Μπρίζ: Μεσαιωνική γοητεία

Σε κάθε γωνιά της, η Μπριζ σας δίνει την εντύπωση ότι ζείτε σ' ένα μεσαιωνικό παραμύθι, με πριγκίπισσες που απολαμβάνουν μια χαλαρωτική βαρκάδα στα κανάλια της πόλης και βασιλόπουλα που καλπάζουν με τα άλογά τους σε στενά λιθόστρωτα σοκάκια, κάτω από τη σκιά γοτθικών πύργων και ναών.

Αν η περιπλάνηση στα γραφικά σοκάκια και στα υδάτινα μονοπάτια αυτής της πόλης φέρνει στη μνήμη σας εικόνες από την γνωστή κινηματογραφική ταινία «Αποστολή στην Μπριζ» (2008), τότε δεν χωρά αμφιβολία πως όντως βρίσκεστε στο ιστορικό κέντρο της άριστα διατηρημένης μεσαιωνικής πόλης Μπριζ.

Διατηρώντας ατόφια τα αυθεντικά της γνωρίσματα, και με το υδάτινο στοιχείο να πρωταγωνιστεί, η μικρή πολιτεία του βελγικού Βορρά -που παρουσιάζεται ως το alter ego της Βενετίας και του κοντινού Αμστερνταμ- διατηρεί τη λάμψη του ένδοξου παρελθόντος της και γοητεύει τους επισκέπτες με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, τη μεσαιωνική ομορφιά και την ατμόσφαιρα εποχής που αποπνέει.

Γοτθικά και αναγεννησιακά οικοδομήματα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, περίτεχνα αγάλματα, πανέμορφα κανάλια, κουκλίστικα σπίτια φτιαγμένα από πέτρα, μυτερές στέγες που υψώνονται κατακόρυφα στον ουρανό, γεροδεμένοι πύργοι, μουσεία, μεσαιωνικές εκκλησίες και στενά λιθόστρωτα δρομάκια εκφράζουν το μεγαλείο και τον πλούτο της μεσαιωνικής Μπριζ, η οποία υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά και οικονομικά κέντρα της Ευρώπης τον 14ο αιώνα, χάρη κυρίως στο εμπόριο υφασμάτων και κρασιού.

Στην πεζή εποχή μας, η πρωτεύουσα της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας διετέλεσε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (2002) και το ιστορικό της κέντρο κατέχει από το 2000 εξέχουσα θέση στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Εχοντας στο βιογραφικό της τις παραπάνω διακρίσεις, δεν είναι τυχαίο που η Μπριζ (Bruges ή Brugge) των 117.000 κατοίκων αποτελεί σήμερα τον σημαντικότερο πόλο έλξης τουριστών της χώρας, ενώ κατά γενική ομολογία, παραμένει από τις πλέον ατμοσφαιρικές πόλεις της Δυτικής Ευρώπης.

Η ένδοξη πολιτεία της Φλάνδρας

Η ιστορική διαδρομή της «Βενετίας του Βορρά» (όπως αποκαλείται η Μπριζ λόγω των δεκάδων καναλιών της), ξεκινά περίπου τον 7ο μ.Χ. αιώνα - από τότε μνημονεύεται με την ονομασία «Municipium Brungence». Δύο αιώνες αργότερα, ο βασιλιάς Βαλδουίνος Α΄ της Φλάνδρας επιλέγει την Μπριζ για πρωτεύουσα της επικράτειάς του και την οχυρώνει με ισχυρά αμυντικά τείχη για να την προστατεύσει από τις επιδρομές των Βίκινγκς. Εκείνη την εποχή, τα θολά νερά της Βόρειας Θάλασσας ακουμπούσαν τα τείχη της Μπριζ.

Μέσα στους επόμενους αιώνες, τα νερά της θάλασσας υποχωρούν και η παραθαλάσσια Μπριζ βρίσκεται απροσδόκητα να φιγουράρει στην ενδοχώρα του Βελγίου. Παρ' όλα αυτά, η επικοινωνία της πόλης με τη θάλασσα συνεχίζεται μέσω του καναλιού-ποταμού Zwin. Μπροστά στα νέα δεδομένα, οι ντόπιοι δημιουργούν ένα μεγάλο δίκτυο καναλιών, προκειμένου τα εμπορικά πλοία να φέρνουν στις αγορές της πόλης τα διάφορα προϊόντα.

