Μύκονος: η «βασίλισσα» που δεν κοιμάται ποτέ

Η Μύκονος ήταν και παραμένει χωρίς αμφιβολία, η «βασίλισσα» του νησιωτικού lifestyle, του τουρισμού και της νυχτερινής διασκέδασης. Μετά από μια σύντομη «ξεκούραση», επανέρχεται φέτος δυναμικά στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων τουριστών και μας ξανασυστήνεται…

Μπορεί να είναι συνώνυμο της νυχτερινής διασκέδασης, των δυνατών beat και των ηχηρών ονομάτων, η Μύκονος όμως, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους κυκλαδίτικους γείτονές της.
Αντιθέτως, μπορεί να περηφανευτεί επάξια, ότι διαθέτει μια από τις πιο γραφικές χώρες και μερικές από τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, που σταθερά από το 1950 κι έπειτα προσελκύουν αμέτρητους τουρίστες από κάθε γωνιά της γης.

Φέτος, ύστερα από μια μικρή τουριστική ύφεση τα προηγούμενα χρόνια, επανέρχεται δυναμικά, για να λούσει με τον ήλιο της τους αμέτρητους τουρίστες που καταφθάνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τα αξιοθέατα
Φυσικά και τα αξιοθέατα της Μυκόνου δεν περιορίζονται μόνο στο Cavo Paradiso και τη Μικρή Βενετία, αν και από μόνα τους αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν επαρκείς λόγους για μια επίσκεψη στο νησί.

Οι Ανεμόμυλοι έχουν στολίσει πολλές καρτ ποστάλ, που έφτασαν μέχρι την άκρη του κόσμου και αξίζουν έστω μια απογευματινή βόλτα. Απολαύστε το θαλασσινό αεράκι να σας χτυπά επάνω στον μικρό λόφο και θαυμάστε τους ολόλευκους επιβλητικούς όγκους τους στη σειρά.

Ξεκινώντας από τη Χώρα, περιπλανηθείτε στα γραφικά της σοκάκια, περπατήστε στο κεντρικό εμπορικό πλακόστρωτο Ματογιάννι, χαζέψτε μπροστά σε εντυπωσιακές πανάκριβες βιτρίνες αλλά και σε μικρά τουριστικά μαγαζάκια και κρατήστε τις καλύτερες εντυπώσεις από μια Χώρα που δεν κοιμάται ποτέ.

Η Μικρή Βενετία, το σήμα κατατεθέν της Μυκόνου, είναι η γραφική γειτονιά που με τα πολύχρωμα μπαλκόνια της «κρέμεται» πάνω από τη θάλασσα και βρέχεται από τα κύματα. Μην ξεχάσετε να απολαύσετε από εδώ, ένα από τα πιο υπέροχα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας.

Η Παναγία η Παραπορτιανή στέκει από τον 16ο-17ο αιώνα, πίσω από τους Μύλους, στη χώρα της Μυκόνου και αποτελεί ένα ξεχωριστό αξιόλογο αρχιτεκτόνημα. Η συγκεκριμένη εκκλησία πήρε το όνομά της, από το σημείο όπου βρίσκεται, στη μικρή πύλη, «το παραπόρτι», του μεσαιωνικού τείχους της Μυκόνου και αποτελείται από πέντε μικρότερες εκκλησίες.

Ο γνωστός πελεκάνος, ο Πέτρος, η χαρακτηριστική μασκότ του νησιού, κόβει βόλτες στα στενά της Μυκόνου και είναι σίγουρα ένα από τα αξιοθέατα του νησιού. Η αλήθεια είναι ότι ο πελεκάνος του νησιού δεν είναι ένας... αλλά περισσότεροι. Ο πρώτος πελεκάνος σκοτώθηκε το 1985 και έκτοτε πολλοί Πέτροι έχουν πάρει τη θέση του στις φωτογραφίες των τουριστών. Αν πετύχετε κάποιον από αυτούς καθώς κάνετε τη βόλτα σας, χαϊδέψτε τον και αυτός… θα σας χαμογελάσει.

Η Δήλος
Η νήσος Δήλος αναδύθηκε στην ελληνική Ιστορία από τις αρχές του 10ου αιώνα π.Χ., ως ένα σπουδαίο λατρευτικό κέντρο του ιωνικού κόσμου. Μια ολόκληρη πόλη με τους δρόμους και τις αγορές της, τα δημόσια κτήρια και τα ιερά της, τα πολυτελή σπίτια και τα μαγαζιά της, τις κολώνες και τα ψηφιδωτά, αποκαλύφθηκε μετά τις ανασκαφές του 1873 και προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον αλλά και τον θαυμασμό.

