77-69 Απόλυτος κυρίαρχος ο Ολυμπιακός!

Ένα ακόμα ντέρμπι «αιωνίων» το έκτο συνεχόμενο βάφτηκε κόκκινο! Ο Ολυμπιακός νίκησε και στο ΣΕΦ τον Παναθηναϊκό για την Ευρωλίγκα με 77-69 πατώντας γκάζι στην τελευταία περίοδο και πλέον εκτός από το +2 κόντρα στους «πράσινους» στη βαθμολογία έχει και το πλεονέκτημα σε κάθε ισοβαθμία που θα περιλαμβάνει τις δύο ελληνικές ομάδες.

Ο Παναθηναϊκός στηρίχθηκε αποκλειστικά στους Ρίβερς και Τζέιμς έχοντας σε πολύ κακή βραδιά τους υπόλοιπους παίκτες του και ειδικά τον Καλάθη, που δεν σκόραρε ξανά μετά από τον πρώτο δίλεπτο ενώ είχε μόλις 3 ασιστ και 4 λάθη.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός θα έχει να... θυμάται πως σε ένα παιχνίδι  που οι Σπανούλης, Πρίντεζης και Λοτζέσκι ήταν μακριά από τον καλό τους εαυτό, έφτασαν στη νίκη, δείχνοντας πως έχουν βάθος στον πάγκο τους.

Από εκεί ήρθε και ο MVP του αγώνα, Ιωάννης Παπαπέτρου που ήταν εκείνος που άλλαξε τις ισορροπίες στην τέταρτη περίοδο όταν και ο Ολυμπιακός επέβαλε το ρυθμό του στην επίθεση.

Οι «πράσινοι» μπήκαν πιο συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι, υποχρεώνοντας τον Ολυμπιακό σε τέσερα λάθη στο πρώτο δίλεπτο και βρίσκοντας παράλληλα σκορ στο ανοικτό γήπεδο. Παράλληλα με την παρουσία του Τζεντίλε στο αρχικό σχήμα είχε πρόθεση να ποστάρει με τον Παπανικολάου όμως να ανταποκρίνεται σε αυτό.

Οι δύο ομάδες ήταν νευρικές και άστοχες και το 9-0 που έτρεξε με τον Μπιρτς, ο Ολυμπιακός ήταν αρκετό για να του δώσει μία βραχεία κεφαλή στο σκορ που τη διατήρησε ως και το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Ο Ματ Λοτζέσκι έστειλε τη διαφορά για πρώτη φορά στο +8 (21-13 στο 12') αλλά κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Ρίβερς. Με 10 δικούς του διαδοχικούς πόντους ο Παναθηναϊκός μείωσε στον πόντο διαφορά που έμεινε μέχρι και το φινάλε του πρώτο μέρους. Ο Ολυμπιακός ήταν άστοχος στα σουτ εντός παιδιάς αλλά από την άλλη ο Παναθηναϊκός είχε σκορ μόνο από τους Τζέιμς και Ρίβρες.

Μάλιστα αυτοί οι δύο παίκτες σκόραραν αποκλειστικά για τον Παναθηναϊκό στην τρίτη περίοδο. Έναν Παναθηναϊκό που μέχρι το 27' είχε το προβάδισμα στο σκορ, αλλά ένα ξέσπασμα του Ολυμπιακού ανέτρεψε την εικόνα δίνοντας κεφάλι στο σκορ στον Ολυμπιακό. Ουσιαστικά οι γηπεδούχοι κατάφεραν να «ξεφύγουν» από το παιχνίδι πέντε εναντιον πέντε που ήθελε ο Παναθηναϊκός, να τρέξουν και να βρουν έυκολους πόντους στο τρανζίσιον.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας πολλές περισσότερες λύσεις στο σκοράρισμα αλλά και μεγαλύτερη συγκέντρωση στην άμυνα βρήκε ρυθμό ενώ και οι σουτέρ του «ζεστάθηκαν». Έτσι οι γηπεδούχοι ανέβασαν σταδιακά τη διαφορά που ξεπέρασε τους 10 πόντους (65-55 στο 34') και διατηρήθηκε κοντά σε αυτά τα επίπεδα μέχρι και το φινάλε.

