Φρούτο μεγάλης αποδοχής σε όλον τον κόσμο παρά το... αμαρτωλό παρελθόν του. Το συναντάμε παντού, από την κλασική μηλόπιτα έως μαγειρεμένο με χοιρινό.
Μήλο (Malus domestica). Ο στρογγυλός καρπός της μηλιάς. Φρούτο με λευκή σάρκα και κόκκινη ή πράσινη φλούδα με αρωματική μοναδική γεύση και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (εξ ού και το «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»). Γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα, γλυκό, ενώ συμμετέχει και σε μαγειρέματα με κρέας.
—Οι προτάσεις μας: Πριν ξεκινήστε τα μαγειρέματα φάτε ένα ολόφρεσκο τραγανό μήλο. Με τα υπόλοιπα που θα έχετε στη φρουτιέρα ετοιμάστε την αφράτη μηλόπιτα, το κέικ μήλου με άρωμα καφέ, μάφιν με μετσοβόνε, μήλο και δεντρολίβανο, τις τηγανίτες με μήλο. Φτιάξτε και φαγητά με μήλο όπως οι καραβίδες με τραχανά και σέλερι, αλλά και ένα γρήγορο μεζεδάκι με τηγανητό μανούρι ή μια σαλάτα με ψητά παντζάρια.
Συνταγες με μήλα.
Χορινό με μήλα
Υλικά για 8 άτομα
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 2 ώρες και 15 λεπτά
-3-3,5 κιλά μπούτι χοιρινό χωρίς κόκκαλο
-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
-1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
-1 κρεμμύδι μεγάλο ολόκληρο, χαραγμένο στα δύο
-2 κουτ. σούπας ουίσκι
-500 γρ. ζωμό λαχανικών ή νερό
-2 κουτ. σούπας μέλι
-αλάτι, πιπέρι
Για τα μήλα
-8 μήλα πράσινα σκληρά μετρίου μεγέθους
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σοταρισμένο σε 50 γρ. βούτυρο
-1 λεμόνι μικρό (τον χυμό του)
-2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς κόρα, τριμμένο
-λίγο θυμάρι ξερό τριμμένο μαζί με λίγο αλάτι
Eκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα μήλα: Αφαιρούμε την καρδιά και τους σπόρους των μήλων με το ειδικό εργαλείο χωρίς όμως να τα τρυπήσουμε από κάτω. Χαράζουμε με το μαχαίρι μια γραμμή περιμετρικά στη φλούδα κάθε μήλου. Γεμίζουμε το εσωτερικό του μήλου με ένα μείγμα που φτιάχνουμε με το σοταρισμένο κρεμμύδι, τον χυμό του λεμονιού, το τριμμένο ψωμί και το θυμάρι αναμειγμένο με το αλάτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ανακατεύουμε το λάδι, το σκόρδο, το αλάτι και το δεντρολίβανο, και αλείφουμε το κρέας παντού.
Το τοποθετούμε σε γάστρα μαζί με το κρεμμύδι, κλείνουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C, ανοίγουμε τη γάστρα και σβήνουμε το κρέας με το ουίσκι. Προσθέτουμε τα μήλα, το μέλι και τον ζωμό, κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 2 ώρες περίπου. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, κομμένο σε φέτες και συνοδεύουμε με τα μήλα και τη σάλτσα.
Ψητά μήλα σε σφολιάτα
Υλικά για 4 άτομα
Προετοιμασία 20 λεπτά
Ψήσιμο 35 λεπτά
-2 μήλα στάρκιν μεγάλα
-1 φύλλο σφολιάτας
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-½ φλιτζάνι σταφίδες μουλιασμένες σε κονιάκ
-1 κουτ. σούπας κανέλα
-1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
-2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζας ψιλοκομμένα
-1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο λιωμένο
-λίγη ζάχαρη άχνη
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο. Oταν ξεπαγώσει, κόβουμε το φύλλο σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα απλώνουμε σε αντικολλητικό ταψάκι. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα, το λεμόνι, την αρμπαρόριζα, το βούτυρο και τις σταφίδες, αφού τις στραγγίσουμε από το κονιάκ. Kόβουμε τα μήλα στη μέση, αφαιρούμε τη φλούδα και τους σπόρους και τα ακουμπάμε στο κέντρο της κάθε σφολιάτας με την κομμένη πλευρά τους προς τα πάνω. Bάζουμε σε κάθε μήλο από μία κουταλιά σούπας από το μείγμα της ζάχαρης.
Πιάνουμε τις άκρες κάθε φύλλου, τις ενώνουμε πάνω από κάθε μήλο και πιέζουμε σφιχτά δημιουργώντας πουγκάκια. Ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου και σερβίρουμε τα πουγκάκια ζεστά, πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη άχνη.