O Θρύλος στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης

Σαβιόλα.. Ο Αργεντίνος πέτυχε δύο γκολ στο 34ο και το 58ο λεπτό. Το τελικό 3-1 έγραψε ο Τσόρι με πέναλτι στις καθυστερήσεις - Δύο χαμένα πέναλτι από Σαβιόλα και Βάις. Μπορεί να αγχώθηκε, μπορεί να έχασε δύο πέναλτι, ωστόσο επικράτησε 3-1 της Άντερλεχτ με δύο γκολ του Σαβιόλα (33’, 58’) και ένα του Τσόρι και προκρίθηκε στους «16» καλύτερους στην Ευρώπη.

Ο Αργεντινός και ο Βάις έχασαν από ένα πέναλτι στο παιχνίδι, με τον Ολυμπιακό να παίζει με τη φωτιά στα τελευταία λεπτά, ωστόσο να κρατάει μέχρι το τέλος. Ο Κλιέσταν στο 39’ ισοφάρισε, προσωρινά, για τους Βέλγους, οι οποίοι τελείωσαν το παιχνίδι με οκτώ παίκτες, λόγω αποβολής των Κουαγιατέ, Ν’ Σακαλά και Προτό. 

Το ματς:

Πάθος, θέληση, πίεση ψηλά, ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κάνει το πιο βασικό. Να απειλήσει. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήθελαν να σκέφτονται καν τι συμβαίνει στην Πορτογαλία και έψαχναν από νωρίς το γκολ που θα τους έβαζε στη θέση του οδηγού και θα έκανε πιο απλά τα πράγματα για την πρόκριση. Οι πολλές στημένες μπάλες δεν έφερναν το επιθυμητό αποτέλεσμα, μέχρι τις εσωτερικές αλλαγές που έκανε ο Μίτσελ. Ο Σαβιόλα πέρασε αριστερά, ο Φουστέρ γύρισε στον άξονα και ο Ολυμπιακός, εκμεταλλευόμενος και την καλή μέρα που βρισκόταν ο Ολαϊτάν έφτασε στο γκολ.

Ο Σαβιόλα άνοιξε το σκορ, μετά από ωραία πάσα του Φουστέρ, την στιγμή που η Παρί άνοιγε το σκορ στην Πορτογαλία, κόντρα στην Μπενφίκα. Ο Ολυμπιακός, παρά το προβάδισμα, συνέχισε να πιέζει ψηλά και το πλήρωσε. Σε μια γρήγορη αντεπίθεση των Βέλγων, ο Μίτροβιτς έφυγε φάτσα με τον Ρομπέρτο και πάσαρε στον επερχόμενο Κλιέσταν για να κάνει το 1-1 και να δώσει νέο ενδιαφέρον στο ματς. Αυτό το γκολ ήρθε, την στιγμή που στην Πορτογαλία η Μπεφνίκα, με πέναλτι ισοφάριζε το σκορ. Με το 1-1 οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια για το πρώτο μέρος.

Ο Μίτσελ ήταν ευχαριστημένος από τα όσα είδε από τους ποδοσφαιριστές του και αποφάσισε να συνεχίσει έτσι και στο δεύτερο. Ο Ολυμπιακός, συνέχισε να έχει την κατοχή της μπάλας, προσπαθούσε να βρει μια πιο ορθολογική κυκλοφορία και έχασε σπουδαία ευκαιρία να ξαναμπεί μπροστά στο σκορ με χαμένο πέναλτι του Σαβιόλα. Αυτό όμως, δεν επηρέασε τον βραχύσωμο Αργεντινό, ο οποίος λίγο αργότερα σκόραρε και ξαναέβαλε τον Ολυμπιακό στο δρόμο της πρόκρισης… Μαντέψτε; Την ίδια ώρα η Μπενφίκα έκανε την ανατροπή κόντρα στην Παρί και τα πάντα κρέμονταν σε μία κλωστή.