Οι παραλίες
Πεντακάθαρες, με κρυστάλλινα παγωμένα νερά και υπέροχο πράσινο χρώμα, οι παραλίες τις Μυκόνου είναι η μία ομορφότερη από την άλλη και μας προσκαλούν να τις γνωρίσουμε μία προς μία. Από παραλίες γεμάτες κόσμο, μουσική και χορό, μέχρι πιο απόμερες κι απομακρυσμένες, βορεινές και νότιες, οργανωμένες ή ανοργάνωτες, ήρεμες ή άγριες, βοτσαλωτές ή αμμώδεις, μεγάλες ή μικρές, εδώ θα τα βρείτε όλα.

Από τις πιο πολυσύχναστες ξεχωρίζουν δίχως αμφιβολία, το Super Paradise με τα καταπράσινα νερά του, τα τρελά πάρτι του και τους διάσημους επισκέπτες του και το Paradise ακριβώς δίπλα, με το μεγάλο club, το camping και τους αμέτρητους τουρίστες, που έγινε γνωστή ήδη από την εποχή των «χίπις».

Το Καλό Λιβάδι ακολουθεί με τη μεγάλη αμμουδιά του, τις πολλές ξαπλώστρες και την απόλυτη οργάνωσή του, ενώ η κοσμική βασίλισσα του νησιού είναι σίγουρα η Ψαρού, με τα αμέτρητα σκάφη στον κόλπο της, τα σμαραγδένια νερά της και την λεπτή χρυσαφένια της άμμο.

Η Ελιά και η Λιά είναι δύο υπέροχες οργανωμένες παραλίες, με πιο χοντρή άμμο, βαθιά, καταπράσινα και παγωμένα νερά, ιδανικές για τις ημέρες που τα Μελτέμια σε μαστιγώνουν.

Φεύγοντας τελείως από την οργάνωση και τις τουριστικές υποδομές, θα απολαύσετε εξαιρετικά νερά και υπέροχες παραλίες στην Κάπαρη, τη μικρή αυτή ανοργάνωτη αμμουδιά, που αποτελεί το μυστικό των πιο ενημερωμένων και την επιλογή των μόνιμων κατοίκων του νησιού. Το ίδιο ισχύει και για τη μεγάλη αμμουδιά του Αγίου Σώστη, στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Οι παραλίες στη Μύκονο δεν έχουν τελειωμό και είναι όλες πανέμορφες. Φτελιά, Πλατύς Γιαλός, Παράγκα, Πάνορμος, Ορνός, Φωκός, Καλαφάτης είναι μερικές ακόμα που θα σας κερδίσουν.

Το φαγητό
Πικάντικη τυροβολιά, καπνιστή λούζα, λουκάνικα, αρνί και νόστιμη αστακομακαρονάδα είναι μερικά από τα παραδοσιακά εδέσματα της Μυκόνου. Με πικάντικη τυροβολιά, ντομάτα και παξιμάδι φτιάχνεται η διάσημη «μόστρα», ενώ αν πετύχετε παραδοσιακή κρομμυδόπιτα, δοκιμάστε τη.

Για φαγητό θα βρείτε πληθώρα επιλογών σε όλη τη Μύκονο, από μικρά ταβερνάκια πάνω στο κύμα, μέχρι ψησταριές και gourmet εστιατόρια. Για εξαιρετικά μαγειρευτά, αρκετά καλές τιμές, δυνατή σχάρα, φρέσκα ψάρια και ντόπια κρέατα δοκιμάστε τον Νικόλα στην παραλία της Αγίας Άννας ακριβώς δίπλα στο κύμα, ενώ στον Φωκό, η ομώνυμη ταβέρνα σερβίρει μέχρι τις 7 μ.μ. και θα σας ανταμείψει με την υπέροχη τοποθεσία της και τις παραδοσιακές ελληνικές νοστιμιές της.

Μέχρι τις 7 μ.μ. είναι και η Kiki στην παραλία του Αγίου Σώστη όπου η απόλαυση είναι απλή κι απέριττη. Εδώ θα βρείτε μόνο 2-3 κρεατικά και ψαρικά στη σχάρα και σαλάτες, αλλά η εμπειρία θα είναι μοναδική, αφού στο μαγαζί δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα… Πιθανώς όμως, να πρέπει να περιμένετε στην ουρά.