Η βελγική πόλη σταδιακά αναδεικνύεται σ' ένα από τα σημαντικότερα παραποτάμια λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας και καθιερώνεται ως το κέντρο του διεθνούς εμπορίου υφασμάτων για περίπου 250 χρόνια (12ο - 15ο αιώνα) - είναι η περίοδος που η Μπριζ βιώνει τη χρυσή εποχή της. Δημόσια κτίρια, λαμπρές επαύλεις, εκκλησίες, γεφύρια και κομψές κατοικίες κοσμούν κάθε γωνιά της πόλης, η οποία απολαμβάνει τον πλούτο και την ευημερία που της προσφέρει το εμπόριο (αλλά και η παραγωγή) των δαντελών και των λινών υφασμάτων με την Αγγλία, τη Γερμανία, την Εγγύς Ανατολή, τη Βενετία και τη Γένοβα.

Τον 16ο αιώνα, η πόλη-λιμάνι της Αμβέρσας παίρνει τη σκυτάλη στο εμπόριο από την Μπριζ και όταν η δίοδος της δεύτερης στη θάλασσα καλύπτεται από λάσπη, αρχίζει πλέον η παρακμή. Σήμερα, η μικρή πόλη της Φλάνδρας μοιάζει να έχει μείνει ανέγγιχτη από τον χρόνο, καθώς έχει καταφέρει να διατηρήσει ανέπαφη τη μεσαιωνική φυσιογνωμία της, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα ?και με τρόπο ταιριαστό? όλα τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της.

Στις δυο ιστορικές πλατείες της πόλης

Ολες τις εποχές του χρόνου, πλήθη τουριστών κατακλύζουν την κεντρική πλατεία Grote Markt, που αποτελεί την αφετηρία κάθε περιήγησης στο μεσαιωνικό κομμάτι της πόλης.

Σε περίοπτη θέση της πλατείας βρίσκεται το άγαλμα δύο ηρώων της πόλης (Jan Breydel και Pieter de Coninck), που πολέμησαν τους Γάλλους στη περίφημη «Μάχη των Χρυσών Σπιρουνιών» (11 Ιουλίου 1302).

Καθισμένοι σ' ένα από τα γραφικά cafe-restaurant της Grote Markt, το βλέμμα σας μοιραία θα «σκαρφαλώσει» ψηλά, πάνω στο οκταγωνικό Καμπαναριό (Belfort), που δεσπόζει εδώ από τα τέλη του 15ου αιώνα.

Από τα πιο εμβληματικά οικοδομήματα της πόλης, το Καμπαναριό με τις 47 καμπάνες φτάνει σε ύψος τα 83 μ. και στην κορυφή του οδηγούν 366 στενά σκαλοπάτια.

Μετά την ιεροτελεστία του καφέ, ξεκινήστε αμέσως την ανάβαση στο ψηλότερο σημείο του Belfort και απολαύστε μια υπέροχη πανοραμική θέα που φτάνει μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα (η ακτογραμμή και το κοντινό λιμάνι Zeebrugge απέχουν μόλις 13 χλμ.).

Η μεσαιωνική καρδιά της πόλης χτυπά, εξίσου δυνατά, και στην πλατεία Burg, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Grote Markt. Αν και μικρότερη σε μέγεθος, η Burg φιλοξενεί δύο κτίσματα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον: το Δημαρχείο της πόλης (1376-1420), που είναι το παλαιότερο δημαρχείο της χώρας και ένα από τα παλαιότερα των Κάτω Χωρών, καθώς και τη Βασιλική του Αγίου Αίματος (Heilig Bloedbasiliek).

Κτισμένη αρχικά τον 11ο αιώνα, η Βασιλική του Αγίου Αίματος είναι μια μικρή ρωμαιοκαθολική εκκλησία ρομανικής και νεογοτθικής τεχνοτροπίας, όπου φυλάσσεται μια μικρή φιάλη που περιέχει -σύμφωνα με τοπικούς θρύλους- σταγόνες από το αίμα του Χριστού. Κάθε χρόνο, από το 1303, την ημέρα της Αναλήψεως, πραγματοποιείται περιφορά της φιάλης του Αγίου Αίματος στους δρόμους της Μπριζ, ενώ οι συμμετέχοντες στη θρησκευτική πομπή είναι ντυμένοι με ενδυμασίες εμπνευσμένες από την εποχή του Μεσαίωνα και της Βίβλου.