Ο Ισπανός τεχνικός απέσυρε τον Σαβιόλα, γύρισε τον Φουστέρ πιο πίσω και πέρασε στην αναμέτρηση, σε μία προσπάθεια να κρατήσει περισσότερο τη μπάλα στα πόδια του, την στιγμή που οι Βέλγοι έπαιζαν με δέκα. Νέο πέναλτι χαμένο, αυτή τη φορά από τον Βάις και η Άντερλεχτ πήρε τα πάνω της, εκμεταλλευόμενη την οπισθοχώρηση του Ολυμπιακού. Τρίτο πέναλτι, ο Ντομίνγκεζ δεν αστόχησε, η Άντερλεχτ τελείωσε με οκτώ παίκτες και ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στους «16» τους καλύτερους της Ευρώπης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Χολέμπας, Μανωλάς, Σιόβας, Σάμαρης, Μασάντο (53' Βάις), Κάμπελ, Φουστέρ (89' Εντινγκά), Σαβιόλα (61' Ντομίνγκεζ), Ολαϊτάν.

ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ: Προτό, Βάντεν Μπόρε (72' Ασεαμπόνγκ), Ν'Σακαλά, Κουγιατέ, Μ'Μπεμπά, Μιλιβόγιεβιτς (Νουίτινκ), Ζιλέ, Κλιέσταν, Ναχάρ, Πρατ (82' Τιέλεμανς), Μίτροβιτς.

Οπως έχει γράψει ο Κοέλιο, όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ σου και αυτό έγινε χθες στο Καραϊσκάκη, με τον Ολυμπιακό να είναι ανώτερος και φτάνει στην πρόκριση.

Οι «ερυθρόλευκοι» με τα τρία πέναλτι σ' έναν αγώνα, έγραψαν ιστορία καθώς έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που στήνεται τρεις φορές στην άσπρη βούλα σε ευρωπαϊκό αγώνα.

Ισως ήταν και μια απάντηση της τύχης, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μείνει για αρκετά χρόνια χωρίς αυτή την ευκαιρία. Είχαν να κερδίσουν πέναλτι από το Φεβρουάριο του 2009 και την εντός έδρας ήττα από τη Σεντ Ετιέν για τους «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με 3 - 1. Aκόμα πιο πίσω ήταν η τελευταία φορά που κέρδισε πέναλτι στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς έχουν περάσει 11 χρόνια. Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 2002 στη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν με 6-2 στη Ριζούπολη όταν ο Πέντραγκ Τζόρτζεβιτς κέρδισε πέναλτι και το εκτέλεσε εύστοχα για το 4-1.  

Παράλληλα ο πρωταθλητής Ελλάδας έγινε η δεύτερη ομάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση που εκτέλεσε τόσες φορές την εσχάτη των ποινών. Είχε προηγηθεί η Τότεναμ το 2010 όταν νίκησε με 4-1 την Τβέντε, ευστοχώντας μάλιστα στα δύο και χάνοντας το ένα.

Ο Ολυμπιακός με το να μην αξιοποιήσει τα δύο από τα τρία πέναλτι έγινε η τρίτη ομάδα στα χρονικά του Τσάμπιονς Λιγκ που αποτυγχάνει δύο φορές στο ίδιο ματς. Τον είχαν... προλάβει η Ντόρτμουντ και η Μπορντό τον Οκτώβριο του 2009 με αντίπαλο τη Μπάγερν. Βέβαια η γαλλική ομάδα κέρδισε τότε με 2-1 τους Βαυαρούς...

Και τρεις αποβολές...
Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κερδίζει τρεις κόκκινες αντιπάλου σε ευρωπαϊκό ματς. Ωστόσο έγινε και η πρώτη ομάδα που είδε τον αντίπαλο της στο Τσάμπιονς Λιγκ, να χάνει τρεις παίκτες με αποβολή...

Φυσικά ο συνδυασμός των τριών αποβολών με τα τρία πέναλτι έγινε για πρώτη φορά μετά 2.371 αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.