Καρότο ένα πολύτιμο δώρο.

Είναι, νόστιμο και πολύ θρεπτικό. Αρέσει λόγω της τραγανής υφής του και της γλυκιάς γεύσης του και είναι τόσο θρεπτικό που, εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται.

ακόμη και για θεραπευτικούς σκοπούς.Τα καρότα είναι φυτά με ρίζες, που ευδοκιμούν σε πολλές περιοχές του κόσμου. Υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες των καρότων, με διαφορές τόσο στο χρώμα, όσο και στο μέγεθός τους.Το καρότο αποτελεί μια πλούσια τροφή για το σώμα μας.

1.Εμποδίζουν τον καρκίνο: πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρότων, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του πνεύμονα και του παχέως εντέρου. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ουσία φαλκαρινόλη που περιέχουν, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων.

2.Καρότα κατά του διαβήτη: τα καρότα είναι ευεργετικά για τη ρύθμιση της ζάχαρης στο αίμα, εξαιτίας των καροτονοειδών που περιέχουν. Σε μελέτη που έγινε στο Μinnesota School of Public Health, συμμετείχαν 4.500 άτομα άνω των 15 ετών και βρέθηκε ότι εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα καροτονοειδών στο αίμα τους, είχαν περίπου μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη.

3.Bελτιώνουν την όραση: ο αμφιβληστροειδής του ματιού χρειάζεται βιταμίνη Α για να λειτουργήσει. Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί δυσκολίες στην όραση κατά τη νύχτα. Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο συκώτι. Στον αμφιβληστροειδή, η βιταμίνη Α μετατρέπεται σε χρωστική ουσία που είναι απαραίτητη για τη νυχτερινή όραση.

4.Μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου: πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση του καρότου στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα από πέντε καρότα την εβδομάδα, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που τρώνε μόνο ένα καρότο το μήνα.

5.Καλή πηγή φυτικών ινών: τα καρότα περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, που είναι πολύ σημαντικές για την πέψη των τροφών. Ωστόσο, οι φυτικές ίνες μπορεί να «παγιδεύσουν» το βήτα καροτένιο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για το σώμα σας για να το απελευθερώσει. Με το ελάφρύ μαγείρεμά τους, ελευθερώνεται από τις φυτικές ίνες η βήτα καροτίνη κι έτσι το σώμα μπορεί να την απορροφήσει καλύτερα.

6.Στοματική υγεία: τα καρότα βοηθούν επίσης στον καθαρισμό των δοντιών μας και της στοματικής μας υγιεινής, μετά από ένα γεύμα. Ενεργούν ως φυσικά «καθαριστικά» και συμβάλλουν στην απομάκρυσνη των υπολειμμάτων τροφών από τα δόντια και την τόνωση των ούλων.
Επίσης τα συστατικά που περιέχουν, σκοτώνουν τα μικρόβια στο στόμα και προλαμβάνουν την τερηδόνα.

7.Υγιές δέρμα: πολλοί ειδικοί της ομορφιάς, χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες το καρότο για την ενίσχυση της ομορφιάς του δέρματος. Ο χυμός του έχει ισχυρές ιδιότητες καθαρισμού που είναι αποτελεσματικές στην αποτοξίνωση του ήπατος και επομένως στην αντιμετώπιση της ακμής που προκαλείται από την τοξικότητα του αίματος.

8.Πώς πρέπει να τρώμε τα καρότα: Τα ωμά καρότα είναι ένα αγαπημένο σνακ για πολλούς από εμάς. Όμως, όπως προείπαμε, εμποδίζουν την απελευθέρωση της βήτα καροτίνης στο σώμα. Γι' αυτό είναι προτιμότερο να τα μαγειρεύουμε λίγο. Ιδανικά, κάντε τα στον ατμό.Τα καρότα είναι ιδανικά για σούπες, συνοδευτικά σε τηγανητά, βραστά, ή ψητά φαγητά. Εν κατακλείδι πρόκειται για μια νόστιμη και ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή για την υγεία

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.