Παγκόσμια πρωτεύουσα σοκολάτας

Την αυθεντική Μπριζ θα τη γνωρίσετε καλύτερα κάνοντας μια ρομαντική βαρκάδα στα κανάλια της. Το όλο σκηνικό μοιάζει να έχει βγει μέσα από μεσαιωνικό παραμύθι και θα απογειώσει τις αισθήσεις σας: επιβλητικά οικοδομήματα του Μεσαίωνα και κουκλίστικα σπίτια καθρεπτίζονται στα ασάλευτα νερά των καναλιών, ερωτευμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας πίστης στα παραποτάμια πάρκα, κατάμεστες από πεζούς και ποδηλάτες πέτρινες γέφυρες στεφανώνουν τις όχθες των καναλιών, ενώ μια καταπράσινη βλάστηση οριοθετεί την δαιδαλώδη διαδρομή των καναλιών μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης ? το «Πράσινο Κανάλι» (Groenerei) είναι το πιο πολυφωτογραφημένο κανάλι της Μπριζ.

Μετά την ονειρική βαρκάδα, συνεχίστε την περιπλάνησή σας πίσω στον Μεσαίωνα περπατώντας και πάλι στα λιθόστρωτα σοκάκια της πόλης. Στη γοτθικού ρυθμού εκκλησία Onze Lieve Vrouwkerk θαυμάστε το μαρμάρινο άγαλμα της Παναγίας και του Θείου Βρέφους που φιλοτέχνησε το 1504 ο Μιχαήλ Αγγελος, ενώ στον Καθεδρικό ναό St Salavator Cathedral (την πιο παλιά εκκλησία της Μπριζ) μπορείτε να δείτε έργα των ζωγράφων Dirk Bouts και Hugo van der Goes.

Κάντε έναν ρομαντικό περίπατο στο ειδυλλιακό πάρκο Μinnewater με τη «Λίμνη της Αγάπης» και τους πανέμορφους λευκούς κύκνους. Αναζητήστε τις τέσσερις πύλες (Kruispoort, Smedenpoort, Ezelpoort, Gentpoort) που οριοθετούν τον πυρήνα της παλιάς πόλης. Το μοναστικό ίδρυμα Begijnhof πρόσφερε στέγη σε ανύπαντρες γυναίκες ή χήρες κατά τον Μεσαίωνα, το Kantcentrum είναι ένα πτωχοκομείο του 15ου αιώνα (ένα από τα 46 που υπάρχουν στην πόλη) και η «Αποβάθρα του Δεντρολίβανου» (Rozenhoedkaai), αγαπημένο θέμα ζωγράφων και φωτογράφων, είναι το πιο σκηνογραφικό σημείο της Μπριζ.

Ακολουθήστε, τέλος, το γλυκό άρωμα της σοκολάτας, που αναδύεται από τα δεκάδες καταστήματα παρασκευής και πώλησης σοκολάτας του ιστορικού κέντρου και επισκεφθείτε το Μουσείο Σοκολάτα (Museum Choco-Story), το πιο... γλυκό μουσείο της πόλης - η Μπριζ θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα της σοκολάτας.

Μουσείο Τεχνών Groeninge
Πρόκειται για το σπουδαιότερο μουσείο της πόλης. Διαθέτει μια από τις πληρέστερες συλλογές πινάκων ζωγραφικής της Ευρώπης του 15ου-16ου αιώνα. Στις αίθουσες του «Groeningemuseum» φιλοξενούνται έργα διάσημων ζωγράφων της φλαμανδικής σχολής (Hans Memling, Jan van Eyck, Gerard David, Hieronymous Bosch, Marcel Broodthaers), τα οποία καλύπτουν μια περίοδο έξι αιώνων.

ΦΑΓΗΤΟ
Από την τοπική κουζίνα δοκιμάστε οπωσδήποτε Waterzooi (κοτόπουλο ή ψάρι σε μια λευκή σος με λαχανικά), Stoemp (πουρές από πατάτα και καρότο με κρέας), Carbonnades a la flamande (μοσχαράκι με σάλτσα από καστανή μπίρα) και μύδια με τηγανητές πατάτες. Για υπέροχα γαστρονομικά ταξίδια συστήνονται τα εστιατόρια «Den Dyver», «De Karmeliet», «Vismarkt», «De Koetse» και «Chagall».

Βελγική μπίρα
Οι οπαδοί της μπίρας πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν το παραδοσιακό ζυθοποιείο De Halve Maan, όπου μπορούν να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις ζύμωσης, να δοκιμάσουν όση μπίρα θέλουν (ή μπορούν), αλλά και να δειπνήσουν.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.