ότου αποκτήσει η σούπα βελουτέ υφή.
Pancakes κάστανο
(προετοιμασία 30’, μαγείρεμα 3’)
Υλικά για 4 άτομα
2 αυγά, 80 γραμμ. αλεύρι από κάστανο (σε καταστήματα με βιολογικά), 1 κ.σ. μαγειρική σόδα, 1 κ.σ. κορν φλάουρ, 800 ml γάλα σόγιας, 700 ml κρέμα σόγιας, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.γ. χυμό λεμονιού, 1 πρέζα αλάτι, ηλιέλαιο ή βούτυρο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
1. Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Ανακατεύετε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και τη μαγειρική σόδα.
2. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύετε το γάλα με την κρέμα σόγιας.
3. Βάζετε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και χτυπάτε έως ότου ασπρίσει το μείγμα. Έπειτα προσθέτετε εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι και αυτό με το γάλα ανακατεύοντας.
4. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Όταν σφίξουν, τα ενσωματώνετε στο χυλό με τη βοήθεια μιας σπάτουλας αναδεύοντας από κάτω προς τα πάνω.
5. Σε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι ή το βούτυρο. Μόλις κάψει, βάζετε 1 μεγάλη κουταλιά από το χυλό και ανακινείτε το σκεύος έτσι ώστε να απλωθεί το μείγμα σχηματίζοντας μια στρογγυλή τηγανίτα. Ψήνετε 2’ από τη μία πλευρά και 1’ από την άλλη. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία.
Τραγανή γκρανόλα
(προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 10΄)
Υλικά για 500 γραμμ.
80 γραμμ. φουντούκια, 50 γραμμ. αμύγδαλα, 40 γραμμ. πουρέ από φουντούκι ή αμύγδαλο
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη, 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, 1 κ.γ. γλυκάνισο σε σκόνη
1 πρέζα γαρίφαλο σε σκόνη, 200 γραμμ. τριμμένο κάστανο
50 γραμμ. σπόρους κολοκύθας, 30 γραμμ. ηλιόσπορους, 80 γραμμ. ζάχαρη
Εκτέλεση
1. Ψιλοκόβετε τα φουντούκια και τα αμύγδαλα.
2. Τα ρίχνετε σε ένα τηγάνι μαζί με τον πουρέ και τα μπαχαρικά, προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ροδίσουν.
3. Αφαιρείτε την γκρανόλα από το σκεύος, την τοποθετείτε σε ένα δίσκο και την αφήνετε να κρυώσει.
Κρεμ μπριλέ με κάστανα
(προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 10΄, αναμονή 4 ώρες)
Υλικά για 8 φορμάκια
400 ml κρέμα σόγιας με βανίλια, 200 ml φυτική κρέμα σόγιας, 6 κρόκοι αυγών, 130 γραμμ. ζάχαρη καστανή, 170 γραμμ. μαρμελάδα κάστανο
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τις δύο κρέμες σόγιας και βάζετε το μείγμα να βράσει.
2. Παράλληλα χτυπάτε τους κρόκους των αυγών μαζί με 80 γραμμ. ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και προσθέτετε τη μαρμελάδα κάστανο.
3. Ρίχνετε τα παραπάνω υλικά μέσα στην κατσαρόλα με τη σόγια και μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για 5’, μέχρι τα υλικά να δέσουν και να πήξει η κρέμα.
4. Μοιράζετε την κρέμα σε 8 φορμάκια και την αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια την τοποθετείτε στο ψυγείο για 4 ώρες.
5. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Με ένα φλόγιστρο καβουρδίζετε την επιφάνεια μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα και σερβίρετε.
Πουρές κάστανου
(προετοιμασία 30΄, μαγείρεμα 20΄-30΄)
Υλικά για 6 άτομα
1 κιλό κάστανα
Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε τα κάστανα και τα πλένετε σχολαστικά. Τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει (τόσο όσο να τα σκεπάζει) και μαγειρεύετε για 20΄- 30΄.
2. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνετε, τα τοποθετείτε και πάλι στην κατσαρόλα και τα πολτοποιείτε με τη βοήθεια ενός πρες πουρέ. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό και ανακατεύετε καλά.
3. Φυλάτε τον πουρέ σε δοχείο κλεισμένο αεροστεγώς σε δροσερό μέρος. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ως βασικό υλικό σε γλυκές, αλλά και αλμυρές συνταγές.