Μετά από αρκετούς πειραματισμούς και δοκιμές μέσα στα χρόνια κατέληξα πως η ιδανική ταραμοσαλάτα είναι αυτή που δεν είναι πολύ βαριά (καθώς ορισμένες έχουν μόνο λάδι και καθόλου ψωμί), είναι κρεμώδης στην υφή κι ελαφρώς «τσιμπημένη» ή αλλιώς πικάντικη στην γεύση της.
Εμπειρικά συμπέρανα ότι, η ταραμοσαλάτα με υφή σαν της αλοιφής επιτυγχάνεται αφενός με το πολύ καλό χτύπημα στο blender αφετέρου με τη προσθήκη ψωμιού του τοστ αντί για ξερό ψωμί, που είναι περισσότερο «γεμάτο».
Επίσης, για την ταραμοσαλάτα επιλέγω πάντα τον λευκό ταραμά (κι όχι τον κόκκινο) γιατί δεν έχει πρόσμιξη χρωστικών.
- 100 γρ. λευκό ταραμά,
- χυμό ενός λεμονιού (αν είναι πολύ ζουμερό ½ είναι αρκετό),
- 2/3 φλ. λάδι (50% ελαιόλαδο-50% ηλιέλαιο),
- 7 μουλιασμένες φέτες του τοστ (για μεγαλύτερη ευκολία μπορούν να είναι και δίχως κόρα),
- ½ μικρό κρεμμύδι.
Χτυπάω για αρκετή ώρα στο blender τον ταραμά με το λεμόνι μέχρι να σπάσουν τα αυγά του ψαριού.
Δοκιμάζω την γεύση, καθώς η ταραμοσάλατα στο τέλος μπορεί να χρειάζεται 1-2 φέτες ψωμί επιπλέον (σε περίπτωση που μου φαίνεται αλμυρή), λίγο χυμό λεμονιού (αν δεν το αισθάνομαι καθόλου) ή λίγο νερό ακόμα (σε περίπτωση που είναι πολύ σφιχτή). Την τοποθετώ στο ψυγείο και την σερβίρω με ωμά λαχανικά όπως μπαστουνάκια από κολοκυθάκια, αγγουράκια και καρότα, μπουκετάκια κουνουπιδιού αλλά και με κριτσίνια ή παξιμάδια.
Καλή επιτυχία!