Τα δεκάλεπτα: 17-11, 38-37, 55-50, 77-69

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γκριν 10 (2), Μπιρτς 11, Γιοανγκ 6, Παπαπέτρου 13 (3), Σπανούλης 12, Ουότερς 3 (1), Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 6 (1), Μάντζαρης, Λοτζέσκι 7.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 10 (1), Νίκολς, Ρίβερς 23 (3), Τζέιμς 24 (1), Φώτσης, Παππάς, Φελντέιν 5 (1), Τζεντίλε, Μπουρούσης 3 (1), Καλάθης 4.

Έγιναν πολλά στο ΣΕΦ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Ο Ολυμπιακός κέρδισε για άλλη μια φορά. Ο Παναθηναϊκός έχασε. Ο Πασκουάλ εμφάνισε μια ομάδα που στηρίχτηκε σε δυο παίκτες και στις γκάφες του αντιπάλου. Είχαν 15 κλεψίματα οι «πράσινοι» αριθμός απαράδεκτος για τους πρωταθλητές που παίζουν μέσα στο σπίτι τους. Και 18 λάθη παρακαλώ από τους παίκτες του Σφαιρόπουλου! Βέβαια ο συσχετισμός ασίστ- λαθών για τον ΠΑΟ χάλασε, ένα στοιχείο που είναι δυνατή η ομάδα του «τριφυλλιού».
Όμως από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις, όταν οι δυο αυτές ομάδες, με την όποια ποιότητά τους έκαναν …άπειρα λεπτά να σκοράρουν. Δε ξετρελάθηκε ο κόσμος από όσα είδε. Οι φίλοι του Ολυμπιακού όμως έφυγαν γελαστοί, γιατί πολύ απλά υπάρχουν παιδιά στην ομάδα που ‘χουν αντιμετωπιστεί με δυσπιστία, αλλά πλέον δίνουν κι αυτοί ρεσιτάλ.

Τι σκέφτονταν όλοι όσοι προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το ματς στην πλευρά του Παναθηναϊκού; Το εξής: «Μια φορά δε θα κερδίσει κι αυτός;» Η συγκεκριμένη παράμετρος όμως, δεν αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για καμία ομάδα. Κάποτε την ίδια απορία είχαν και για τους Πειραιώτες, αλλά πολύ απλά δε κέρδιζαν. Ο Πασκουάλ προσπάθησε να… ξορκίσει τον τρόμο του ΣΕΦ, «σπάζοντας» τον άγραφο νόμο που θέλει τους «αιώνιους» να μη κάνουν προπόνηση στην αντίπαλη έδρα. Ο Ισπανός πήγε την ομάδα του στο ΣΕΦ και έκαναν τα σουτάκια τους.

Βέβαια, άλλο Ειρήνης και Φιλίας με λευκά καθίσματα και άλλο με τους οπαδούς κρεμασμένους στις κερκίδες! Οι «ερυθρόλευκοι» την ίδια στιγμή ήξεραν ότι με τον άσο, είχαν αρκετά οφέλη. Πρώτον, απόσταση… τριών νικών από τον «συμπατριώτη τους», δεύτερον, ηθικό στους ουρανούς με 3/3 μέσα σε ένα τρίμηνο! Και επειδή αυτά τα γνώριζαν, αντί να μπουν στο σπίτι τους αφιονισμένοι, με γυαλισμένα μάτια και να εκμεταλλευτούν και τη φωνή του κόσμου, επέδειξαν απίστευτη διστακτικότητα, όταν ο αντίπαλός τους είχε «πιει θάλασσα».
Το πρώτο δεκάλεπτο δίχως καμία υπερβολή, θα μπορούσε να κυλήσει για τον Ολυμπιακό, όπως με τη Φενέρ. Όμως αυτή τη φορά, χάθηκαν τρεις πανεύκολοι αιφνιδιασμοί, η ομάδα άργησε να πάρει μπροστά, μέχρι να δώσει το σύνθημα ο Μπίρτς και ο Παναθηναϊκός κατάφερε να βρει ρυθμό. Όταν πήγαν οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια με + 1 για την ομάδα του Πειραιά, κερδισμένος ήταν ο αντίπαλός του.

