Mε σκληρή δουλειά θα "στρώσει" η ομάδα...

Aρνητικό αποτέλεσμα η ήττα του Παναθηναϊκού από τον Πλατανιά με 1-0, αλλά νωρίς είναι ακόμα. Μόλις η 1η αγωνιστική ήταν, υπάρχει χρόνος, θα "στρώσει" η ομάδα... Ή έστω το πρώτο παιχνίδι για το 2017. Άλλα εφτά ματς έχει ο Ιανουάριος, με σκληρή δουλειά και με προσπάθεια, θα βελτιωθεί η κατάσταση...

Δεν είναι το... καλύτερο χιούμορ, αλλά κάπως πρέπει να το διακωμωδήσει κανείς... Δεν αντέχεται διαφορετικά ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θύμισε τις μέρες του Στραματσόνι.

Άνευρος, αργός, χωρίς δημιουργία και με χαμένο το πρώτο ημίχρονο. Με παίκτες οι οποίοι δεν βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση, με λίγη ενέργεια και με αδυναμία να συνδυαστούν και να έχουν σωστές επιλογές στην επίθεση.

Η νίκη του Πλάτανιά στα Περιβόλια ήταν δίκαιη. Οι γηπεδούχοι ήθελαν περισσότερο να νικήσουν, κέρδισαν τις προσωπικές μονομαχίες, αμύνθηκαν με αυταπάρνηση και βρήκαν το γκολ από μία κακή αντίδραση του Τελάντερ.

Η ήττα ενοχλεί, αλλά η βαθμολογική συγκομιδή του Παναθηναϊκού αυτή τη στιγμή έχει μικρότερη σημασία. Το σημαντικό είναι να δημιουργηθεί μία ομάδα που να έχει προοπτική και στόχευση. Δεν είναι απλό να συμβεί κάτι τέτοιο τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά επιβάλλεται να βρεθεί ο τρόπος.

Ασφαλώς, οι απουσίες μερικών από τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές είναι δικαιολογία για τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να αντικαθιστά παίκτες όπως ο Ζέκα, ο Μολέντο, ο Εμποκού και ο Γουακάσο, ενώ οι ελλείψεις των συμπληρωματικών, ανάγκασαν τον προπονητή να αφήσει 90 λεπτά στο ματς τον Μέστο, ο οποίος προφανέστατα δεν μπορεί ή να χρησιμοποιήσει τον Τελάντερ, ο οποίος χρειάζεται και άλλο χρόνο.

Ακόμα και παίκτες οι οποίοι έχουν δείξει καλά στοιχεία, ήταν αρνητικοί στα Περιβόλια. Ο Χουλτ δεν έκανε ούτε τα βασικά, ο Μπουμάλ ήταν επιπόλαιος και ο Λέτο το παρατράβηξε με τις ντρίμπλες. Μία ομάδα που δεν είναι καλή, όταν έχει όλους τους ποδοσφαιριστές σε κακή έως μέτρια απόδοση, δεν μπορεί να νικήσει.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος ο Ουζουνίδης δεν βοήθησε την ομάδα με τις επιλογές του. "Ακύρωσε" τον πιο δραστήριο ποδοσφαιριστή του, τον Βιγιαφάνιες χρησιμοποιώντας τον ως εξτρέμ και παρέταξε μία συντηρητική ενδεκάδα, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις λίγες διαθέσιμες επιλογές.

Επίσης, είναι ακατανόητη η είσοδος του Ρινάλντι στο παιχνίδι λίγα λεπτά πριν τη λήξη. Ο προπονητής δεν τον πιστεύει, η διοίκηση του έχει ζητήσει να βρει ομάδα για να δοθεί δανεικός και ξαφνικά, εκεί που ήταν να μείνει στην Αθήνα, συμπεριλαμβάνεται στην 18άδα και του ζητείται να μπει στο ματς και να βοηθήσει στην ανατροπή του σκορ. Βέβαια, οι παίκτες που έχουν "καρύδια" εκμεταλλεύονται τέτοιες περιστάσεις για να εκθέσουν αυτόν ο οποίος τους διώχνει, αλλά είναι σαφές ότι ο Ρινάλντι δεν είναι top class player.

