Σε λίγα πράγματα μπορεί να συμφωνούν μεταξύ τους οι Βέλγοι, αλλά σίγουρα ένα από αυτά τα λίγα είναι η κοινή προσπάθειά τους προκειμένου να ανακηρυχθούν οι παραδοσιακές βελγικές τηγανητές πατάτες παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά.
Ομολογουμένως, οι βελγικές τηγανητές πατάτες αποτελούν ένα πολιτισμικό γαστριμαργικό θησαυρό καθώς πάντα σερβίρονται σε χάρτινο κώνο από κάποιον πάγκο ή καντίνα. Σήμερα στο Βέλγιο υπάρχουν πέντε χιλιάδες τέτοια σημεία πώλησης, τα οποία είναι περίπου δεκαπλάσια από ό,τι τα ταχυφαγεία ΜακΝτόναλντς στις ΗΠΑ.
Ωστόσο για να αναγνωρισθούν οι τηγανητές πατάτες ως πολιτισμική κληρονομία από την UΝΕSCO, θα πρέπει να «εγκριθούν» ως πολιτισμική κληρονομιά από τον υπουργό Πολιτισμού της χώρας. Και το Βέλγιο διαθέτει τρεις τέτοιους αξιωματούχους. Η Φλάνδρα αναγνώρισε τις τηγανητές πατάτες ως πολιτισμικό πλούτο της χώρας, ενώ οι Βαλλόνοι πρόκειται να συζητήσουν για το θέμα τη χρονιά που έρχεται.
Η Unafri, η εθνική ένωση πωλητών τηγανητής πατατας, υποστηρίζουν ότι τα καταστήματά τους είναι αποκλειστικά και μόνο βελγικά και αποτελούν «σήμα κατατεθέν» της χώρας. «Ενας χάρτινος κώνος γεμάτος πατάτες τηγανητές είναι το Βέλγιο σε μικρογραφία.
Το καταπληκτικό είναι ότι αυτός ο τρόπος σκέψης είναι ο ίδιος στις διαφορετικές κοινότητες και περιοχές», υποστηρίζει ο επικεφαλής της ένωσης Μπερνάρ Λεφέβρ. Αλλά όπως φαίνεται και οι τουρίστες λατρεύουν τις βελγικές τηγανητές πατάτες και καθημερινά στέκονται στην ουρά των πάγκων όπου πωλούνται προκειμένου να εξασφαλίσουν το νόστιμο έδεσμα.
Η ιστορία της τηγανητής πατάτας άρχισε στο Βέλγιο, όπου και οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ξεκίνησαν να τηγανίζονται στα τέλη του 1600. Σύμφωνα “με τον μύθο”, οι φτωχοί χωριάτες στο Meuse Valley του Βέλγιου έτρωγαν τηγανητό ψάρι που έπιαναν στο ποτάμι.
Τον χειμώνα όμως το ποτάμι πάγωνε και μαζί με αυτό και τα ψάρια. Έτσι έπρεπε να βρουν άλλο τρόπο να γεμίζουν τις κοιλιές τους και το γύρισαν στην πατάτα. Δεν έκαναν κάτι ξεχωριστό. Απλά με τον ίδιο τρόπο που τηγάνιζαν το ψάρι, τηγάνιζαν και τις πατάτες. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η τηγανητή πατάτα.
Σήμερα στο Βέλγιο οι άνθρωποι προτιμούν να τρώνε τις πατάτες τους με μύδια ή ένα τηγανητό αυγό.