Basket: η Εθνική εξαφάνισε την Τουρκία

Χωρίς Σπανούλη και με τον εμπύρετο Μπουρούση να κάνει θαύματα η Εθνική νίκησε την Τουρκία (84-61) και πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ, στέλνοντας παράλληλα τους…γείτονες σπίτι τους.

Τι κι αν δεν είχε τον Βασίλη Σπανούλη; Τι κι αν ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν εμπύρετος το πρωί; Η Εθνική με όπλο την άμυνα της έκανε ακόμα ένα καλό παιχνίδι στην «Μπονίφικα Αρένα» του Κόπερ, συντρίβοντας την Τουρκία με 84-61, για την τρίτη αγωνιστική του Δ΄ομίλου του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Η Ελλάδα όχι μόνο εξασφάλισε θέση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης παραμένοντας αήττητη μέχρι στιγμής, αλλά έθεσε εκτός συνέχειας του τουρνουά τους… γείτονες.
Εξαιρετική εμφάνιση από τον Μπουρούση (21π.), τον ακολούθησε ο Περπέρογλου, ενώ καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Ζήση που μοίρασε 11 ασίστ.

Επόμενος αντίπαλος για την Εθνική η –επίσης αήττητη- Ιταλία την Κυριακή στις 18:45, ενώ η Τουρκία θα αντιμετωπίσει στις 22:00 τη Σουηδία.

Το ματς

Η αρχή το ήμισυ του παντός
Η απουσία του Βασίλη Σπανούλη δεν αποσυντόνισε τους Έλληνες διεθνείς που σε σχέση με τα προηγούμενα δύο παιχνίδια μπήκαν καλύτερα στην «Μπονίφικα Αρένα». Η Εθνική με την άμυνα της δυσκόλεψε τους Τούρκους ενώ καλό φαίνεται πως έκανε ο… πυρετός στον Γιάννη Μπουρούση ο οποίος αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στην επίθεση μαζί με τον παθιασμένο Παπανικολάου. Έτσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε να προηγείται με 13-10. Μοναδική αδυναμία οι δεύτερες ευκαιρίες που δόθηκαν στους παίκτες του Τάνιεβιτς μέσω των επιθετικών ριμπάουντ (5) που τους επέτρεψαν να μειώσουν 16-19. Πάντως το σκορ του δεκαλέπτου διαμόρφωσε ο… μετρ των buzzer beater, Κώστας Σλούκας με δίποντο για το 16-21.

Με το ίδιο πάθος, αλλά και έναν πονοκέφαλο
Η Ελλάδα συνέχισε εξίσου καλά στην άμυνα όμως με τον Μπουρούση να βρίσκεται στον πάγκο για να πάρει ανάσες έδειξε αδυναμία κοντά στο καλάθι και στα ριμπάουντ. Από την άλλη η Τουρκία βρήκε επιθετικές λύσεις στο πρόσωπο του Ιλιασόβα και κατάφερε να μειώσει στον πόντο (26-27). Το τρίποντο του Μπράμου έδωσε ανάσα στη «γαλανόλευκη» (26-30) ενώ η εκ νέου είσοδος του Καρδιτσιώτη σέντερ στο παρκέ… απογείωσε την Εθνική που έφτασε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της, τους εννέα πόντους (32-41) 11’’ πριν την ανάπαυλα. Ο Γκιουλέρ ωστόσο στέρησε τη… χαρά στην Ελλάδα να πάει με +9 στα αποδυτήρια μειώνοντας με τρίποντο στο φινάλε σε 35-41.

Χωρίς σταματημό…
Το ημίχρονο δεν… πάγωσε του διεθνείς που επέστρεψαν στο παρκέ με την ίδια όρεξη. Παρά τις προσπάθειες των Τούρκων να μειώσουν, η Εθνική έχοντας το Νίκο Ζήση σε ρόλο οργανωτή, απόλυτο έλεγχο του ρυθμού του παιχνιδιού, αλλά και εξαιρετικό ποσοστό από τα 6,75μ. όχι μόνο διατήρησε το προβάδισμά της αλλά το διεύρυνε σε 41-52. Μοναδικό… πρόβλημα για τον Τρινκιέρι το τρίτο φάουλ με το οποίο χρεώθηκαν νωρίς στην τρίτη περίοδο οι Μάικλ Μπράμος και Κώστας Καϊμακόγλου. Η Τουρκία έτρεξε μικρό σερί 5-0 μειώνοντας σε 46-52 όμως η απάντηση ήταν άμεση με το ίδιο ακριβώς νόμισμα με τους Ζήση και Φώτση να κάνουν το 46-57 και να αναγκάζουν τον Τάνιεβιτς σε ακόμα ένα τάιμ άουτ. Ούτε όμως κι αυτό βοήθησε τους αντιπάλους να αλλάξουν τις ισορροπίες με τη Ελλάδα να φτάνει στο τέλος του περιόδου στο +15 (49-64).

Σιγά μην το έχαναν
Το μόνο που χρειαζόταν νε δείξουν στην τελευταία περίοδο οι παίκτες του Τρινκιέρι ήταν ηρεμία και συγκέντρωση και αυτό έπραξαν. Οι γείτονες εξάλλου έδειχναν πως δεν μπορούν να αντιδράσουν. Το προβάδισμα δεν άργησε να φτάσει στο +17 (55-72) με την Εθνική να «κλειδώνει» νίκη και πρόκριση τεσσερισήμισι λεπτά πριν το φινάλε. Μάλιστα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα φρόντισε να συνεχίσει δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην επικράτησή της, διαμορφώνοντας το τελικό 84-61.

* Ο τραυματίας Βασίλης Σπανούλης δεν ακολούθησε την αποστολή στο γήπεδο αλλά έμεινε στο ξενοδοχείο για να ακολουθήσει θεραπεία. Πάντως η συμμετοχή στο παιχνίδι κόντρα στους Ιταλούς θεωρείται αμφίβολη.

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 35-41, 49-64, 61-84

Τουρκία (Τάνιεβιτς): Μπαλμπάι, Πρέλτζιτς 9, Γκιουλέρ 6, Μπατούκ, Ιλιασόβα 13, Ερντέν 5, Τσετίν 3, Σαβάς, Γκονλούμ 8 (8 ριμπάουντ), Αρσλάν 9, Ασίκ 6, Τούρκογλου 2.

Ελλάδα (Τρινκιέρι): Σλούκας 14, Μπουρούσης 21, Ζήσης 6 (11 ασίστ), Περπέρογλου 12 (5 ριμπάουντ), Φώτσης 3, Παπανικολάου 11, Καββαδάς, Μαυροκεφαλίδης 6, Καϊμακόγλου 5 (6 ριμπάουντ), Μπράμος 6, Πρίντεζης.

Διαιτητές: Ρόμπερτ Λοτερμόζερ (Γερμανία), Αντεμίρ Ζουράποβιτς (Βοσνία), Ρενό Γκέλερ (Βέλγιο).

Η Βαθμολογία του Δ΄ομίλου

Ελλάδα 6
Ιταλία 6
Φινλανδία 5
Σουηδία 4
Ρωσία 3
Τουρκία 3

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.