Επίσης, δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνει ο προπονητής ότι θέλει μεταγραφές. Αυτό το έχουν κατανοήσει όλοι. Συμφώνησε να αναλάβει με την επίγνωση ότι τα οικονομικά δεν επιτρέπουν πολλές αλλαγές, αλλά παρόλα αυτά προτίμησε να περιθωριοποιήσει παίκτες με ικανότητες και προσωπικότητα. Δεν βρήκε τρόπο να αξιοποιήσει τον Λεντέσμα, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει και σίγουρα δεν έχει προσπαθήσει να επωφεληθεί από τον Σάμπα και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε στον Ιμπάρμπο και στον Γουακάσο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παραγνωρίζονται οι ευθύνες των ποδοσφαιριστών, ούτε ότι ο Ουζουνίδης είναι ο βασικός υπεύθυνος. Το αντίθετο ισχύει. Ο Ουζουνίδης καλείται να διαχειριστεί μία κατάσταση που δεν προκάλεσε και υπό αντίξοες συνθήκες. Δυστυχώς, δεν έχει πίστωση χρόνου και υποχρεούται να ανταπεξέλθει στην πρώτη εμπειρία του στο υψηλότερο επίπεδο. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο δεν είναι δίκαιο και η κριτική δεν περιμένει...

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει χρόνο να διορθώσει πολλά, αφού τη Δευτέρα υποδέχεται την Κέρκυρα στο "Απόστολος Νικολαΐδης". Τουλάχιστον, ο αντίπαλος είναι χαμηλής δυναμικής και παρέχεται η δυνατότητα για μία νίκη που θα βελτιώσει την ψυχολογία. Όχι να αντιστρέψει το κλίμα, απλώς να μην χειροτερεύσει. Διότι δεν είναι τόσο δύσκολο να ξεφύγει η κατάσταση.

Ο Ιανουάριος είναι ένας κρίσιμος μήνας για την εξέλιξη της σεζόν, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να λειτουργήσει με ηρεμία. Αλλιώς λαμβάνονται οι αποφάσεις σε καθεστώς πίεσης και αλλιώς με ανοχή και νηφαλιότητα. Η πρόσληψη του Λυμπερόπουλου, σε συνδυασμό με την παρουσία του Ουζουνίδη και οι αλλαγές που προωθούνται στο ποδοσφαιρικό τμήμα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ομαλότητας, αλλά τη μέγιστη βοήθεια πρέπει να τη δώσουν τα αποτελέσματα.

Καταβάλλονται προσπάθειες να εκπονηθεί ένα ποδοσφαιρικό πλάνο, ώστε να αρχίσει να το υλοποιείται. Δεν αρκεί η βούληση και η διάθεση των εμπλεκομένων αυτή τη στιγμή, διότι οι συνεχόμενες αποτυχίες θα τους "κάψουν" στη συνείδηση των φιλάθλων. Ο Παναθηναϊκός έχει μετατραπεί σε μία "μηχανή του κιμά" ικανή να "αλέσει" ποδοσφαιριστές, προπονητές και διοικητικά στελέχη, μία τροπή που πρέπει να αποτραπεί και να μην βλάψει τη νέα αρχή που επιχειρείται.

Συνεπώς, με οποιοδήποτε κόστος, ο Ιανουάριος πρέπει να "διασωθεί". Ο Παναθηναϊκός έστω και ανορθόδοξα, πρέπει να βρει νίκες και βαθμούς, μέχρι να ηρεμήσει και να επανέρθει σε μία κανονικότητα. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι αναγκαίο. Απαραίτητο, για την ακρίβεια.

Διότι εάν ούτε το εγχείρημα με τους Λυμπερόπουλο - Φύσσα - Ουζουνίδη αποδώσει, τότε θα εκφραστούν αμφιβολίες για την παραμονή του ίδιου του Αλαφούζου. Προς το παρόν, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αλλά εάν άλλη μία ομάδα του Παναθηναϊκού αποτύχει, οι αντοχές του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν...

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.