Κέρκυρα Το "καμάρι" του Ιονίου.

Η πόλη της Κέρκυρας και πρωτεύουσα του νησιού, θεωρείται - και όχι άδικα - ως μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. 

Χωρίζεται στη παλιά και νέα πόλη και αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού. Η ΄΄εντός των τειχών΄΄ ιστορική πόλη διατηρεί σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική της, ενώ η νέα πόλη που αναπτύσσεται περιμετρικά της παλιάς σε απόσταση 4χλμ. έχει όλα τα στοιχεία μιας σύγχρονης και μοντέρνας πόλης.

Η γνωριμία με την Παλιά πόλη της Κέρκυρας είναι μια μοναδική εμπειρία. Κάθε επισκέπτης που διαβαίνει τα καντούνια της, που σεργιανίζει στην περίφημη πλατεία Σπιανάδα και που πίνει τον καφέ του στο Λιστόν αντικρίζοντας το ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και το επιβλητικό Παλιό Φρούριο, γνωρίζει ότι η πόλη αυτή είναι μια μάγισσα, μια σειρήνα του Πελάγους που δε μπορείς να της αντισταθείς. Η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική έχει στιγματίσει τη φυσιογνωμία της Παλιάς Πόλης. Οι κατοικίες που σώζονται ως τις μέρες μας, κτίστηκαν την περίοδο της Ενετοκρατίας και παρουσιάζουν σημαντική ομοιομορφία στην κατασκευή τους. Βασικό χαρακτηριστικό της όψης των κτιρίων αυτών είναι η ρυθμική διάταξη των παραθύρων, οι μεγαλοπρεπείς πόρτες εισόδου (πορτόνια) και τα κορνιζώματα. Κύριο γνώρισμα όλων των κτιρίων είναι τα περίφημα βόλτα ή τόξα των ισογείων, που δημιουργούν ευρύχωρες στοές και διευκολύνουν την κίνηση στους δρόμους και προστατεύουν τους διαβάτες κυρίως από τις βροχές.

Το αντιπροσωπευτικότερο κτιριακό συγκρότημα αυτού του είδους είναι το φημισμένο Λιστόν, που βρίσκεται στη πλατεία Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Τα αρχοντικά και όλες οι κατοικίες της περιόδου της Ενετοκρατίας είναι κτισμένα με λιτή αρχιτεκτονική γραμμή. Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι παρόλο που στην πόλη συναντάμε πολλές αρχοντικές κατοικίες, δεν αποτέλεσαν ποτέ ξεχωριστή συνοικία. Οι μπουγάδες, απλωμένες αντικριστά στους δρόμους αποτελούν άλλο ένα στοιχείο της καθημερινότητας των κερκυραίων. Η δαιδαλώδης διάταξη των δρόμων μπορεί να σας μπερδέψει, αλλά μη φοβάστε.  Συνεχίστε τη βόλτα σας  προς το παλιό λιμάνι. Εκεί, θα δείτε και το Νέο Φρούριο. Aλλά οι ομορφιές της πόλης όμως δεν τελειώνουν εδώ.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2021 dailyfun.gr all rights reserved.