Στην πλατεία στην Άνω Μερά δοκιμάστε καλό κρέας σε μια από τις 4-5 ψησταριές που την περικυκλώνουν και θα καταλάβετε γιατί τα νησιώτικα παϊδάκια είναι με διαφορά τα πιο νόστιμα.

Αν αναζητάτε κάτι πιο gourmet και κοσμικό, τότε το Interni με τη μεσογειακή του κουζίνα και την υπέροχη αυλή του, είναι για εσάς . Στο Matsuhisa θα δοκιμάσετε σίγουρα το καλύτερο sushi και τα πιο νόστιμα γιαπωνέζικα πιάτα που έχετε γευτεί , ενώ το Sea Satin Market είναι ένα εστιατόριο για ψάρι που επιλέγουν όσοι θέλουν να απολαύσουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, σερβιρισμένα σε εντυπωσιακά σκεύη, με μουσική υπόκρουση που θα σας ανεβάσει… στο τραπέζι ( www.caprice.gr/gr/website/page-19 ).

To nightlife
Η νυχτερινή ζωή της Μυκόνου είναι για πολλούς, ο βασικός λόγος της επίσκεψής τους. Η φήμη της συγκρίνεται με αυτή της Ibiza και τουρίστες από όλο τον κόσμο φτάνουν εδώ για να ζήσουν μερικές από τις πιο δυνατές νυχτερινές εμπειρίες της ζωής τους.

Η διασκέδαση ξεκινά από πολύ νωρίς, επάνω στην καυτή άμμο και κάτω από τον δυνατό ήλιο. Τα clubs στο Super Paradise ( www.superparadise.com.gr )και το Paradise  προσφέρουν αξέχαστα parties, με δυνατά beat, εξαιρετικά dj sets, πολύ χορό και εκκεντρικά shows. Μόλις ο ήλιος δύσει, η καρδιά του nightlife μεταφέρεται στη Χώρα, όπου στην Αλευκάντρα και τη Μικρή Βενετία θα μπείτε σιγά σιγά στο κλίμα με ένα χαλαρό ποτό και στη συνέχεια, τα μπαράκια της Χώρας θα σας παρασύρουν μέχρι πρωίας.

Caprice ( www.caprice.gr/ ) και Galleraki  είναι μερικές μόνο από τις όμορφες επιλογές της χώρας, ενώ οι πιο ψαγμένοι αγαπούν χρόνια τώρα το Scarpa με τη μικρή αυλίτσα του και τα εντυπωσιακά φρουτένια cocktails.

Στο Ματογιάννι το Joy και το Cosi ( www.cosi.gr/ )είναι μικρά μπαράκια ιδανικά για όσους θέλουν να χαζέψουν την περατζάδα, ενώ η Αίγλη παραμένει μια από τις σταθερές αξίες των Ελλήνων τουριστών.

Το Jackie O ( www.jackieomykonos.com ) στο τέρμα του Γιαλού είναι το gay στέκι του νησιού, ενώ ακριβώς δίπλα το Styl Πιάτο έγινε το φετινό ελληνάδικο που διεκδικεί τη δική του θέση στη νυχτερινή διασκέδαση του νησιού, ενώ το Θαλάμι στην Αλευκάντρα είναι το πιο κλασικό ελληνάδικο για τις «μικρές» ώρες.

Αφού περάσετε από όλα τα μπαρ της Χώρας και έχετε ακόμη αντοχές, επιβάλλεται να χορέψετε μέχρι τελικής πτώσης στα μεγαλύτερα clubs του νησιού, υπό τους ήχους γνωστών djs. Tο Paradise ( www.paradiseclubmykonos.com ) προθερμαίνει με δυνατά beat και το Cavo Paradiso ( www.cavoparadiso.gr ), σκαρφαλωμένο επάνω στον βράχο, με την υπέροχη θέα, αναλαμβάνει να επιβεβαιώσει τον λόγο που θεωρείται ένα από τα 100 καλύτερα clubs του κόσμου και να «αποτελειώσει» το έργο της νυχτερινής Μυκόνου, αφήνοντας τις καλύτερες αναμνήσεις στους επισκέπτες του.

And so the story goes

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.