Ο καιρός ευνοεί το κρύωμα. Εσύ πως σκοπεύεις να το αποφύγεις; Με φάρμακα και εμβόλια ή ένα «έξυπνο» διατροφολόγιο, με προτίμηση στα φυτικά σκευάσματα και μια καλύτερη σχέση με την άσκηση; Ο δρόμος για ένα δυνατό ανοσοποιητικό περνάει από απλές και φυσικές καθημερινές επιλογές.
Καρότο: Οι καροτενοειδείς ουσίες, από τα κύρια συστατικά του, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συντελούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.
Γιαούρτι ζωντανής καλλιέργειας: Πλούσιο σε προβιοτικά, ευνοεί την απορρόφηση των πολύτιμων θρεπτικών ουσιών, μεταξύ τους και αυτών που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, των τροφών.
Γλυκοπατάτα: Καιρός να την εισαγάγουμε στην καθημερινή μας διατροφή: είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, β-καροτένιο και βιταμίνη C, που παίζουν σπουδαίο ρόλο στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.
Ελαιόλαδο: Από τις πλουσιότερες πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε η οποία συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων. Πρόκειται για ειδικής κατηγορίας λεμφοκύτταρα τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.
Καρύδι: Στη σύστασή του πρωταγωνιστούν οι βιταμίνες Ε και Β6. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρος, φώσφορο, ψευδάργυρος). Πλούσιο και σε πρωτεΐνες και τα «καλά» λιπαρά, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και του καρκίνου.
Κρεμμύδι: Περιέχει τις κουερσετίνη και αλυσίνη – έναν «εκρηκτικό συνδυασμό» με αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντισηπτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μειώνουν μέχρι και 20 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και των ωοθηκών.
Μανιτάρι: Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις σαλάτα, πρόσθεσέ το. Τα μανιτάρια περιέχουν πολυσακχαρίτες, ενώσεις που ενισχύουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού να σκοτώνει τους παθογενείς ιούς. Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διαπιστώθηκε ότι η σουλφοραφάνη, μια ένωση που εντοπίζεται στο μπρόκολο, το λάχανο κάλε και το κουνουπίδι, βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να προστατεύουν το σώμα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.
Μπρόκολο: Μας παρέχει σε αφθονία τις αντιοξειδωτικές λουτεΐνη και σουλφοραφάνη, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Η τελευταία, μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, συμμετέχει στην πρόληψη της καρκινογένεσης.
Ξηροί καρποί: Με την πρώτη ένδειξη πονόλαιμου, μάλλον καταφεύγεις στα πορτοκάλια και άλλα φρούτα υψηλά σε βιταμίνη C. Όμως, τα πλούσια σε βιταμίνη Ε αμύγδαλα ενισχύουν και αυτά το ανοσοποιητικό σου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν ένα συμπλήρωμα 200 mg βιταμίνης Ε κρυολόγησαν λιγότερες φορές από αυτούς που έπαιρναν placebo. Πολλές γυναίκες δε φτάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα των 15 mg την ημέρα. Φρόντισε, λοιπόν, να παίρνεις μια πολυβιταμίνη και να καταλώνεις αμύγδαλα και άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως φιστίκια, φύτρο σταριού, ηλιόσπορους και ακτινίδια.
Τσάι: Οι πολυφαινόλες στο τσάι ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Επιστήμονες του Χάρβαρντ βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν 5 φλιτζάνια την ημέρα έκκριναν 10 φορές περισσότερη ιντερφερόνες –πρωτεΐνες που παράγει το ανοσοποιητικό για να καταπολεμήσει τους εισβολείς– από αυτούς που έπαιρναν placebo. Ακόμη και 1 ή 2 φλιτζάνια την ημέρα παρέχουν σημαντική προστασία.
Πορτοκάλι: Είναι το φρούτο που μας προστατεύει με αποτελεσματικό τρόπο από τις ιώσεις. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, καροτένια, κάλιο και σελήνιο, θεωρείται καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και φυλλικού οξέος.
Σαρδέλα: Περιέχει μεγάλη ποσότητα Ω-3 λιπαρών οξέων, ευεργετικών για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού λιπαρών, που ωφελούν επίσης το καρδιαγγειακό σύστημα.
Σκόρδο: Η προσφορά του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι καθοριστική, χάρη στην αλυσίνη, φυτική ουσία με έντονη αντιμικροβιακή δράση που διεγείρει την παραγωγή λεμφοκυττάρων.
Χόρτα: Μας παρέχουν τα φλαβονοειδή, ουσίες προστατευτικές του καρδιαγγειακού συστήματος και με αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης,. αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, λουτεΐνης, καροτενοειδών πολυφαινολών, όλα απαραίτητα για καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Πιπεριά: Ειδικά η κόκκινη περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C και β-καροτένιου τα οποία ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις.