Yλικά: Γιά Τα Σου:
125 γρ. γάλα 125 γρ. νερό 110 γρ. βούτυρο 5 γρ. αλάτι (1πρέζα) 5 γρ.ζάχαρη (1πρέζα)
140 γρ. αλεύρι250 αυγά (4-5 μεσαίου μεγέθους αυγά)είναι σημαντικό το βάρος των αυγών)
Υλικά γιά την κρέμα
350 γρ. γάλα φρέσκο 150 γρ. κρέμα γάλακτος 80 γρ. ζάχαρη 1 αυγό 3 κρόκοι αυγών
40 γρ. κορν φλάουερ 1 κλωναράκι βανίλιας
Υλικά για την καραμέλα
500 γρ. ζάχαρη 200 γρ. νερό 200 γρ. γλυκόζη
Υλικά γιά την Σώς Σοκολάτας.
200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Εκτέλεση
Γιά Σού: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 3 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μίγμα σ’ ένα σκεύος και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα, για να μην ξεραθεί, μέχρι να κρυώσει. Ρίχνουμε το μίγμα αυτό στο μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Με το ανταλλακτικό που λέγεται «φτερό», όχι με το σύρμα, χτυπάμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη. Στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε βουτυρώσει, τοποθετούμε τα σου που κόβουμε από αυτή τη ζύμη με κορνέ ή με δύο κουταλάκια (σε διάμετρο 2-2,5 εκ.). Ψήνουμε στους 200οC σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο. Προσοχή, κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεν πρέπει να ανοίξουμε το φούρνο. Όταν φουσκώσουν και πάρουν χρυσαφί χρώμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 3 ώρες περίπου να στεγνώσουν.
Γιά την Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε στη φωτιά μαζί με το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους). Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη μαλακώνουμε μ’ ένα σύρμα ή στο μίξερ για να πετύχουμε μία λεία υφή.
Γιά την Καραμέλα : Βράζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα.
Εάν θέλουμε να σχηματίσουμε κλωστές καραμέλας, αφήνουμε την καραμέλα ελάχιστα να πήξει, με δύο πηρούνια σηκώνουμε λίγη και με γρήγορες κινήσεις αριστερά-δεξιά, πάνω σε μία λαδόκολλα, δημιουργούμε τις κλωστές. Τις αφήνουμε για 1-2 λεπτά και τις μαζεύουμε σε μπάλα. Δεν τις βάζουμε στο ψυγείο και διατηρούνται για λίγες ώρες γιατί λιώνουν από την υγρασία.
Συναρμολόγηση : Με τη μύτη ενός μαχαιριού τρυπάμε τα σου ή τα κόβουμε στα δύο σε σάντουιτς και τα γεμίζουμε με κρέμα (είναι προτιμότερο να τα τρυπήσουμε). Με προσοχή, βουτάμε τη μία πλευρά στη ζεστή καραμέλα.
Σε ένα πιάτο βάζουμε λίγη ζεστή σως σοκολάτα από πάνω 3 σου και άλλο ένα στην κορυφή δημιουργώντας μια μικρή πυραμίδα. Προαιρετικά γαρνίρουμε με κλωστές καραμέλας.
Για την Σώς Σοκολάτας :Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και πριν βράσει, την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομοιογενοποιούμε πολύ καλά ανακατεύοντας. Τη σερβίρουμε ζεστή και όταν παγώσει, τη λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
* Για τις κλωστές καραμέλας αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει , σαν ένα παχύ μέλι. Με την βοήθεια δύο πιρουνιών παίρνουμε καραμέλα και με γρήγορες κινήσεις επάνω σε μια λαδόκολλά φτιάχνουμε κλωστές. Αφήνουμε για 1 λεπτό και δημιουργούμε μπάλες με την χούφτα μας.
Προσοχή δεν μπαίνουν στο ψυγείο.