Πιο επιρρεπείς στη ζήλια oι γυναίκες

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην ζήλια από τους άνδρες και μπορούν να εκλάβουν πιο εύκολα μια κίνησή τους ως απιστία (τουλάχιστον όταν πρόκειται για δημοσιεύματα στο facebook).

Στο πλαίσιο έρευνας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, 226 ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες έπρεπε να φανταστούν ότι ανακάλυπταν μια φωτογραφία του συντρόφου τους με ένα άτομο του αντίθετο φύλου, στο facebook.

Στο υποθετικό αυτό σενάριο, οι συμμετέχοντες είχαν πρόσβαση στις ρυθμίσεις ασφαλείας του λογαριασμού του συντρόφου τους και άρα μπορούσαν να δουν αν η φωτογραφία ήταν ορατή σε άλλα άτομα στο κοινωνικό δίκτυο. Οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερα συναισθήματα ζήλιας από τους άνδρες, όταν φαντάστηκαν την ιδέα και μόνο του υποθετικού σεναρίου. Οι γυναίκες βαθμολόγησαν το επίπεδο ζήλιας με 6 (σε μια κλίμακα με κορύφωση το 9), ενώ οι άνδρες με 4.

Άνδρες και γυναίκες δήλωσαν ότι ζήλευαν περισσότερο στην περίπτωση που η φωτογραφία δεν μπορούσε να είναι ορατή από άλλα άτομα, ένδειξη ότι κάτι προσπαθούσε να κρύψει η πρακτική αυτή. Αν η φωτογραφία ήταν ορατή και σε άλλους στο Facebook, το επίπεδο ζήλιας των ανδρών μειωνόταν, ενώ των γυναικών παρέμενε υψηλό.

Επίσης οι γυναίκες πληγώνονταν περισσότερο από τους άνδρες, αν στο υποθετικό αυτό σενάριο υπήρχαν ελάχιστες κοινές φωτογραφίες τους με τον σύντροφό τους στην καρτέλα του τελευταίου στο Facebook.

H απιστία πληγώνει περισσότερο τις γυναίκες ;
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η δημόσια φύση της πιθανής απιστίας μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τα συναισθήματα ανδρών και γυναικών», γράφουν οι ερευνητές στο Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking. «Οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματαόταν πιστεύουν ότι οι άλλοι έχουν αποδείξεις ότι η σχέση τους δεν χαρακτηρίζεται από πίστη και δέσμευση», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα.

Όμως, επειδή το σενάριο ήταν υποθετικό, δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε πως τα ευρήματα μεταφράζονται σε πραγματικές συνθήκες ή αν μπορούσε ένα ζευγάρι να χωρίσει. Μελλοντικές έρευνες αναμένεται να εξετάσουν αν μια κατάσταση στο facebook, παρόμοια με αυτή του υποθετικού σεναρίου, μπορεί να κάνει κακό στη σχέση δύο ανθρώπων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δαπανούν αρκετό χρόνο στο facebook αναφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα ζήλιας και ελέγχουν συχνότερα το προφίλ του συντρόφου τους, συγκριτικά με άτομα που ελάχιστα εμπλέκονται με τα κοινωνικά δίκτυα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το facebook δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να παρερμηνεύσουν εύκολα τις πληροφορίες τους παρέχονται. Για παράδειγμα, στο υποθετικό σενάριο της αμερικανικής μελέτης δεν υπήρχαν στοιχεία απιστίας, αλλά οι συμμετέχοντες εξέλαβαν τα στοιχεία ως απιστία.

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.