Ο κουραμπιές είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα.. σημαίνει γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.
Tα μυστικά του κουραμπιέ
Το βούτυρο: Ο σωστός κουραμπιές θέλει καλό βούτυρο, κατά προτίμηση πρόβειο.
Καλό χτύπημα: Οι κουραμπιέδες θέλουν πολύ καλό χτύπημα στο μίξερ. Όσο περισσότερο ζυμωθεί το μείγμα, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν. Αλλά πάνω από 20 λεπτά χτύπημα το ζυμάρι θα γίνει τόσο αφράτο που θα "σκάσει" στο ψήσιμο.
Η θερμοκρασία: Οι κουραμπιέδες θέλει χαμηλή θερμοκρασία και προσοχή μην καούν γιατί ψήνονται γρήγορα.
Εξτρα άρωμα: Μόλις βγουν από το φούρνο τους ραντίζουμε με ανθόνερο ή ροδόνερο.
Εξτρα γεύση: Για ιδιαίτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, λικέρ μαστίχα. Αλλά προσοχή να μην το παρακάνουμε.
Φύλαξη: Αν απορροφήσουν υγρασία, θα γίνουν μαλακοί και η ζάχαρη θα "πετρώσει" γι' αυτό πρέπει να σκεπάζονται για να μείνουν αφράτοι και τραγανοί πολλές μέρες.
Παραλλαγή: Προσθέτουμε στη ζύμη κοπανισμένα αμύγδαλα.