O Σφαιρόπουλος είναι δεδομένο πλέον ότι αποτελεί «τύραννο» του ΠΑΟ, όμως καθυστέρησε να ρίξει τον Ουότερς στο ματς, όπως και δε χρειαζόταν το πέρασμα του Μιλουτίνοβ με τον Γιάνγκ τόσο βελτιωμένο. Επίσης, θα μπορούσε να αγωνιστεί λιγότερο ο Σπανούλης και μη στέκεστε στη στατιστική. Ο Βασίλης δεν ήταν καλά, δεν είχε την ταχυδύναμη που τον χαρακτηρίζει και η ομάδα γινόταν στατική. Ανέτοιμος και ο Πρίντεζης.
Σε γενικές γραμμές, η ομάδα πήρε τη σπουδαία νίκη δίχως να ξετρελάνει. Δίχως να αποδώσει εκπληκτικά. Και κυρίως; Με βασικά της στελέχη να μην εμφανίζονται –λόγω των προβλημάτων που είχαν- σε σούπερ κατάσταση. Ο Γκρίν μπορεί να έχασε δίποντα, αλλά είναι μόνιμη πηγή κινδύνου και πρέπει να παίζει όταν «σφίγγουν τα γάλατα». Ο Παπαπέτρου όρισε την έκβαση ενός ματς, που μόλις «έχτιζε» διαφορά ο Ολυμπιακός τη γκρέμιζε.
Με τους σερί 8 πόντους ο Ιωάννης , έδωσε την παραμονή της γιορτής του την ευκαιρία στον κόσμο να ουρλιάξει. Ο Παπ]ανικολάου σε ένα από τα μεγαλύτερα βράδια ώριμου μπάσκετ της καριέρας του. Και βέβαια τι να πεις για τον Μπίρτς;

Πόσα χρήματα έδωσε ο Δημητρης Γιαννακόπουλος για να βλέπει τον Μπουρούση, τον Σίγκλετον , τον Νίκολς και τον Φώτση (ο Γκάμπριελ δεν έπαιξε να μας πουν και οι Ολυμπιακοί αν έπρεπε να είναι αυτός η ο Παπαπέτρου στο ροτέισον), να υποφέρουν από τον Καναδό; Ο Ολυμπιακός έχει τεράστιο βάθος, σε σημείο να μπορεί να κερδίσει και τον ίδιο τον εαυτό του. Έχει έναν προπονητή που ακόμη και λάθη να κάνει μπορεί να τα διορθώσει (και καλά κάνει και σαλτάρει όταν δεν τον ρωτάνε για την ομάδα του). Μη λέμε κάθε φορά τα ίδια, καταντάμε και κουραστικοί. Αν είχε κερδίσει τρεις φορές σε ένα τρίμηνο ο ΠΑΟ τους «ερυθρόλευκους» θα ‘χε γίνει πανικός!
Τέλος πάντων, ο καθένας πρέπει να κοιτάζει την πάρτη του και οι Ολυμπιακοί όπου και να φτάσουν, είναι μάγκες γιατί το κάνουν με τον δικό τους τρόπο.
Ακόμη και στις περίεργες βραδιές…

Advertisement

Ο ΚΑΙΡΟΣ

© 2024 dailyfun.gr all rights reserved.