Η καλή μέρα αρχίζει με ένα καλό πρωινό. Θυμηθείτε ότι εργαζόμενοι, μαθητές, και φοιτητές που δεν τρώνε το πρωί έχουν όλη την ημέρα κακή διάθεση και μειωμένη αποδοτικότητα συγκριτικά με εκείνους που απολαμβάνουν ένα καλό πρόγευμα.
Το νόστιμο πρωινό που είναι και δεκατιανό
Σε ενα κατσαρολάκι βράζουμε 1 ποτήρι γάλα με 2 γεμάτες κουτ. σούπας νιφάδες βρόμης, 1 κουτ. σούπας μέλι και λίγη βανίλια. Μόλις χυλώσει η σούπα και μαλακώσουν οι νιφάδες, σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα. Αν μας βγει πηχτός ο χυλός, τον αραιώνουμε με λίγο γάλα.
Tip: Για τα παιδιά που έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, φτιάχνουμε τη συνταγή με κατσικίσιο, με γάλα σόγιας ή με γάλα αμυγδάλου (στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα).
Αβγοφέτες
Μουσκεύουμε 1 φέτα ψωμί του τοστ σε λίγο γάλα, στραγγίζουμε και την πολτοποιούμε σε μπολ. Ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας γάλα και 1 αβγό, και αναμειγνύουμε καλά. Λιώνουμε μισή κουτ. γλυκού βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε και από τις δύο πλευρές το μείγμα. Σερβίρουμε την αβγοφέτα ζεστή. Αν θέλουμε, κάνουμε μια γλυκιά εκδοχή με λίγο μέλι ή λιωμένη σοκολάτα ή, αν την προτιμάμε αλμυρή, προσθέτουμε τυρί τριμμένο.
Μπανάνα σνακ... στο ποτήρι!
Χτυπάμε στο πολυμιξεράκι 1 μπανάνα ώριμη κομμένη σε ροδέλες με 1 ποτήρι γάλα και 1 κουτ. σούπας μέλι. Σερβίρουμε με καλαμάκι και κανέλα τριμμένη.
Πουτίγκα μπανάνας
Λιώνουμε στο μπλέντερ μία μπανάνα και την ανακατεύουμε καλά με μισό φλιτζάνι γάλα, 1 κουτ. γλυκού ρυζάλευρο, 1 κουτ. γλυκού μέλι και 1 κρόκο αβγού. Μοιράζουμε το μείγμα σε 3 βουτυρωμένα ατομικά φορμάκια για σουφλέ, βάζουμε τα φορμάκια σε ταψάκι (το οποίο θα γεμίσουμε μέχρι τη μέση με νερό) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά μέχρι να πήξουν.
Νιφάδες βρόμης
Είναι γεμάτες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Στην αλμυρή τους εκδοχή, τις δένουμε με ζωμό και πολτοποιημένα κρεατικά και λαχανικά. Η ντοματόσουπα με βρόμη είναι μια συνταγή που λατρεύουν όλα τα παιδιά: Βράζουμε 2 ντομάτες ψιλοκομμένες με 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λίγο σέλινο, λίγο μαϊντανό και λίγο σκόρδο, περνάμε το μείγμα από το μπλέντερ και το δένουμε με 2 κουτ. σούπας νιφάδες βρόμης. Στη γλυκιά τους εκδοχή, τις δένουμε με γάλα και ελάχιστο μέλι.